Κλαφουτί με κεράσια

Χρόνος: 1 ώρα

 

Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο

 

 

Υλικά (για 6 άτομα):

 

 

1 κουταλάκι βούτυρο και λίγο αλεύρι για το ταψάκι

 

4 γεμάτα φλ. κεράσια (μεγάλα καλύτερα),

 

½ φλ. απλό αλεύρι

 

½ φλ. ζάχαρη

 

1 πρέζα αλάτι

 

3 μεγάλα αβγά

 

1 ½ φλ. γάλα

 

3 κουταλιές κρέμα γάλακτος

 

1 ½ κουταλάκι εσάνς βανίλιας

 

ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα

 

 

Εκτέλεση:

 

 

Αν θέλετε, μπορείτε να αφήσετε τα κουκούτσια μέσα στα κεράσια (αυτό κάνουν συνήθως οι Γάλλοι, γιατί λένε ότι προσθέτουν άρωμα), όμως είναι πιο πρακτικό να τα αφαιρέσετε με το ειδικό εργαλείο, ή με μια φουρκέτα.

 

 

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180⁰C. Βουτυρώνετε και αλευρώνετε ελαφρά ένα πυρίμαχο ταψάκι, 25 Χ 18 εκ. περίπου (το συνηθισμένο οβάλ ή ορθογώνιο Pyrex) και απλώνετε μέσα τα κεράσια.

 

 

Ανακατεύετε το αλεύρι με τη ζάχαρη και το αλάτι σε ένα μπολ. Χτυπάτε μέσα με το μίξερ ένα -ένα τα αβγά μέχρι να γίνει ένα λείο μίγμα σαν κρέμα. Προσθέτετε το γάλα, την κρέμα γάλακτος και τη βανίλια και χτυπάτε το μίγμα με χαμηλή ταχύτητα του μίξερ, μέχρι να ομογενοποιηθεί. Περιχύνετε σιγά-σιγά τα κεράσια με το μίγμα.

 

 

Ψήνετε το κλαφουτί στο φούρνο για 45 περίπου λεπτά, μέχρι να ροδίσει όμορφα και όταν μπήγετε μέσα μια οδοντογλυφίδα, ή τη λάμα ενός μικρού μαχαιριού, να βγαίνει στεγνή. Το βγάζετε και το αφήνετε να κρυώσει λίγο και να δέσει (θα ξεφουσκώσει λίγο). Το σερβίρετε χλιαρό ή σε θερμοκρασία δωματίου, πασπαλισμένο με ζάχαρη άχνη.

 

 

Σημείωση: Το κλαφουτί (Clafoutis), μια ζουμερή κερασόπιτα σαν ψητή κρέμα, ξεκίνησε από την επαρχία Λιμουζίν της Γαλλίας και η τεχνική του ψησίματός της εφαρμόζεται σήμερα σε πολλά φρούτα (δαμάσκηνα, μπουρνέλες, φράουλες…) αλλά και λαχανικά.

 

xrysessyntages.com

Διαβάστε Επίσης

πατήστε & διαβάστε το 20ο τεύχος
Δείτε το κανάλι μας...