Σε πλήρη αναμόρφωση των ψηφοδελτίων του Επικρατείας και των ευρωεκλογών θα προχωρήσει ο πρωθυπουργός, ανεξάρτητα από τον χρόνο που θα διεξαχθούν οι εκλογές. Η κίνηση θεωρείται προαποφασισμένη και ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες της «Political», έχουν γίνει οι πρώτες συζητήσεις. Είναι ενδεικτικό ότι από τους πέντε βουλευτές που έχουν εκλεγεί με το Επικρατείας υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να μη μετέχει κανείς εξ αυτών στο συγκεκριμένο ψηφοδέλτιο.
Όλα τα σενάρια θέλουν τον αντιπρόεδρο Παναγιώτη Πικραμμένο να αποχωρεί, ενώ τον ίδιο δρόμο θα ακολουθήσει ο Χρήστος Ταραντίλης. Ο Τάκης Θεοδωρικάκος θα είναι υποψήφιος στον Νότιο Τομέα της Β’ Αθήνας, ενώ για τον Θόδωρο Σκυλακάκη ακούγεται πως θα δώσει τη μάχη του σταυρού στην Ηλεία. Ερωτήματα υπάρχουν για τον Γιώργο Γεραπετρίτη. Αρχικά τα σενάρια που υπήρχαν για τον υπουργό Επικρατείας ήταν πως θα μετακινηθεί στην Α’ Πειραιά, ωστόσο η υποψηφιότητα της Δόμνας Μιχαηλίδου στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια άλλαξε τα δεδομένα.
Ο μόνος σίγουρος για μια θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας είναι ο Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος πιθανότατα θα αναλάβει τη θέση του εκπροσώπου μόλις προκηρυχθούν εκλογές προκειμένου να αποχωρήσει ο Γιάννης Οικονόμου για να διεκδικήσει την επανεκλογή του στη Φθιώτιδα. Επίσης, ακούγεται το όνομα του Άκη Σκέρτσου, ενώ η Ντόρα Μπακογιάννη θα είναι τελικά εκ νέου υποψήφια στα Χανιά. Στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη με τη λίστα υποψηφίων που θα δημιουργήσει είναι να στείλει ένα μήνυμα ανανέωσης και διεύρυνσης της κεντροδεξιάς παράταξης με νέα πρόσωπα, τα οποία δεν θα προέρχονται απαραίτητα από τον χώρο της ΝΔ. Ήδη η ΝΔ προχωρά σε «λίφτινγκ» των «γαλάζιων» ψηφοδελτίων σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες με την ένταξη εξωκοινοβουλευτικών στελεχών αλλά και νέων προσώπων με στόχο την ισχυροποίηση της κεντροδεξιάς παράταξης.
Το ευρωψηφοδέλτιο
Η ημερομηνία διεξαγωγής των εθνικών εκλογών θα επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό και τους «γαλάζιους» ευρωβουλευτές, καθώς ορισμένοι αναμένεται να αφήσουν τις Βρυξέλλες για να δώσουν τη μάχη του σταυρού εντός ελληνικών συνόρων. Όλα δείχνουν ότι η Μαρία Σπυράκη θα είναι υποψήφια στην Α’ Θεσσαλονίκης, ενώ ακούγεται και η επιστροφή της Ελίζας Βόζεμπεργκ στην Α’ Αθήνας.
Η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος και ο Μανώλης Κεφαλογιάννης θέλουν να είναι εκ νέου υποψήφιοι στην Ευρωβουλή, αν και ο πρώην βουλευτής Ηρακλείου έχει συμπληρώσει δύο θητείες στις Βρυξέλλες. Ο μόνος σίγουρος είναι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος φέρεται να συζήτησε το ζήτημα τις μέρες του συνεδρίου της ΝΔ με τον πρωθυπουργό και συμφώνησαν να είναι ο επικεφαλής του «γαλάζιου» ευρωψηφοδελτίου.
Ωστόσο, πολλά θα εξαρτηθούν από το σύστημα που θα διεξαχθούν οι ευρωεκλογές αλλά και από το πολιτικό κλίμα που θα υπάρχει την άνοιξη του 2024, καθώς θα έχουν προηγηθεί οι εθνικές και οι αυτοδιοικητικές εκλογές. Στο Μαξίμου εξετάζουν το ενδεχόμενο να επιστρέψουμε στον τρόπο εκλογής μέσω λίστας και όχι με σταυρό, όπως ισχύει μέχρι σήμερα. Είναι μια πρόταση που εξετάζεται
χωρίς να έχουν ληφθεί οι τελικές αποφάσεις.
Μητσοτάκης: «Εκλογές το 2023»
Σε κάθε ευκαιρία ο πρωθυπουργός επιχειρεί να φρενάρει την εκλογολογία, επαναλαμβάνοντας ότι οι κάλπες θα στηθούν στο τέλος της τετραετίας. Αυτός άλλωστε είναι ο στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη, αν και η αντιπολίτευση εκτιμά πως θα επιχειρήσει να αιφνιδιάσει. «Έχω πει πολλές φορές, οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Θα είναι προεκλογική χρονιά στον βαθμό που θα είναι σίγουρα η τελευταία Έκθεση της Θεσσαλονίκης πριν από τις επόμενες εθνικές εκλογές που θα γίνουν το ’23», είπε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό FM 100 της Θεσσαλονίκης.
Ωστόσο, οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, οι επιπτώσεις στην οικονομία και η πόλωση που επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ ενδεχομένως να αλλάξουν τους εκλογικούς σχεδιασμούς του Μαξίμου. Όπως τονίζουν κυβερνητικά στελέχη, από τον Ιούλιο και μετά η χώρα εισέρχεται σε μια άτυπη προεκλογική περίοδο, καθώς η κυβέρνηση μπαίνει στον τελευταίο χρόνο της θητείας της. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Political», ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πάρει τις τελικές του αποφάσεις αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο, όταν και θα έχει εξετάσει όλα τα δεδομένα.
Με σύνθημα τη σταθερότητα
Το σύνθημα που αναμένεται να κυριαρχήσει κατά την προεκλογική περίοδο από το κυβερνητικό στρατόπεδο δεν θα είναι άλλο από τη «σταθερότητα» που έχει ανάγκη η χώρα για να συνεχίσει την ανοδική της πορεία σε όλους τους τομείς. Ήδη ο πρωθυπουργός έχει χρησιμοποιήσει τον συγκεκριμένο χαρακτηρισμό σχεδόν σε όλες τις τελευταίες του τοποθετήσεις, θέτοντας παράλληλα το δίλημμα πως η στήριξη προς τον ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει οπισθοδρόμηση. «Ισχυρό κράτος σήμερα είναι το σταθερό κράτος», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στο ΕΒΕΑ, αναφερόμενος στην τουρκική προκλητικότητα αλλά και στις επιπτώσεις που εξακολουθεί να προκαλεί
στην οικονομία ο εισαγόμενος πληθωρισμός.