Σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 23 Ιουλίου 2025 στην έδρα του Επιμελητηρίου Ηλείας στον Πύργο, κοινή συνάντηση εργασίας μεταξύ της Διοίκησης του Επιμελητηρίου και κλιμακίου της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), με επικεφαλής τον Πρόεδρό της, κ. Γιώργο Καββαθά . Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν οι μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα στην Ηλεία. Συγκεκριμένα, αναλύθηκαν ζητήματα όπως το αυξημένο ενεργειακό κόστος, η ανάγκη προσαρμογής στην ψηφιακή και πράσινη μετάβαση, η πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία και οι δυσλειτουργίες που προκαλεί το υφιστάμενο πλαίσιο για τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα .
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε επίσης στο χρόνιο πρόβλημα των πυρόπληκτων δανείων, που παραμένει «βρόγχος» για εκατοντάδες επιχειρήσεις του νομού. Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας, σε δήλωσή του, ευχαρίστησε θερμά τον Πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ, τονίζοντας: «Η παρουσία του Προέδρου, κ. Γιώργου Καββαθά, στον Πύργο μας τιμά ιδιαίτερα και αποτελεί ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης και ουσιαστικής στήριξης προς τον επιχειρηματικό κόσμο της Ηλείας. Τον ευχαριστούμε θερμά για τη δέσμευσή του να σταθεί αρωγός στις προσπάθειές μας.
Σε ένα περιβάλλον συνεχών προκλήσεων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Ηλείας χρειάζονται ισχυρούς συμμάχους. Η σημερινή συνάντηση με την ηγεσία της ΓΣΕΒΕΕ αποτελεί κρίσιμο βήμα για τη διαμόρφωση μιας ενιαίας και συντονισμένης φωνής. Είχαμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε το ολοκληρωμένο πλαίσιο των διεκδικήσεών μας, θέτοντας ως ύψιστη προτεραιότητα την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης για τα πυρόπληκτα δάνεια. Τα δάνεια αυτά λειτουργούν ως «θανατηφόρα θηλιά» για την τοπική οικονομία, η οποία μαστίζεται από αποεπένδυση και δημογραφική συρρίκνωση.
Παράλληλα, τονίσαμε πως οι αδιαπραγμάτευτοι στόχοι μας περιλαμβάνουν την ολοκλήρωση στρατηγικών υποδομών, όπως η Ολυμπία Οδός και ο σιδηρόδρομος, καθώς και τη δημιουργία αυτόνομης Πανεπιστημιακής Σχολής. Οι διεκδικήσεις αυτές συνοδεύονται από τις δικές μας πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της εξωστρέφειας και τη στήριξη των μελών, όπως το Κέντρο Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων, η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών και η προώθηση του brand «Προϊόντα Ολυμπιακής Γης» για τις επιχειρήσεις μας. Στόχος μας είναι να χαρτογραφήσουμε τις ανάγκες, να προτείνουμε ρεαλιστικές λύσεις και να διεκδικήσουμε στοχευμένα μέτρα στήριξης από την Πολιτεία. Η Ηλεία δεν μπορεί να περιμένει άλλο.
Ζητούμε δικαιοσύνη και αναπτυξιακή προοπτική, όχι υποσχέσεις». Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, κ. Γιώργος Καββαθάς , σε δήλωσή του σημείωσε: «Θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες στον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ηλείας, κ. Κώστα Λεβέντη, για την πρόσκληση και την άψογη φιλοξενία. Η εποικοδομητική συζήτηση και το γόνιμο κλίμα που επικράτησε στη συνάντηση επιβεβαιώνουν τη σημασία της αμοιβαίας συνεργασίας για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στην Ηλεία. Είμαι βέβαιος ότι οι κοινές μας προσπάθειες θα συμβάλλουν ουσιαστικά στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες του νομού.
Η ΓΣΕΒΕΕ έχει επανειλημμένα αποδείξει πως βρίσκεται σταθερά στο πλευρό των επιχειρήσεων της περιφέρειας, αναγνωρίζοντας τα ιδιαίτερα και συσσωρευμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Είναι επιτακτική ανάγκη η ενίσχυση της στενής και ουσιαστικής συνεργασίας μεταξύ ΓΣΕΒΕΕ και Επιμελητηρίου, προκειμένου να εξετάσουμε από κοινού όλα τα ζητήματα που αφορούν τα σοβαρά προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Κατά της διάρκεια της συνάντησης εργασίας επισημάναμε την ανάγκη αναδιοργάνωσης της Τοπικής Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Νομού Ηλείας, προκειμένου να έχουμε μια πιο διευρυμένη και αποτελεσματική εκπροσώπηση των επαγγελματιών πέραν του θεσμικού ρόλου του Επιμελητηρίου.
Σε ό,τι αφορά την διαδικασία ψηφιοποίησης της αγοράς, θεωρούμε πως απαιτείται περισσότερος χρόνος προσαρμογής για τις επιχειρήσεις, καθότι έχουνε δημιουργηθεί αντικειμενικές δυσκολίες προσαρμογής για την πλειονότητα των επιχειρήσεων της χώρας μας, οι οποίες δεν διαθέτουν ακόμη την κατάλληλη κατάρτιση, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη μέτρων εκπαίδευσης και υποστήριξης. Αναφορικά με τα πυρόπληκτα δάνεια, θεωρούμε πως κανείς πολίτης δεν πρέπει να παραμένει όμηρος των πιστωτικών ιδρυμάτων, ιδίως όταν αυτά έχουν στηριχθεί κατά καιρούς από κρατικούς πόρους.
Οι τράπεζες πρέπει να επιδείξουν μεγαλύτερη ευελιξία και υποστήριξη, καθώς αυτά τα δάνεια αποτελούν ασφυκτικό βάρος για εκατοντάδες τοπικές επιχειρήσεις. Επισημαίνουμε χαρακτηριστικά ότι λιγότερο από το 6% των επαγγελματιών και εμπόρων έχει πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία, επιδεινώνοντας έτσι τις δυσκολίες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Ως μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Τράπεζας της Ελλάδας, δεσμεύομαι να μεταφέρω με επιμονή τις θέσεις και προτάσεις των τοπικών φορέων και του Επιμελητηρίου, ώστε να αναζητηθούν πρακτικές λύσεις και να αμβλυνθούν τα εμπόδια για τα δάνεια των πυρόπληκτων. Η Ηλεία διαθέτει ισχυρά αναπτυξιακά εχέγγυα και απαιτείται η άμεση και ουσιαστική στήριξη της Πολιτείας.
Επιπλέον, ζητήματα όπως η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας και του Ψηφιακού Πελατολογίου, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες των κλάδων, η χρόνια υποχρηματοδότηση των πολύ μικρών επιχειρήσεων και η ασάφεια γύρω από τα πνευματικά δικαιώματα, δημιουργούν ένα ασφυκτικό περιβάλλον. Οι παρεμβάσεις που απαιτούνται πρέπει να είναι άμεσες και γενναίες. Ο ρόλος των τοπικών φορέων, όπως το Επιμελητήριο Ηλείας, είναι καθοριστικός για να μεταφερθούν αυτές οι ανησυχίες προς την Πολιτεία. Δεν είμαστε εδώ για διαπιστώσεις, αλλά για λύσεις. Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε τη στενή μας συνεργασία, να ενισχύσουμε τις κοινές μας δράσεις και να μεταφέρουμε μετ’ επιτάσεως τις τεκμηριωμένες θέσεις σας στα αρμόδια υπουργεία. Η στήριξη της μικρής και πολύ μικρής επιχείρησης δεν είναι απλώς οικονομικό ζήτημα, είναι ζήτημα κοινωνικής συνοχής και περιφερειακής ανάπτυξης».
Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης μέλη της Διοίκησης του Επιμελητηρίου, εκπρόσωποι Εμπορικών Συλλόγων και Συνδικαλιστικών Ενώσεων του νομού, οι οποίοι ανέδειξαν ζητήματα της καθημερινής επιχειρηματικής πρακτικής. Τον Πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ συνόδευαν ο Γενικός Γραμματέας, κ. Σωτήριος Κοτσαμπάς, και η Υπεύθυνη Μητρώου και Ενημέρωσης για τα Πνευματικά Δικαιώματα, κα Στέλλα Τσιάμη . Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την κοινή συμφωνία για διαρκή συνεργασία και την ενίσχυση των κοινών δράσεων, με στόχο την προώθηση βιώσιμων λύσεων προς όφελος της μικρής και πολύ μικρής επιχειρηματικότητας στην Ηλεία.