Γιώργος Τσουραπάς: «Τρεις άνθρωποι για να σηκώσουμε το βάρος ολόκληρου του δήμου»

Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη, ο προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης, Γιώργος Τσουραπάς, εξηγεί το ρόλο και τις αρμοδιότητες της υπηρεσίας, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, αλλά και τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλονται ώστε τα έργα να προχωρούν χωρίς καθυστερήσεις και νομικές εμπλοκές.

 

 

[Διαβάστε το 1ο μέρος]

 

 

– Ποιος είναι ο ρόλος και ποιες οι βασικές αρμοδιότητες της Τεχνικής Υπηρεσίας;

 

 

Οι αρμοδιότητες κάθε Τεχνικής Υπηρεσίας καθορίζονται από τον οργανισμό του δήμου. Στον δικό μας δήμο, υπάρχει εσωτερικός οργανισμός που προβλέπει επαρκώς τις ευθύνες της υπηρεσίας. Κύρια καθήκοντά μας είναι ο προγραμματισμός, η σύνταξη μελετών και η έκδοση των απαραίτητων αδειών για να υλοποιηθούν τα έργα. Στη συνέχεια, έχουμε την ευθύνη για την επίβλεψη και την εκτέλεση των διαδικασιών διαγωνισμών, όπως προβλέπονται από τη νομοθεσία.

 

 

– Ποιες είναι οι βασικές διαδικασίες ανάθεσης έργων;

 

 

Υπάρχουν διαφορετικές μορφές: οι απευθείας αναθέσεις, η διαδικασία με διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενη δημοσίευση, αλλά και οι ανοιχτοί διαγωνισμοί μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Θέλω να τονίσω τη διαφορά ανάμεσα στην απευθείας ανάθεση και στη διαδικασία του άρθρου 32γ του Ν. 4412, που ισχύει όταν ο δήμος έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Εκεί προβλέπονται τρεις προσφορές και διαπραγμάτευση μέσω πλατφόρμας. Είναι τελείως διαφορετικές περιπτώσεις.

 

Καλή προετοιμασία σημαίνει λιγότερα προβλήματα

 

 

– Πόσο σημαντική είναι η σωστή προετοιμασία ενός έργου;

 

 

Απολύτως κρίσιμη. Αν η μελέτη και οι αδειοδοτήσεις είναι σωστά, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα στην εκτέλεση του έργου. Το ίδιο ισχύει και για τα τεύχη δημοπράτησης – πρέπει να είναι σύνομα για να μην υπάρξουν ενστάσεις, γιατί διαφορετικά η διαδικασία καθυστερεί σημαντικά. Μια ένσταση μπορεί να καθυστερήσει το έργο για μήνες.

 

 

– Ποια είναι η εμπειρία σας στο θέμα των ενστάσεων;

 

 

Ο δήμος μας είναι από τους λίγους που έχουν δεχτεί ελάχιστες ενστάσεις. Αυτό δείχνει ότι γίνεται σοβαρή και σωστή δουλειά από την υπηρεσία. Μην ξεχνάτε ότι οι εργολάβοι έχουν δυνατούς νομικούς συμβούλους — πρόκειται για έργα εκατομμυρίων ευρώ. Αν δεν μπορούν να υποβάλουν ένσταση, σημαίνει ότι έχουμε κάνει τα πράγματα σωστά.

 

 

– Εκτός από τα έργα, τι άλλο αναλαμβάνει η Τεχνική Υπηρεσία;

 

 

Πέρα από τα έργα, εκτελούμε και τις λεγόμενες «γενικές υπηρεσίες» – δηλαδή λειτουργούμε και ως τεχνικοί σύμβουλοι. Επιπλέον, αναλαμβάνουμε περίπου το 90% των προμηθειών του δήμου, παρότι αυτό δεν είναι τυπικά στις αρμοδιότητές μας. Παρέχουμε σημαντική στήριξη και σε αυτόν τον τομέα.

 

 

Υποστελέχωση με αυξημένες απαιτήσεις

 

 

– Πόσο επαρκές είναι το προσωπικό της υπηρεσίας;

 

 

Αυτή τη στιγμή, η υπηρεσία είναι στελεχωμένη με τέσσερις μηχανικούς, μαζί με εμένα. Όμως δύο από αυτούς έχουν παραχωρηθεί στην Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Ήλιδας. Ο ένας πρόκειται να επιστρέψει σύντομα, οπότε θα είμαστε τρία άτομα. Και οι τρεις είμαστε έμπειροι, αλλά το φορτίο είναι δυσανάλογα μεγάλο.

 

Στήριξη σε άλλους φορείς: Λιμενικό Ταμείο, αποχέτευση, ύδρευση

 

 

– Τι εννοείται “δυσανάλο μεγάλο”; Υπάρχει κάποια ιδιαιτερότητα στη λειτουργία της υπηρεσίας σας;

 

 

Ναι, ο δήμος μας στηρίζει τεχνικά και άλλους φορείς που εκ του νόμου δεν έχουν δική τους τεχνική υπηρεσία. Για παράδειγμα, υποστηρίζουμε το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Κυλλήνης, τον Σύνδεσμο Αποχέτευσης «Ηρακλής», τον Σύνδεσμο Ύδρευσης Πηνειού, καθώς και όλα τα νομικά πρόσωπα του δήμου. Οι μελέτες για όλα αυτά εκπονούνται από εμάς. Όπως καταλαβαίνετε, οι προσπάθειες που γίνονται είναι πραγματικά υπεράνθρωπες.

 

 

– Με βάση όσα μας περιγράψατε, προκύπτει ότι η Τεχνική Υπηρεσία σηκώνει ένα τεράστιο βάρος…

 

 

Ακριβώς. Και παρ’ όλα αυτά, ανταποκρινόμαστε με επάρκεια, ταχύτητα και υπευθυνότητα. Είναι μια υπηρεσία που στηρίζεται στους ανθρώπους της — και μέχρι σήμερα έχουμε καταφέρει να κρατήσουμε πολύ ψηλά τον πήχη.

 

Οι αιρετοί πρέπει να κατανοούν τον ρόλο τους

 

 

– Κύριε Προϊστάμενε, νιώθετε ότι υπάρχει επαρκής συνεργασία με τους αιρετούς;

 

 

Εκείνο που με παραξενεύει πολλές φορές είναι η στάση ορισμένων δημοτικών συμβούλων. Είμαι κάθετος: θα έπρεπε να γίνονται σεμινάρια σε όλους πριν αναλάβουν καθήκοντα – όπως γίνονται και για εμάς. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να τα παρακολουθούμε. Δεν γίνεται να συζητούνται σοβαρά τεχνικά ζητήματα χωρίς τη βασική γνώση του θεσμικού και τεχνικού πλαισίου.

 

 

– Τι προτείνετε ώστε να υπάρχει ουσιαστική πληροφόρηση και διάλογος;

 

 

Οι δημοτικοί σύμβουλοι θα πρέπει να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο πριν από κάθε συνεδρίαση. Είμαστε πάντα στη διάθεση του καθενός για ενημέρωση – όχι όμως για να ενημερώνουμε τους πολίτες εμείς. Αν κάναμε αυτό, δεν θα μας έμενε χρόνος για τίποτα άλλο. Οι αρχηγοί των παρατάξεων πρέπει να έρχονται στην υπηρεσία, να ρωτούν, να μαθαίνουν. Ειδικά για τεχνικά θέματα που αφορούν τον δήμο.

 

 

– Ποιες είναι κάποιες καθημερινές, αλλά κρίσιμες, τεχνικές παρεμβάσεις που ίσως δεν γίνονται αντιληπτές από τον κόσμο;

 

 

Πολλοί αγνοούν τη σημασία έργων λειτουργίας των πάγιων υποδομών: συντηρήσεις δικτύων ηλεκτροφωτισμού, ύδρευσης, σπασίματα αγωγών, τα 53 αντλιοστάσια που έχουμε, τα 13 γήπεδα. Αυτά δεν πρέπει να παραβλέπονται. Υπάρχουν πιστώσεις κάθε έτος στο τεχνικό πρόγραμμα γι’ αυτά – δεν είναι τυχαία γραμμένα εκεί.

 

Τα σχολεία, η πυρασφάλεια και το… παράδοξο του Υπουργείου

 

 

– Έχει αναλάβει η υπηρεσία σας και τις υποδομές των σχολείων;

 

 

Ναι, και αυτό είναι τεράστιο κεφάλαιο. Μετά την κατάργηση των σχολικών επιτροπών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης – που, κατά τη γνώμη μου, ήταν μεγάλο λάθος για τους μικρούς δήμους – επωμιστήκαμε και αυτή την υποχρέωση. Ο δήμος μας έχει 38 σχολεία. Αν συμβεί το παραμικρό, πρέπει να αφήσουμε οποιοδήποτε άλλο έργο, όσο σημαντικό κι αν είναι, και να τρέξουμε. Και είμαστε τρεις άνθρωποι. Χωρίς μόνιμο ηλεκτρολόγο, με μόλις δύο μόνιμους υδραυλικούς. Πείτε μου πώς γίνεται να ανταποκριθείς.

 

 

– Κι όλα αυτά μαζί με τους παιδικούς σταθμούς;

 

 

Ακριβώς. Και μάλιστα να σας πω και κάτι που λίγοι γνωρίζουν: το 80-85% των σχολικών κτηρίων παραχωρήθηκαν στους δήμους χωρίς οικοδομικές άδειες. Αυτό σημαίνει χωρίς πιστοποιητικά πυρασφάλειας. Και το παράδοξο; Μόλις μας τα παραχώρησαν, το ίδιο το υπουργείο άρχισε να μας ζητά πιστοποιητικά πυρασφάλειας! Ήδη έχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία τακτοποίησης, ξεκινώντας από τους παιδικούς σταθμούς και τα σχολεία με μικρά παιδιά, ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε μελέτες πυροπροστασίας.

 

 

– Πώς αντιμετωπίζετε τη συνεχή πίεση και την ευθύνη;

 

 

Τα σχολεία είναι μια τεράστια ευθύνη. Πρέπει να είναι πάντα πρώτη προτεραιότητα, γιατί μιλάμε για παιδιά. Ξοδεύουμε σχεδόν τη μισή μας μέρα σε συνεργασία με τους διευθυντές των σχολείων. Είναι μια δύσκολη δουλειά, που απαιτεί χρόνο, προσοχή, τεχνική γνώση και καθημερινό άγχος. Και όλα αυτά χωρίς να αφήνουμε πίσω κανένα άλλο έργο. Δουλεύουμε και απογεύματα, ακόμα και Σαββατοκύριακα, για να προλάβουμε.

 

Δεν πατάμε κουμπιά – δεν είμαστε αλάνθαστοι

 

 

– Τι θα θέλατε να καταλάβουν καλύτερα οι αιρετοί και οι πολίτες για τη λειτουργία της υπηρεσίας σας;

 

 

Ότι δεν έχουμε κουμπιά που τα πατάμε και όλα λύνονται. Τα λάθη είναι ανθρώπινα. Δεν είναι εσκεμμένα. Και πολλές φορές νιώθουμε παράπονο γιατί δεν καταλαβαίνουν τι προσπαθούμε να κάνουμε. Δεν υποστηρίζω κανέναν δήμαρχο προσωπικά. Εμένα με νοιάζει να γίνονται έργα, να προοδεύει ο δήμος μας.

 

 

– Επικοινωνείτε συχνά με τη δημοτική αρχή;

 

 

Βεβαίως. Στον σημερινό δήμαρχο πρέπει να έχω στείλει πάνω από 300 ενημερωτικά υπηρεσιακά σημειώματα. Εκφράζω τις διαφωνίες μου, όταν πρέπει – ως υπάλληλος. Από εκεί και πέρα, τις πολιτικές αποφάσεις τις παίρνουν οι αιρετοί. Ο ρόλος μας είναι να δώσουμε 2-3 σύνομες επιλογές. Ο δήμαρχος θα διαλέξει αυτή που θεωρεί καλύτερη. Αν εγώ τον ενημερώσω λάθος, φυσικά και φέρω την ευθύνη.

 

 

– Ποια είναι η προσωπική σας στάση απέναντι σε όλα αυτά;

 

 

Κοίτα, Γιώργο… έχω πάθος με τη δουλειά μου. Αν δεν έχεις πάθος, δεν μπορείς να λύνεις θέματα. Δεν είμαστε εδώ απλώς για να «υπηρετήσουμε» το ωράριο. Είμαστε εδώ για να υπηρετήσουμε τον τόπο μας.

 

 

Συνεχίζεται…

Διαβάστε Επίσης

Δείτε το κανάλι μας...