Καρκίνος παχέος εντέρου: Ο ρόλος της διατροφής στην επιβίωση των ασθενών

Οι διατροφικές συνήθειες φαίνεται πως επηρεάζουν καθοριστικά την πορεία της υγείας, ακόμα και σε ασθενείς με σοβαρές παθήσεις όπως ο καρκίνος. Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, η κατανάλωση φλεγμονωδών τροφών αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου σε ασθενείς με καρκίνο παχέος εντέρου σταδίου ΙΙΙ.

 

 

Η έρευνα, που βασίστηκε σε δεδομένα από περισσότερους από 1.600 ασθενείς, έδειξε ότι όσοι είχαν διατροφή πλούσια σε τροφές όπως άσπρο ψωμί, τηγανητές πατάτες, λουκάνικα και αναψυκτικά, διέτρεχαν 87% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με όσους ακολουθούσαν πιο υγιεινές επιλογές. Όπως εξηγεί η δρ Sara Char από το Dana-Farber Cancer Institute, τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη στενή σύνδεση ανάμεσα στη διατροφή, την άσκηση και την επιβίωση των ασθενών. «Η διατροφή δεν είναι απλώς υποστηρικτική – μπορεί να επηρεάσει την ίδια την έκβαση της νόσου», σημειώνει χαρακτηριστικά.

 

 

Παράλληλα, η χρήση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων όπως η σελεκοξίμπη δεν φάνηκε να αλλάζει ουσιαστικά την έκβαση, σε αντίθεση με την άσκηση, η οποία συσχετίστηκε με καλύτερα αποτελέσματα στην επιβίωση των ασθενών. Οι επιστήμονες συμφωνούν πως η χρόνια φλεγμονή ενισχύει την εμφάνιση και εξέλιξη του καρκίνου του παχέος εντέρου. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, περίπου 150.000 άνθρωποι διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο με καρκίνο παχέος εντέρου, ο οποίος αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο. Την ίδια στιγμή, περισσότερα από τα μισά νοικοκυριά ακολουθούν διατροφή που ενισχύει τη φλεγμονή, επιτείνοντας τον κίνδυνο.

 

 

Οι ειδικοί συνιστούν τη στροφή προς τη μεσογειακή διατροφή, η οποία έχει αποδειχθεί ότι δρα αντιφλεγμονωδώς. Τροφές όπως τα σκούρα φυλλώδη λαχανικά, οι ξηροί καρποί, τα προϊόντα ολικής αλέσεως και τα ωμέγα-3 λιπαρά (όπως το λιναρόσπορο και τα λιπαρά ψάρια) συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής.

 

 

Οι ερευνητές σχεδιάζουν πλέον νέες μελέτες για να κατανοήσουν βαθύτερα τη σχέση διατροφής και καρκίνου, ειδικά σε νεότερους ασθενείς ή σε περιπτώσεις με μεταστάσεις. Όπως τονίζει ο δρ Edwin McDonald, «δεν υπάρχει καμία θαυματουργή τροφή που να θεραπεύει τον καρκίνο ή τη χρόνια φλεγμονή. Το κλειδί είναι ένας συνολικά αντιφλεγμονώδης τρόπος ζωής: ισορροπημένη διατροφή, άσκηση και αποφυγή επιβαρυντικών συνηθειών».

 

 

Πηγή: Independent

Διαβάστε Επίσης

Δείτε το κανάλι μας...