Πέθανε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης

Ο Πέτρος Μολυβιάτης υπήρξε μια από τις πλέον αναγνωρίσιμες μορφές της σύγχρονης ελληνικής διπλωματίας και πολιτικής – Οι ανακοινώσεις των κομμάτων Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 97 ετών, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης.

 

 

Γεννημένος στη Χίο στις 12 Ιουνίου 1928, ο Πέτρος Μολυβιάτης υπήρξε στενός συνεργάτης του Κωνσταντίνου Καραμανλή, τόσο κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του όσο και στην Προεδρία της Δημοκρατίας, διατελώντας εξ απορρήτων του συνεργάτης και διευθυντής του Πολιτικού του Γραφείου (1974-1980).

 

 

Ποιος ήταν ο Πέτρος Μολυβιάτης

 

 

Σπούδασε νομικά στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ακολούθησε καριέρα στο διπλωματικό σώμα, με θητεία σε καίριες θέσεις: στις μόνιμες αντιπροσωπείες της Ελλάδας στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και την έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, καθώς και στις ελληνικές πρεσβείες της Μόσχας, της Άγκυρας και της Πρετόριας. Προσωπικότητα με ευρύτερη αποδοχή στο πολιτικό σύστημα, χαρακτηριστική υπήρξε η καλή σχέση και συνεργασία του με τον Αντώνη Λιβάνη, που πολλές φορές έπαιξε θετικό ρόλο στην εξομάλυνση των διαφορών μεταξύ Κ. Καραμανλή και Ανδρέα Παπανδρέου, ιδιαίτερα την περίοδο της «συγκατοίκησης» (1980-1985).

 

 

Η πολιτική του πορεία

 

 

Κατά την περίοδο 1980-1985 και ξανά το 1990-1995 ανέλαβε γενικός γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Το 1996 εξελέγη βουλευτής Επικρατείας με τη Νέα Δημοκρατία, θέση την οποία διατήρησε έως το 2004. Την ίδια χρονιά ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Εξωτερικών στην πρώτη κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, θέση στην οποία παρέμεινε έως τον Φεβρουάριο του 2006. Υπηρέτησε δύο ακόμη φορές ως Υπουργός Εξωτερικών, σε υπηρεσιακές κυβερνήσεις: Στις 17 Μαΐου 2012, κατά τον διορισμό της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμμένου από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, ανέλαβε το υπουργείο Εξωτερικών μέχρι τη διενέργεια εκλογών στις 17 Ιουνίου 2012.

 

 

Στις 28 Αυγούστου 2015 κατά τον διορισμό της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης Βασιλικής Θάνου Χριστοφίλου από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ανέλαβε το υπουργείο Εξωτερικών μέχρι τη διενέργεια εκλογών στις 20 Σεπτεμβρίου 2015. Τον Απρίλιο του 2005 ο Πέτρος Μολυβιάτης και ο Καραμανλής έστειλαν έξι επιστολές σε Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους και στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους. Με τις επιστολές πρότειναν την επίλυση του Μακεδονικού ονοματολογικού ζητήματος και την αποδοχή της ένταξης της χώρας στην ΕΕ με την υιοθέτηση μιας διπλής ονομασίας, χωρίς να γίνει κάποια αλλαγή του Συντάγματος της χώρας: η ονομασία «Δημοκρατία Μακεδονίας-Σκόπια» θα χρησιμοποιούνταν από τον ΟΗΕ, τα κράτη του οποίου ενθαρρύνονταν απλώς να τη χρησιμοποιούν, ενώ το συνταγματικό όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας» θα συνέχιζε να βρίσκεται σε χρήση στο εσωτερικό της χώρας.

 


Μητσοτάκης: Σφράγισε με τη δράση του την ελληνική διπλωματία

 

 

Για την απώλεια του Πέτρου Μολυβιάτη αναφέρθηκε σε ανακοίνωσή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε «ένα πρόσωπο που σφράγισε με τη δράση του την ελληνική διπλωματία» και «υπηρέτησε το δημόσιο ήθος».

 

 

Η ανακοίνωση

 

 

«Η Ελλάδα, η Νέα Δημοκρατία και όλοι όσοι τον γνωρίσαμε, αποχαιρετούμε με σεβασμό τον Πέτρο Μολυβιάτη. Ένα πρόσωπο που σφράγισε με τη δράση του την ελληνική διπλωματία. Ενώ με τη σκέψη του συνόδευσε την εξέλιξη της Κεντροδεξιάς στη χώρα μας επί πολλές δεκαετίες. Υπηρέτησε την πατρίδα ως βουλευτής, υπουργός και στενός συνεργάτης του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Υπηρέτησε, όμως, και το δημόσιο ήθος με τη διακριτική παρουσία του, τους χαμηλούς τόνους και το ενωτικό του πνεύμα. Ενας άξιος Έλληνας περνά στην Ιστορία. Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

 


ΣΥΡΙΖΑ: Η παρακαταθήκη του υπενθυμίζει την ανάγκη για σαφή εθνική στρατηγική στην εξωτερική πολιτική

 

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ–Προοδευτική Συμμαχία εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για την απώλεια του Πέτρου Μολυβιάτη, ενός ανθρώπου που υπηρέτησε με συνέπεια και αίσθηση καθήκοντος την Εξωτερική Πολιτική της χώρας. Ο Πέτρος Μολυβιάτης είχε μακρά πορεία στη δημόσια ζωή, συνδέοντας το όνομά του με κρίσιμες στιγμές της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Ως Πρέσβης και εν συνεχεία ως Υπουργός Εξωτερικών, υπηρέτησε με προσήλωση και επάρκεια την ανάγκη για σταθερότητα στις διεθνείς σχέσεις της Ελλάδας, ιδιαίτερα σε περιόδους έντασης και αβεβαιότητας.

 

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, παρά τις ιδεολογικές διαφορές και τις διαφορετικές προσεγγίσεις, αναγνωρίζει τη θεσμική σοβαρότητα και την προσήλωσή του στην υπεράσπιση της διεθνούς θέσης της Ελλάδας και την επιδίωξή του για σταθερότητα και ειρήνη στην περιοχή, στη βάση του διεθνούς δικαίου. Η παρακαταθήκη του Πέτρου Μολυβιάτη υπενθυμίζει την ανάγκη για σαφή εθνική στρατηγική στην Εξωτερική πολιτική της χώρας, ειδικά στους σημερινούς καιρούς της αμφισβήτησης του διεθνούς δικαίου και των ραγδαίων διεθνών ανακατατάξεων και των νέων ισορροπιών. Στην οικογένεια και τους οικείους του εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια».

 

 

Κωνσταντίνος Ταασούλας

 

 

«Πλήρης ημερών, εθνικής και δημόσιας προσφοράς, απεβίωσε ο Πέτρος Μολυβιάτης. Διακεκριμένος διπλωμάτης, που τίμησε το αξίωμα του Υπουργού Εξωτερικών, στενότατος και πολύτιμος συνεργάτης του αειμνήστου Κωνσταντίνου Καραμανλή, Γενικός Γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας και Πρόεδρος του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής» υπήρξε κυριολεκτικά μία σοφή, μετρημένη και εποικοδομητική ενσάρκωση της μεταπολίτευσης, μιας περιόδου δεκαετιών που ξεκίνησε το 1974.

 

 

Η πολιτική ομαλότητα και σταθερότητα της χώρας, το κατά το δυνατόν ήπιο πολιτικό κλίμα, η συνετή και αποτελεσματική εξωτερική πολιτική του οφείλουν πολλά περισσότερα απ’ όσα ξέρουμε, λόγω της έμφυτης διακριτικότητας του. Υπήρξε ένας ευπατρίδης της δημόσιας ζωής που μας αφήνει ένα σπάνιο παράδειγμα υψηλού ήθους και πραγματικού και σεμνού πατριωτισμού. Αυτή την ώρα της θλίψης για την εκδημία του, εκφράζω προς τους οικείους του τα πλέον θερμά μου συλλυπητήρια».

 

 

www.tovima.gr

Διαβάστε Επίσης

πατήστε & διαβάστε το 29ο τεύχος
πατήστε στην εικόνα & διαβάστε...
Δείτε το κανάλι μας...