Ημερίδα για… το φράγμα Πηνειού, διοργανώνει το Πανεπιστήμιο Πατρών, ο δήμος Ήλιδας και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, όπου…. σκοπός της είναι να εξαχθούν σημαντικά συμπεράσματα σχετικά με το φράγμα σήμερα, τη λειτουργία του, τον εκσυγχρονισμό του μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες, αλλά και τις προοπτικής ανάπτυξης που δίνει στην ευρύτερη περιοχή.
Σε αυτό τον τόπο κάποιοι συνεχίζουν να μας δουλεύουν κανονικά και με το νόμο. Δεν ερμηνεύεται διαφορετικά.
Ημερίδες και ανούσια δελτία Τύπου για να φωτογραφίζονται οι ίδιοι και οι ίδιοι, πουλώντας φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Η κατάσταση κατάντησε αηδία. Οι κύριοι υπεύθυνοι [συν τον ΓΟΕΒ] για την κατάντια του φράγματος έχουν το θράσος ακόμη να μιλάνε θεωρητικά πάντα γι’ αυτό.
Άραγε το φράγμα θα σωθεί από αυτούς που είναι υπεύθυνοι για την κατάντιά του;
Είναι σαν να αναλαμβάνει την ψυχολογική υποστήριξη ενός θύματος βιασμού ο ίδιος ο βιαστής, ο οποίος, όπως και να το κάνουμε, κάτι περισσότερο θα ξέρει για το πρόβλημα!
Το φράγμα του Πηνειού, το μεγαλύτερο υδροτεχνικό έργο της Πελοποννήσου, παραμένει παρατημένο, ρημαγμένο, αφημένο στο έλεος του χρόνου και της πολιτικής αδιαφορίας. Εκεί όπου κάποτε σχεδιάστηκε η ανάπτυξη, η αυτάρκεια, η αξιοποίηση του πλούτου της φύσης, σήμερα κυριαρχούν οι εικόνες ντροπής: σκουριά, βλάβες, διαρροές, ξεραμένα αρδευτικά δίκτυα και ένας ολόκληρος νομός να διψά, να ξεραίνεται και να μαραζώνει.
Δεκαετίες τώρα, όλοι οι αρμόδιοι υπόσχονται «παρεμβάσεις», «εκσυγχρονισμούς», «αξιοποίηση». Και τι έγινε; Το δίκτυο έχει τρύπες, η συντήρηση είναι ανύπαρκτη, η διαχείριση χαοτική και οι αγρότες πληρώνουν το κόστος.
Γιατί όταν δεν υπάρχει νερό, δεν υπάρχει παραγωγή.
Κι όταν δεν υπάρχει παραγωγή, δεν υπάρχει ζωή.
Το φράγμα του Πηνειού δεν είναι απλώς ένα τεχνικό έργο. Είναι σύμβολο μιας πολιτικής νοοτροπίας που τιμωρεί τους ανθρώπους της υπαίθρου. Που θυμάται την Ηλεία μόνο όταν καίγεται, όταν πνίγεται ή όταν χρειάζεται ψήφους. Που θεωρεί φυσιολογικό να μην υπάρχει ένα ολοκληρωμένο, λειτουργικό σύστημα άρδευσης και ύδρευσης το 2025.
Το φράγμα του Πηνειού δεν ράγισε από τη φθορά. Ράγισε από την προδοσία.
Και κάθε σταγόνα που χάνεται από αυτό το τεράστιο έργο είναι μια σταγόνα αίμα για τους κατοίκους της Ηλείας που βλέπουν το μέλλον τους να στερεύει.
Βαράτε τους παλαμάκια!!!!
Υ.Γ.: Πριν κανά δυο μήνες εκείνη η βουλευτίνα Ηλείας Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου δεν τους είχε καλέσει και τους έλεγε [πάλι] για… αξιοποίηση και κάτι άλλα χαριτωμένα;