Σε ότι αφορά το Κατάκολο, το 2024 σημείωσε 217 αφίξεις και 400.321 επιβάτες. Η επιτυχία του Κατάκολου οφείλεται στη στρατηγική του θέση και στη δημοφιλία της Αρχαίας Ολυμπίας ως προορισμού.
Η αύξηση σε σύγκριση με το 2023 είναι σε ποσοστό 5% στον αριθμό των πλοίων και 3% στον αριθμό των επιβατών.
Ειδικότερα, το 2024 ήρθαν στο Κατάκολο 11 περισσότερα κρουαζιερόπλοια και 10.168 περισσότεροι τουρίστες.
Φαίνεται πως η ελληνική κρουαζιέρα γνωρίζει μια εντυπωσιακή άνθηση! Το γεγονός ότι οι αφίξεις πλοίων και επιβατών συνεχίζουν να αυξάνονται, ειδικά με τις υψηλές επιδόσεις του homeporting στον Πειραιά, δείχνει πως η Ελλάδα έχει εδραιωθεί ως ένας από τους κορυφαίους προορισμούς παγκοσμίως. Το πιο ενδιαφέρον είναι η διαφορά στις ποσοστιαίες μεταβολές μεταξύ των προσεγγίσεων και των επιβατών. Η αύξηση των επιβατών (+13,2%) είναι σαφώς μεγαλύτερη από αυτή των πλοίων (+5%), κάτι που σημαίνει είτε ότι έρχονται μεγαλύτερα πλοία είτε ότι υπάρχει μεγαλύτερη πληρότητα.
Η Ελλάδα έχει πλέον καθιερωθεί ως κορυφαίος προορισμός όχι μόνο για τις κρουαζιέρες αλλά και για τον τουρισμό γενικότερα. Η φυσική ομορφιά, η ιστορία, ο πολιτισμός και η γαστρονομία της χώρας παίζουν τεράστιο ρόλο στην αυξανόμενη ζήτηση. Επιπλέον, η ασφάλεια, το κλίμα και η μοναδικότητα των ελληνικών νησιών την καθιστούν ακαταμάχητη επιλογή. Μάλλον βλέπουμε μια αλυσιδωτή αντίδραση: όσο αυξάνεται ο τουρισμός, τόσο περισσότεροι μεγάλοι παίκτες της κρουαζιέρας επενδύουν στη χώρα, βελτιώνοντας τις υποδομές και την εμπειρία των ταξιδιωτών.
Αν και η Ελλάδα είναι κυρίως καλοκαιρινός προορισμός, με τις σωστές υποδομές και το κατάλληλο μάρκετινγκ, θα μπορούσε να προσελκύσει κρουαζιερόπλοια και εκτός τουριστικής αιχμής, π.χ., άνοιξη και φθινόπωρο. Οι ίδιες δημοφιλείς τοποθεσίες (Πειραιάς, Σαντορίνη, Μύκονος) δέχονται τεράστια πίεση από τον τουρισμό. Θα μπορούσαν να ενισχυθούν λιμάνια σε λιγότερο κορεσμένες περιοχές, όπως η Πελοπόννησος, η Δυτική Ελλάδα ή ακόμα και νησιά των Σποράδων και του Βορείου Αιγαίου.
Η ενίσχυση της ελληνικής κρουαζιέρας υποστηρίχθηκε από μεγάλες διεθνείς εταιρείες – όπως οι Costa Crociere, Viking Cruises, Celebrity Cruises και Royal Caribbean. Οι εταιρείες αυτές επένδυσαν σε ελληνικά λιμάνια, αναδεικνύοντας τη στρατηγική σημασία της χώρας ως βασικού κόμβου για τα δρομολόγιά τους.
Ρεκόρ κίνησης στα ελληνικά λιμάνια
Τα ελληνικά λιμάνια, όπως αναφέρει η imerisia.gr, σημείωσαν σημαντική άνοδο σε προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων, με ορισμένα να ξεπερνούν κάθε προηγούμενο ρεκόρ:
• Πειραιάς: Καταγράφηκαν 812 αναχωρήσεις κρουαζιερόπλοιων, με 730 από αυτά να έχουν το λιμάνι ως home port.
• Θεσσαλονίκη: Οι αφίξεις αυξήθηκαν στις 81, από 68 το 2023 και 61 το 2022.
• Χανιά: Με 144 αφίξεις, τα Χανιά σημείωσαν αριθμούς ρεκόρ, φιλοξενώντας 286.000 επιβάτες και 115.000 μέλη πληρωμάτων.
• Μύκονος: Ξεπέρασε τις προσδοκίες, με 768 αφίξεις και πάνω από 1,29 εκατομμύρια επιβάτες, έναντι 1,19 εκατομμυρίων το 2023.
• Ηγουμενίτσα: Από μονοψήφιο αριθμό αφίξεων στο παρελθόν, εκτοξεύθηκε στις 28 αφίξεις το 2024.
Η σημαντική αύξηση αποδίδεται στη σταθερότητα της Ελλάδας ως προορισμού, σε αντίθεση με άλλες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου που επηρεάστηκαν από γεωπολιτικές εντάσεις.