Είναι αλήθεια ότι το φράγμα Πηνειού κατασκευάστηκε για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες άρδευσης, ύδρευσης και εν μέρει ηλεκτροπαραγωγής, καλύπτοντας της ανάγκες της Ηλείας και των γύρω περιοχών.
Είναι επίσης αλήθεια ότι η αδιαφορία των πολιτικών προσώπων και διαφόρων αρμοδίων, οδήγησαν αυτό το φράγμα ένα βήμα πριν την διάλυσή του αφού, παρά τα λόγια τα μεγάλα, κανείς δεν ασχολήθηκε ΠΟΤΕ σοβαρά.
Το έντονο πρόβλημα προέκυψε πέρυσι, όταν λόγω έλλειψης νερού, το πότισμα γινόταν με το… σταγονόμετρο, ενώ η κατάσταση δεν φαίνεται να σώνεται ούτε φέτος. Κανείς δεν ξέρει πώς θα βγει πέρα η νέα καλλιεργητική περίοδος!
Σήμερα, στο Facebook, ο Βαγγέλης Δημητρόπουλος αποκαλύπτει – γι’ ακόμη μία φορά – τη δραματική κατάσταση. Όπως ο ίδιος αναφέρει “ολόκληρο δάσος, εντός της στεγνής για την ώρα, λίμνης έχει δημιουργηθεί. Οι κορμοί από τις ιτιές μαρτυρούν, πόσα χρόνια έχει να καθαριστεί η συγκεκριμένη υδατοδεξαμενή. … Τα κάγκελα κλεμμένα και κατεστραμμένα, δίπλα σε παρακείμενο πολυκυκλοφορούμενο εθνικό δρόμο. Αν πέσει αμάξι, μηχανάκι ή πεζός μέσα και ειδικά όταν θα αρχίσει η ροή του νερού; Τι γίνεται, ποιος θα φταίει…”
“Είναι αργά για δάκρυα Στέλλα”
Βέβαια, αυτή η τραγική κατάσταση δεν είναι σημερινή, αποδεικνύοντας την αδιαφορία των δημοτικών αρχών Ήλιδας αλλά και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Αλλά, δυστυχώς, “είναι αργά για δάκρυα Στέλλα”.
Οι… υποσχέσεις!
Το 2018, η τότε δημοτική αρχή Ήλιδας του Χρήστου Χριστοδουλόπουλου, έστειλε δελτίο Τύπου όπου εκτός των άλλων ανέφερε: “Ένα σημαντικό αναπτυξιακό έργο του Δήμου Ήλιδας μπήκε στο δρόμο της υλοποίησης. Πρόκειται για έργο που αποτελεί πάγιο αίτημα του Δήμου, όπου με πολλαπλές προτάσεις και αιτήσεις τα τελευταία τέσσερα χρόνια έβαλε σε πρώτο πλάνο την αναβάθμιση και τουριστική αξιοποίηση της λίμνης φράγματος Πηνειού «Κωνσταντίνος Καραμανλής» και πλέον γίνεται το πρώτο βήμα προς την πραγμάτωσή του με την ένταξη του πρώτου έργου στο πρόγραμμα «INTERREG Ελλάδα – Ιταλία».
Ειδικότερα το έργο αφορά στην «Συμπλήρωση τουριστικών υποδομών στη λίμνη Πηνειού για την προώθηση της βιοποικιλότητας» συνολικού προϋπολογισμού 1.000.000€, που υποβλήθηκε στον άξονα βιοποικιλότητας του προγράμματος INTERREG. Σε αυτό εντάσσονται παρεμβάσεις στη τεχνητή λίμνη φράγματος Πηνειού «Κωνσταντίνος Καραμανλής», που είναι χαρακτηρισμένος υγρότοπος από το Ελληνικό Κέντρο Υγροτόπων, μέσω των οποίων θα αξιοποιηθούν υφιστάμενες υποδομές όπως το εγκαταλειμμένο και κατεστραμμένο τουριστικό περίπτερο, προκειμένου να δημιουργηθεί παρατηρητήριο οικοτόπων και ενδιαιτημάτων, εκθεσιακό κέντρο και χώρος εκδηλώσεων περιβαλλοντικού – οικοτουριστικού ενδιαφέροντος…”
Επίσης, το 2018, σε άλλο δελτίο Τύπου, αναφερόταν: “Δημοπρατείται το έργο: «Επισκευή- Αποκατάσταση λειτουργίας ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού φράγματος Πηνειού Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας» με προϋπολογισμό 2.749.272,01 ευρώ. Η διαδικασία γίνεται μέσω του Εθνικού Συστήματος ηλεκτρονικών δημοσίων συμβάσεων και η ημερομηνία και ώρα λήξης της προθεσμίας υποβολής των προσφορών είναι η 22/2/2018, ημέρα Πέμπτη, ενώ η ημερομηνία και ώρα της ηλεκτρονικής αποσφράγισης των προσφορών έχει οριστεί η 1η Μαρτίου 2018 στις 10 το πρωί… κλπ”
Θα μπορούσαμε να δημοσιοποιήσουμε και άλλες κούφιες υποσχέσεις, αλλά όποιος θέλει μπορεί να ανατρέξει στα δημοσιεύματα του site για να τις βρει!
Το μεταφερόμενο νερό!
Το 2020, “μετά την επικαιροποίηση της μελέτης που ολοκληρώθηκε και προβλέπει την συνεκμετάλλευση του Πηνειού, αλλά μόνο για πόσιμες ποσότητες, όπως και το «πράσινο φως» της Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, για συνεργασία των Δήμων Δυτικής Αχαΐας και Ήλιδας, η δημοτική αρχή του Σπ. Μυλωνά, φαίνεται πως έχει στοχοποιήσει νέο πρόγραμμα ένταξης και χρηματοδότησης. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές της «Π», ο κ. Μυλωνάς κινείται στην κατεύθυνση απορρόφησης κονδυλίων για την κατασκευή του, από το νέο Αναπτυξιακό Πρότζεκτ Ανασυγκρότησης του υπουργείου Εσωτερικών «Αντώνης Τρίτσης». Πέραν της της αποχέτευσης, της αγροτικής οδοποιίας και των υποδομών γενικά, ο δήμος θα εκμεταλλευτεί την ευκαιρία για την κάλυψη των αναγκών ύδρευσης, χωρίς να έχει ακόμα βέβαια κατασταλάξει, ωστόσο δύναται να απορροφήσει για το Λαρισό από 11 έως 14 εκατ. ευρώ. Έχει ήδη προηγηθεί η συμφωνία των γειτόνων δημάρχων Σπ. Μυλωνά και Γ. Λυμπέρη, ενώ ο περιφερειάρχης Ν. Φαρμάκης έχει συζητήσει – προς θετική κατεύθυνση – την ένταξη του μεγαλόπνοου έργου, για να λύσει οριστικά και αμετάκλητα το πρόβλημα ύδρευσης της πιο δυτικής πλευράς της Αχαΐας…
Το νερό θα ξεκινήσει από το Διυλιστήριο της Ήλιδας, με σωληνώσεις θα περάσει ορεινά πίσω από τα Σπάτα, στην κορυφή του βουνού στο Μιχόι και από εκεί με φυσική ροή θα διοχετευθεί σε όλο τον Λαρισσό, μέχρι την Καλόγρια. ”
Το ζήτημα της μεταφοράς νερού στη Δυτική Αχαία, δεν είναι νέο, αλλά έρχεται από πολύ παλιά. Από τότε που νομάρχης Ηλείας ήταν ο Χαράλαμπος Καφύρας που το είχε υποσχεθεί να το δώσει. Εκείνη την περίοδο η εφημερίδα “Πατρίς” ξεκίνησε “πόλεμο” εναντίον του, με πύρινα άρθρα, αφού προέβλεπε τα προβλήματα που θα δημιουργούνταν στο νομό, από μια τέτοια κίνηση.
Ελλειψη νερού!
Το 2021, το νερό στη λίμνη Πηνειού στερεύει επικίνδυνα και οι ΤΟΕΒ Μυρτουντίων, Γαστούνης, Σαβαλίων και Αμαλιάδας έχουν συμφωνήσει άτυπα με τον ΓΟΕΒ Πηνειού –Αλφειού, να γίνεται οικονομία γι’ αυτή τη δύσκολη λόγω ανομβρίας περίοδο.
Το πρόβλημα αρχίζει να γίνεται ορατό ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΚΑΝΕΙΣ δεν ενδιαφέρθηκε!
Ήταν την εποχή που το νερό έτρεχε ανεξέλεγκτα και εκείνη που ίσως να επωφελείτο ήταν η Δυτική Αχαΐα, αφού τα αντλιοστάσια του Κάμπου ήταν κλειστά! Επειδή τελευταία, κάποια πολιτικά πρόσωπα θέλουν να βγουν από την αφάνειά τους, αρχίζουν και πάλι να υπόσχονται διάφορα. Το έχουν κάνει και στο παρελθόν!
Δείτε τις εικόνες που δημοσίευσε ο Βαγγέλης Δημητρόπουλος
Δείτε τις εικόνες που δημοσιεύσαμε εμείς, σε ένα οδοιπορικό μας στη περιοχή του φράγματος το 2022:
Διαβάστε εδώ…