Συγγενεύει με τον κορωνοϊό MERS που έχει ιδιαιτέρως υψηλό ποσοστό θνησιμότητας, λένε οι επιστήμονες.
Παγκόσμια ανησυχία έχει προκαλέσει η είδηση ότι ανακαλύφθηκε νέος κορωνοϊός νυχτερίδων στην Κίνα, ο οποίος μάλιστα φέρει την ίδια επιφανειακή πρωτεΐνη (υποδοχέα) που επιτρέπει στον ιό της COVID-19 (τον SARS-CoV-2) να εισβάλλει στον ανθρώπινο οργανισμό. Η ανακάλυψη αυτή θυμίζει τα πρώιμα στάδια της πρόσφατης πανδημίας, όταν οι ερευνητές από το Ινστιτούτο Ιολογίας της πόλης Ουχάν (Wuhan) είχαν εντοπίσει τον SARS-CoV-2.
Ο νέος κορωνοϊός ονομάστηκε HKU5-CoV-2 και ανιχνεύθηκε σε νυχτερίδες του γένους ρινόλοφος. Ως φαίνεται συγγενεύει με έναν άλλο κορωνοϊό γνωστό ως MERS. O MERS προκαλεί το επονομαζόμενο αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής. Ανακαλύφθηκε το 2012 και έχει ιδιαιτέρως υψηλό ποσοστό θνησιμότητας. Κοστίζει τη ζωή σε πάνω από έναν στους τρεις ανθρώπους που μολύνει (στο 35%). Η είδηση για το νέο ιό έθεσε σε συναγερμό τις παγκόσμιες Αρχές υγείας, καθώς είναι πολύ πρόσφατες οι μνήμες από την καταστροφική πανδημία της COVID-19.
Το μόνο καλό ενδεχομένως είναι ότι ο νέος κορωνοϊός δεν εισβάλλει στα ανθρώπινα κύτταρα τόσο εύκολα όσο ο SARS-CoV-2. Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Cell. . Όπως γράφουν οι επιστήμονες, ο ιός HKU5-CoV-2 φέρει ένα χαρακτηριστικό γνωστό ως θέση διάσπασης της φουρίνης. Το χαρακτηριστικό αυτό τον βοηθεί να εισέλθει στο εσωτερικό των κυττάρων, μέσω του πρωτεϊνικού υποδοχέα ACE2 στην επιφάνειά τους.
Τα ευρήματα
Σε πειράματα στο εργαστήριο, ο νέος κορωνοϊός HKU5-CoV-2 μόλυνε τα ανθρώπινα κύτταρα με υψηλά επίπεδα του υποδοχέα ACE2. Μάλιστα η μόλυνση συνέβη τόσο σε δοκιμαστικούς σωλήνες, όσο και σε μοντέλα ανθρώπινων αεραγωγών και εντέρων. Με τον ίδιο τρόπο μάς μολύνει και ο SARS-CoV-2, λένε οι ερευνητές. Και προειδοποιούν ότι ο νέος ιός δυνητικά ενέχει υψηλό κίνδυνο διασποράς στους ανθρώπους, «είτε μέσω άμεσης μετάδοσης είτε με τη διευκόλυνση ενδιάμεσων ξενιστών». Ωστόσο διευκρινίζουν πως αυτό δεν έχει ακόμα αποδειχθεί.
Την ανακάλυψη του ιού έκανε ομάδα επιστημόνων υπό την ιολόγο Dr. Shi Zhengli, διευθύντρια του Κέντρου Αναδυομένων Λοιμωδών Νόσων στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Wuhan. Η Dr. Zhengli είναι γνωστή ως «μπάτγουμαν», λόγω των εκτενών εργασιών που έχει κάνει με κορωνοϊούς.