Η εγκληματικότητα “χτυπάει” ολοένα και περισσότερο την πόρτα μας!

Ενα σοκαριστικό γεγονός συνέβη στον Πύργο, όπου μαθητής της τρίτης Λυκείου μαχαίρωσε άλλον μαθητή της πρώτης Λυκείου. Πριν λίγες ημέρες είχαμε τη δολοφονία ενός ανθρώπου, ενώ γενικά, τέτοια φαινόμενα συχνά εμφανίζονται [και] στο νομό Ηλείας. Μέσα σε αυτά βάλτε και τα εμφανιζόμενα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας, που δεν είναι και λίγα!

 

 

Κι όμως, τέτοια περιστατικά κάποτε βλέπαμε να γίνονται σε πόλεις του εξωτερικού, αργότερα κυρίως στην Αθήα και ποτέ μα ποτέ δεν πιστεύαμε ότι θα “χτυπήσουν” και την δική μας πόρτα. Η ζωή μας, εδώ στην επαρχία, από ανέμελη που ήταν κατάντησε πλέον επικίνδυνη, αφού κανένας δεν ξέρει πώς θα φερθεί ο διπλανός του.

 

 

Η βία μπορεί να προέρχεται από διάφορες αιτίες, όπως κοινωνικές, οικονομικές και πολιτισμικές. Πάντως, δεν μπορεί να αφήνει κανέναν αδιάφορο. Και σίγουρα αποτελεί ένα πρόβλημα σύνθετο που απαιτεί συλλογική δράση από την κοινωνία, τις αρχές και τις οργανώσεις, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η ευημερία όλων των πολιτών.

 

 

Να θυμίσουμε ότι όχι πολύ παλιά, ένας μύθος που κέρδιζε συνεχώς έδαφος, ήταν πως την κύρια ευθύνη για την αύξηση της εγκλήματικότητας έφερναν οι αλλοδαποί κακοποιοί. Οι στατιστικές δεν αποδείκνυαν κάτι τέτοιο και απλά η άποψη αυτή υπέθαλπε την ανάπτυξη ρατσιστικών φαινομένων που ακροδεξιοί κύκλοι καπηλεύονταν για όφελός τους. Ηταν μια άποψη που προφανώς βόλευε αυτούς που επιδερμικά αντιμετώπιζαν τα φαινόμενα βίας βρίσκοντας “εύκολα θύματα” να κατηγορήσουν.

 

 

Και όσο κάνουμε ότι δεν βλέπουμε τόσο τα πράγματα θα γίνονται χειρότερα.

 

 

Η βία στην επαρχία είναι ένα φαινόμενο που συχνά παραβέπεται, καθώς επικρατεί η αντίληψη ότι οι μικρές κοινότητες είναι πιο ασφαλείς και λιγότερο επιρρεπείς σε εγκληματικές ή βίαιες συμπεριφορές. Ωστόσο, η πραγματικότητα δείχνει πως η βία υπάρχει παντού, απλώς εκδηλώνεται με διαφορετικούς τρόπους και συχνά παραμένει στη σκιά της καθημερινότητας.

 

 

Μορφές Βίας στην Επαρχία

 

 

1. Ενδοοικογενειακή Βία
Σε πολλές επαρχιακές περιοχές, η ενδοοικογενειακή βία είναι διαδεδομένη, αλλά σπάνια καταγγέλλεται λόγω κοινωνικών στερεοτύπων και του φόβου του στιγματισμού. Οι κλειστές κοινωνίες δυσκολεύουν τα θύματα να μιλήσουν, καθώς η έκθεση τέτοιων περιστατικών μπορεί να σημαίνει κοινωνικό αποκλεισμό.

 

 

2. Νεανική Βία και Εκφοβισμός
Τα περιστατικά σχολικού εκφοβισμού και νεανικής βίας είναι επίσης συχνά στην επαρχία. Οι μικρές κοινωνίες και η έλλειψη διεξόδων για τη νεολαία μπορούν να εντείνουν τις εντάσεις, οδηγώντας σε βίαιες συμπεριφορές.

 

 

3. Φυλετικές και Κοινωνικές Διακρίσεις
Οι μετανάστες και άλλες ευάλωτες ομάδες μπορεί να βιώνουν ρατσιστική βία ή κοινωνικό αποκλεισμό. Η έλλειψη πολυπολιτισμικότητας σε ορισμένες περιοχές μπορεί να εντείνει τη δυσπιστία και τη στοχοποίηση συγκεκριμένων ομάδων.

 

 

4. Ζητήματα Εγκληματικότητας και Αυτοδικίας
Σε κάποιες αγροτικές περιοχές, η εγκληματικότητα παίρνει τη μορφή κλοπών, καταπατήσεων και συγκρούσεων για ιδιοκτησιακά ζητήματα. Η αυτοδικία είναι επίσης ένα φαινόμενο που εμφανίζεται, καθώς η έλλειψη άμεσης αστυνομικής παρουσίας μπορεί να ωθήσει τους κατοίκους να «πάρουν το νόμο στα χέρια τους».

Διαβάστε Επίσης

πατήστε & διαβάστε το 25ο τεύχος
πατήστε στην εικόνα & διαβάστε...
Δείτε το κανάλι μας...