Επίσημη επίσκεψη στις Η.Π.Α, πραγματοποιεί ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Ανδρέας Νικολακόπουλος, ο οποίος είχε σημαντικές συναντήσεις με την ΑΕ, την Πρέσβη της Ελλάδος στην Ουάσινγκτον, αλλά και αξιωματούχους της Αμερικανικής Κυβέρνησης για ζητήματα ασφάλειας, οργανωμένου εγκλήματος κ.α. Συμμετείχε επίσης σε Διεθνές Συνέδριο για την Ασφάλεια. Συναντήσεις Νικολακόπουλου με Αμερικανούς Αξιωματούχους Συγκεκριμένα, ο κ. Υφυπουργός επισκέφθηκε την Πρεσβεία της Ελλάδος στην Ουάσινγκτον, όπου πραγματοποίησε θεσμική συνάντηση με την ΑΕ, την Πρέσβη της Ελλάδος, κα Αικατερίνη Νασίκα.
Μία Πρέσβη με σπουδαίο διαχρονικό έργο ως προς την υποστήριξη των συμφερόντων της Ελλάδος στο εξωτερικό, μέσω των νευραλγικών διπλωματικών θέσεων που έχει υπηρετήσει. Αντικείμενο της συζήτησης με την κα. Πρέσβη, ήταν οι σημαντικές γεωπολιτικές εξελίξεις σε Παγκόσμιο επίπεδο, γενικότερα ζητήματα ασφάλειας, αλλά και οι στρατηγικές σχέσεις Ελλάδος και Η.Π.Α, οι οποίες βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό σημείο. Επιπλέον, συζήτησαν και για το ελληνικό Σωφρονιστικό σύστημα και τα θέματα που χρήζουν αντιμετώπισης, ως προς την βελτίωση του.
Στη συνέχεια, ο κ. Υφυπουργός είχε μία πολύ σημαντική συνάντηση εργασίας με αξιωματούχους του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, και συγκεκριμένα με την κα. Casie Antalis, Αναπληρωτή βοηθό γραμματέα, για την Αντιτρομοκρατία, την πρόληψη απειλών και την επιβολή του νόμου, και τον κ. Mike Scardaville, Αναπληρωτή Βοηθό Γραμματέα, για τη διαλογή και τον έλεγχο των εγγράφων ασφαλείας, παρουσία και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων.
Όπως υποστήριξε ο κ. Υφυπουργός, οι Ελληνικές Αστυνομικές Αρχές έχουν αναπτύξει άριστη συνεργασία με όλες τις υπηρεσίες αστυνόμευσης των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ είναι επιτακτική η ανάγκη ύπαρξης διαρκούς διακρατικής συνεργασίας. «Κάναμε πολλή δουλεία για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και τη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων, και δε θα επιτρέψουμε να αναβιώσει στην Ελλάδα μια νέα γενιά τρομοκρατών. Γι αυτό και συνεχίζουμε την προσπάθεια, πάνω στην ανάγκη ενδυνάμωσης της μεταξύ μας συνεργασίας, μέσω ανταλλαγής πληροφοριών, τεχνογνωσίας, κοινών εκπαιδεύσεων και ομάδων εργασίας», τόνισε ο κ. Νικολακόπουλος.
Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι συμφώνησαν απόλυτα με τις σκέψεις του Έλληνα Υφυπουργού, και συνηγόρησαν στο να συνεχιστούν ακόμη πιο εντατικά οι κοινές δράσεις, μεταξύ Η.Π.Α και Ελλάδος, ενώ δεν παρέλειψαν να ευχαριστήσουν τον κ. Υφυπουργό, για την αμοιβαία άμεση συνεργασία που έχει αναπτυχθεί όλο το τελευταίο διάστημα. Ακολούθησε επίσκεψη του κ. Νικολακόπουλου στο State Department, όπου συναντήθηκε με τον Brandon P. Yoder, Αναπληρωτή Βοηθό Γραμματέα Διεθνών Υποθέσεων Ναρκωτικών και Επιβολής του Νόμου, με τον οποίο συζήτησαν θέματα ασφαλείας, διαρκούς συνεργασίας απέναντι στο οργανωμένο έγκλημα, αλλά και για την αντιμετώπιση του φαινομένου της εμπορίας ναρκωτικών.
«Είμαι ιδιαιτέρως χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ και μπορώ να συζητήσω μαζί σας σημαντικά ζητήματα που άπτονται της ασφάλειας των πολιτών. Μίας συνθήκης εξαιρετικά κρίσιμης, για την οποία οι Ελληνικές Αρχές ήδη κάνουν μία πολύ σημαντική δουλειά, ενώ η διαρκής συνεργασία με άλλες χώρες απέναντι στο οργανωμένο έγκλημα, είναι για εμάς ο βασικός σκοπός. Άλλωστε το οργανωμένο έγκλημα δεν έχει σύνορα, ενώ ως προς το πρόβλημα διακίνησης ναρκωτικών, αυτό ξεκινά από τα Σωφρονιστικά Καταστήματα. Αποτελεί επίσης σημαντικό στόχο για εμάς, η γνώση και η εφαρμογή καλών διεθνών πρακτικών στο πεδίο, ειδικά για το ζήτημα αντιμετώπισης της χρήσης ναρκωτικών από ανήλικους στα σχολεία.
Οφείλω να σας πω επίσης, ότι η μέχρι τώρα συνεργασία ανάμεσα στις χώρες μας είναι ιδιαιτέρως αποδοτική, και επιβάλλεται να συνεχίσουμε αυτήν την προσπάθεια με αμείωτους ρυθμούς. Μία προσπάθεια, πάνω στη βάση και πρόσφατων σημαντικών επιτυχιών που έχουμε σημειώσει, με πιο χαρακτηριστική τη μεγάλη επιτυχία της εξιχνίασης υπόθεσης ναρκωτικών από τη Λατινική Αμερική, ενώ εξίσου ξεχωριστή ήταν και η συμμετοχή της Ελλάδας στην 38η Διεθνή Διάσκεψη για την καταπολέμηση των Ναρκωτικών», υποστήριξε ο κ. Υφυπουργός. Από την πλευρά του, ο κ. Yoder είπε, ότι η Αμερικανική Κυβέρνηση ήδη προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια προς την Ελλάδα για την αντιμετώπιση του Οργανωμένου Εγκλήματος, ιδίως όσον αφορά τα ναρκωτικά, ενώ χαρακτήρισε την Ελλάδα ως πόλο σταθερότητας στα Βαλκάνια, σχετικά με την καταπολέμηση του διεθνικού οργανωμένου εγκλήματος.
«Parliamentary Intelligence Security Forum».
Επιπλέον, ο κ. Υφυπουργός έλαβε μέρος στις εργασίες ενός πολύ σημαντικού Διεθνούς συνεδρίου που διεξάγεται αυτές τις μέρες στην Ουάσινγκτον, του «Parliamentary Intelligence Security Forum». Στην παρέμβαση που έκανε ο κ. Υφυπουργός κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, στην θεματική ενότητα: «Ένοπλη Μετανάστευση: Μια Παγκόσμια Πρόσκληση», αναφέρθηκε στο φαινόμενο της «εργαλειοποίησης» του ζητήματος της Μετανάστευσης από πολλές χώρες εις βάρος άλλων, που πολλές φορές τυχαίνει να είναι και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, ενώ στάθηκε στη μεγάλη μεταναστευτική κρίση στον Έβρο τον Φεβρουάριο του 2020, όταν οι Ελληνικές Αρχές ανταποκρίθηκαν με επιτυχία σε παράνομες μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ασφάλεια των συνόρων μας. Έθεσε μάλιστα προς το πάνελ του συνεδρίου το ερώτημα σχετικά με το: «Αν θα ήταν δυνατόν να ληφθούν κεντρικά πρόσθετα μέτρα από τη Διεθνή Κοινότητα, με τη συμβολή των Η.Π.Α. και του ΝΑΤΟ, μέσω της χρήσης νέων σύγχρονων εργαλείων ή και της δημιουργίας ενός Παγκόσμιου μηχανισμού αποτροπής τέτοιων φαινομένων, με τελικό στόχο την προστασία των συνόρων και την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος».