Για τα πολιτιστικά δρώμενα στον δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης μας μίλησε η αντιδήμαρχος Γεωργία Κακαλέτρη, η οποία τόνισε ότι το καλοκαίρι πραγματοποιήθηκαν πολλές και καλές εκδηλώσεις, παρά τα περιορισμένα οικονομικά, ευχόμενη, ταυτόχρονα, του χρόνου να γίνουν ακόμα περισσότερα και καλύτερα πράγματα. “Ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο”, ανέφερε χαρακτηριστικά. Η ίδια αναφέρθηκε και για την κατάσταση που διαμορφώθηκε με τα σχολεία, λόγω κατάργησης των σχολικών επιτροπών.
Και φυσικά, δεν θα μπορούσαμε να μη την ρωτήσουμε και για τα αγροτικά, αφού η ίδια είναι μία από τις πιο γνωστές και αξιόπιστες γεωπόνους, γνωρίζοντας άριστα και αυτό τον τομέα.
“Τελειώσαμε στον μεγαλύτερο βαθμό με τα πολιτιστικά δρώμενα της χρονιάς. Θεωρώ ότι κάναμε πράγματα τα οποία ήταν και πρωτοποριακά και καινούργια, κάναμε εκδηλώσεις σε όλα τα χωριά, μπορέσαμε στο μέτρο του δυνατού να ικανοποιήσουμε τον κόσμο και να χαρεί το καλοκαίρι του, όσο περισσότερο μπορούσαμε, πάντοτε γνωρίζοντας ότι εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Γι’ αυτό, θέλω να ελπίζω, ότι του χρόνου θα κάνουμε περισσότερα και πιο καλύτερα πράγματα. Κάναμε δυο θερινά σχολεία, ένα εδώ κι ένα δεύτερο στα Φουρνιά που το έκανε ο κοσμήτορας του πανεπιστημίου της Πάτρας. Τα οικονομικά μας, δυστυχώς, ήταν πολύ περιορισμένα και ίσως κάποιους να τους δυσαρεστήσαμε αλλά προσπαθήσαμε να είμαστε δίκαιοι με όλους. Δηλαδή, να μη πάρει κάποιος τη μερίδα του λέοντος και κάποιοι άλλοι να μείνουν εκτός.
Προσφέραμε, στο μέτρο πάντα του δυνατού, σε όλους τα ίδια. Μας ήρθε ένα πάρα πολύ δύσκολο φθινόπωρο με τα σχολεία γιατί καταργήθηκαν οι σχολικές επιτροπές κι έμειναν όλοι μετέωροι. Οι διευθυντές, ενώ είχαν προειδοποιηθεί, πιάστηκαν απροετοίμαστοι και δυσκολευτήκαμε πολύ να μπούμε σε μια κανονικότητα, την οποία πιστεύω ότι τώρα καταφέραμε να κερδίσουμε. Δηλαδή, να καλύψουμε τις ανάγκες των σχολείων, όπως την καθαριότητά τους, τα αναλώσιμα, τα είδη καθαριότητας κ.λ.π., με μεγάλο αγώνα και από το προσωπικό του δήμου και από ιδία συμμετοχή σε πολλά πράγματα.
Τα προβλήματα όμως όχι μόνο δεν σταματάνε αλλά γίνονται και περισσότερα γιατί το κράτος έχει μεταβιβάσει όλες τις αρμοδιότητες στους δήμους, δίνει συνεχώς πράγματα στους δήμους χωρίς να έχουν προσωπικό και οικονομική άνεση. Κατάργησε το πρόγραμμα 55-67, κατάργησε τα 8μηνα, με αποτέλεσμα οι δήμοι να μείνουν χωρίς προσωπικό. Και πρέπει με το υπάρχων λιγοστό προσωπικό και με πενιχρά οικονομικά έσοδα να βγουν όλες οι υποχρεώσεις. Ο κόσμος έχει απαιτήσεις και δικαιολογημένα, αλλά δυστυχώς δεν μπορούν να ικανοποιηθούν όλα. Μπαίνει σειρά προτεραιότητας. Εμείς εδώ κάνουμε πολύ μεγάλο αγώνα και πιστεύω πως δεν υπάρχει δήμαρχος σαν τον Γιάννη Λέντζα να τρέχει τόσο πολύ και για χρηματοδοτήσεις και για έργα.
-Και σε ότι αφορά τα αγροτικά; Δεν θα μπορούσα να μη σας ρωτήσω.
“Ο καιρός είναι πάρα πολύ καλός για τις φθινοπωρινές καλλιέργειες. Είναι καιρός ζεστός και δροσερός. Δεν είναι έξω από τα δεδομένα της εποχής. Έχει ρίξει κάποιες βροχές. Φέτος είδαμε για πρώτη φορά μετά από χρόνια φθινόπωρο. Τώρα, τι θα γίνει στην πορεία, αν δηλαδή θα έχουμε βροχές ή όχι, δεν μπορούμε να το ξέρουμε από τώρα, ούτε να προδικάσουμε τίποτα. Τον Ιανουάριο θα δούμε εάν υπάρχει νερό για τις καλοκαιρινές καλλιέργειες. Τότε θα βγουν τα αντίστοιχα προγράμματα.
Οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες έχουν ξεκινήσει, έχουν μπει περίπου δυόμιση χιλιάδες νέα στρέμματα φράουλας, τα θερμοκήπια με τα κολοκύθια πάνε καλά και σε τιμές και σε αποδώσεις, η φθινοπωρινή πατάτα πάει επίσης πάρα πολύ καλά στην καλλιέργειά της επειδή βοηθάει ο καιρός. Είχαμε μια μικρή έξαρση με κάμπιες αλλά ελέγχεται. Και τα τριφύλλια πάνε καλά. Είναι μια καλή χρονιά για την καλλιέργεια η φετινή. Και από άποψη τιμών και από άποψη ποιότητας και αποδόσεων”.