Αμαλιάδα: «Πάρτε πίσω την απόφαση»! – Πλήθος κόσμου στη μεγάλη συγκέντρωση ενάντια στους υπέρογκους λογαριασμούς ύδρευσης

Το σύνθημα «Πάρτε πίσω την απόφαση» ήχησε δυνατά το βράδυ της περασμένης Πέμπτης από τα στόματα εκατοντάδων πολιτών που βρέθηκαν στην πρωτοφανή συγκέντρωση κατά της απαράδεκτης, όπως τη χαρακτήρισαν οι παρευρισκόμενοι εκπρόσωποι φορέων, απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για τους υπέρογκους λογαριασμούς ύδρευσης, που αποτελούν σε πολλές περιπτώσεις την «ταφόπλακα» των νοικοκυριών.

 

 

Στην μεγάλη αυτή συγκέντρωση το παρών έδωσαν εκπρόσωποι του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Αμαλιάδας, της ΕΔΟΠ ΔΕΗ Αμαλιάδας, των Αγροτικών Συλλόγων Αμαλιάδας και Καρδαμά, του Σωματείου Εργαζόμενων στη Λειτουργική Απορριμμάτων νομού Ηλείας, του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κάστρου-Κυλλήνης, του Σωματείου Οικοδόμων Ηλείας, της ΕΛΜΕ Ηλείας και του Σωματείου Συνταξιούχων Δημοσίου Αμαλιάδας-Κάμπου, ενώ σημαντική παρουσία είχαν ο Περιφερειακός Σύμβουλος Άγγελος Κολόσακας, ο επικεφαλής της Λαικής Συσπείρωσης Βησσαρίων Πολύδωρας και ο Γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Ηλείας του ΚΚΕ Χρήστος Γιάνναρος.

 

 

Να σημειωθεί πως το επόμενο διάστημα θα υπάρξει εκ νέου ανακοίνωση των ενεργειών με τις οποίες θα συνεχίσει το Εργατικό Κέντρο Αμαλιάδας την αντίδρασή του κατά της άδικης αυτής απόφασης του δημοτικού συμβουλίου, ενώ προετοιμάζουν και μια ιδιαίτερη ενέργεια που θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες, όταν και θα γίνει επίσημη. Το λόγο πήρε πρώτη η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αμαλιάδας Νατάσα Παναγιωτάρα, η οποία σχολίασε επικριτικά τις κατηγορίες του προηγούμενου διαστήματος περί «θεατρικής παράστασης» και «επαναστατικής γυμναστικής», ενώ σημείωσε πως σκοπός της παρουσίας τους στη συγκέντρωση δεν είναι η αναβίωση του κινήματος «Δεν πληρώνω» αλλά για να βροντοφωνάξουν στη δημοτική αρχή πως εδώ και τρία χρόνια απαιτούμε να πληρώσουμε αυτά που μας αναλογούν.

 

 

Στάθηκε ιδιαίτερα στην πολιτική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να χρεώσουν τους πολίτες με ποσά τριών χρόνων μαζεμένα με κατ’ εκτίμηση καταναλώσεις για ένα νερό που δεν πίνεται. «Τα λάθη και τις επιλογές του δήμου τα χρεωνόμαστε εμείς», δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Παναγιωτάρα και επεσήμανε πως «το βασίλειό τους είναι σαθρό» και αν «πέσουν αυτοί θα πέσουμε και εμείς». Εκτιμά πως πρόκειται για «ολοκαύτωμα» όλα όσα ζουν στην καθημερινότητά τους πλέον οι πολίτες και ανέλυσε όλες τις οικονομικές υποχρεώσεις του τρέχοντος διαστήματος. Σχολίασε τις αναφορές της δημοτικής αρχής για λάθη και τη δυνατότητα ενστάσεων σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια επιτροπή, υπογραμμίζοντας πως θα πρέπει στις περιπτώσεις ενστάσεων να γίνει ακριβής καταμέτρηση που με την υποστελέχωση δεν είναι εύκολη.

 

 

Μεταξύ άλλων, επικεντρώθηκε στα υπέρογκα ποσά που θα κληθούν να πληρώσουν οι πολίτες ακόμα και μετά την εκδίκαση των ενστάσεων, λέγοντας πως δεν είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν «λογαριασμούς που φαντάστηκαν και με τόκο». Ζήτησε δε η δημοτική αρχή να πάρει πίσω το ποσό και σε όσους πλήρωσαν να τους αφαιρέσουν το ποσό από τους επόμενους λογαριασμούς. Τέλος, ως πρόταση του εργατικού Κέντρου απαιτούν να γίνεται πλέον καταμέτρηση και κάλεσε το δήμαρχο και τους συνεργάτες του να συναντηθούν με τους φορείς της πόλης για να συζητήσουν μια πρόταση που να συμφέρει πρωτίστως τους δημότες. «Εμείς είμαστε ο δήμος. Απόψε ξεκινάμε και τίποτα δεν τελειώνει εδώ. Δε φταίμε εμείς για την κατάσταση αυτή. Να πάρουν πίσω την απόφαση», κατέληξε.

 

 

«Άδικος ο λογαριασμός που λάβαμε»

 

 

Ο Γραμματέας του Σωματείου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Αμαλιάδας Γιώργος Καραπάνος τόνισε πως στόχος της εκδήλωσης είναι να αντιπαλέψει μια «άδικη απόφαση» του δημοτικού συμβουλίου, για την οποία έχουν ευθύνη όλες οι δημοτικές αρχές, νυν και πρώην. Η κατάσταση εκτιμά πως βρίσκεται «στον αέρα» και πως οι λογαριασμοί είναι «κάλπικοι», ζητώντας με μια φωνή από τους συγκεντρωμένους να στείλουν το ηχηρό μήνυμα πως είναι «άδικος ο λογαριασμός που λάβαμε». Παράλληλα, ως ζητούμενο για τους ίδιους όρισε την ανάγκη να υπάρξει συζήτηση με όλους τους φορείς του τόπου και τη δημοτική αρχή προκειμένου να βρεθούν λύσεις που θα οδηγήσουν στην κανονικότητα.

 

 

Ένα ακόμα ζήτημα που έθιξε ήταν αυτό της ποιότητας του νερού, με τον κ. Καραπάνο να σχολιάζει πως κανείς από τους δημάρχους δεν έχει αποδείξει μέχρι σήμερα πως το αγαθό αυτό είναι καλό. Στη συνέχεια, θεωρεί πως θα πρέπει να οριστεί και νέα τιμολόγηση για το νερό ώστε να μην πληρώνουν υπέρογκα ποσά. Τέλος, δήλωσε με βεβαιότητα πως ο αγώνας που ξεκίνησε τώρα θα είναι νικηφόρος και πως ο λαός θα πετύχει το ζητούμενο.

 

 

«Να διακοπεί κάθε σκέψη ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών ύδρευσης του δήμου»

 

 

Από την πλευρά του, ο Οργανωτικός Γραμματέας του Συνδικάτου Οικοδόμων Ηλείας Άγγελος Μπούζης τάχθηκε υπέρ του αγώνα των πολιτών της Ήλιδας και χαρακτήρισε «αντιλαϊκή» και «έκτρωμα» την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας. Έκανε λόγο για αδυναμία των πολιτών για εξόφληση λογαριασμών για τους οποίους δε φέρουν ευθύνη, καθώς και για «κοροϊδία» προς όσους τους ψήφισαν. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην κατάσταση που βιώνουν οι πολίτες και εξέφρασε την άποψη πως το νερό ως «κοινωνικό αγαθό» δεν πωλείται, ούτε αγοράζεται, ζητώντας παράλληλα να διακοπεί κάθε σκέψη ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών ύδρευσης του δήμου. Απέδωσε ευθύνες στην πολιτική όλων των δημοτικών αρχών των τελευταίων ετών για την οικονομική κατάσταση του δήμου, ενώ ταυτόχρονα συμβούλεψε τη δημοτική αρχή να διεκδικήσει τις κρατικές επιχορηγήσεις και να απαιτήσει την καταβολή των παρακρατηθέντων φόρων.

 

 

«Πρέπει να απαιτήσει ο δήμος από την κυβέρνηση όσα τους αναλογούν» Τέλος, η Γραμματέας Συνταξιούχων ΙΚΑ Αμαλιάδας Άννα Κουτρουμπή επεσήμανε πως από την πρώτη στιγμή τα μέλη του σωματείου της καταδίκασαν την απόφαση αυτή και επικεντρώθηκε στις πολλές οικονομικές υποχρεώσεις του λαού που καθιστούν την κατάσταση αυτή ασύμφορη για τους πολίτες. Απαίτησαν από το δήμο Ήλιδας να πάρει πίσω τους «απαράδεκτους λογαριασμούς» και κατόπιν συνεννόησης με τους φορείς της πόλης να βρουν την καταλληλότερη λύση.

 

 

«Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και δεν πρέπει να μπαίνει η διάθεση και η τιμολόγησή του στη λογική της ανταποδοτικότητας», συμπλήρωσε και συνέχισε πως θα πρέπει να απαιτήσει ο δήμος από την κυβέρνηση όσα τους αναλογούν προκειμένου να ισορροπήσουν την κατάσταση και να παρθούν πίσω οι απαράδεκτοι αυτοί λογαριασμοί.

 

 

www.patrisnews.com

Διαβάστε Επίσης

πατήστε & διαβάστε το 15ο τεύχος
Διαβάστε δωρεάν τα πρώτα κεφάλαια...
Δείτε το κανάλι μας...