Λειψυδρία: Κροκοδείλια δάκρυα από τους αρμόδιους φορείς – “Μαρτύριο της σταγόνας” για τους Ηλείους παραγωγούς

Φτάσαμε στα μέσα του πιο θερμού καλοκαιριού των τελευταίων πολλών ετών. Οι ακραίες καιρικές συνθήκες απειλούν την υγεία των ανθρώπων κυρίως των ευπαθών ομάδων, αλλά και των εργαζομένων που είναι αναγκασμένοι να βρίσκονται επί μακρόν στην ύπαιθρο.
Ο καθηγητής Μιχάλης Πετράκης, πρώην διευθυντής του ινστιτούτου ερευνών περιβάλλοντος του Αστεροσκοπείου Αθηνών είπε οτι «…η αλλαγή του καιρού είναι ένα μέρος της κλιματικής αλλαγής και όλα οφείλονται στον άνθρωπο, καθώς όπου πατάει το ανθρώπινο πόδι και χέρι τα καταστρέφει. Καταστρέφεται ο πλανήτης μας σιγά σιγά. Οι επιστήμονες έβαλαν κάτω τα δεδομένα και αποφάνθηκαν οτι σε περίπτωση κατά την οποία θέλουμε να παραμείνουμε τουλάχιστον στα ίδια επίπεδα καταστροφής της φύσης και όχι να πάμε σε ακόμη χειρότερο ρυθμό τότε πρέπει να διατηρήσουμε μια θερμοκρασία μέχρι 2,1 βαθμούς Κελσίου πάνω από το φυσιολογικό, που είναι υψηλή θερμοκρασία και μπορεί να καταστρέψει τη βιολογία».

 

 

Η λειψυδρία “χτύπησε” την πόρτα και της χώρας μας και πολλές περιοχές έχουν ήδη ερημοποιηθεί. Ένα φαινόμενο που θα γίνει πιο έντονο εάν και ο φετινός χειμώνας δεν έχει βροχές και χιόνια. Μπαίνουμε σε μια άλλη εποχή, που κανείς δεν μπορούσε να διανοηθεί πριν μερικά χρόνια. Βέβαια, οι επιστήμονες φώναζαν γι΄αυτό που πλέον ήρθε, αλλά κανείς δεν τους έδινε σημασία. Συνεχίζαμε την καταστροφή.

 

 

Θυμάμαι πώς το 2022, που επίσης θεωρείτο ως ένα ιδιαίτερα θερμό καλοκαίρι, οι επιστήμονες έλεγαν πως μέχρι το τέλος του έτους (2022) ζούσαμε με πόρους τους οποίους στερούμε από τις μελλοντικές γενιές και χρειαζόμαστε 1,75 πλανήτες για να καλύψουμε τις ανάγκες μας. Ούτε και τότε έδωσε κανείς σημασία. Η κλιματική αλλαγή φυσικά δεν περιορίζεται μόνο στις θερμοκρασίες. Είναι αυτά που είδαμε και το 2023, κυρίως η άνευ προηγουμένου υπερθέρμανση των ωκεανών, η υποχώρηση των παγετώνων και η απώλεια έκτασης θαλάσσιου πάγου στην Ανταρκτική, που προκαλούν τη μεγαλύτερη ανησυχία.

 

 

Αλλά ας έρθουμε και στα δικά μας:

 

Πριν λίγες ημέρες έγραφα για την ανακοίνωση του προέδρου του ΓΟΕΒ προς τους αγρότες, τους οποίους καλούσε να επιδείξουν σοβαρότητα κι επαγγελματισμό [!!!] λόγω της λειψυδρίας [διαβάστε εδώ…]

 

 

Παλιότερα είχα γράψει και για τον αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Ανδρέα Φίλια, που κι αυτός κινήθηκε στο ίδιο πνεύμα περίπου με τις δακρύβρεχτες δηλώσεις που έκανε για το πρόβλημα. Είναι ο ίδιος που κατά καιρούς κάνει δηλώσεις περί… των συνεχών προσπαθειών της ΠΔΕ για την ενίσχυση του Πρωτογενούς Τομέα στη Δυτική Ελλάδα.

 

 

Τον περασμένο Ιούνιο ο ίδιος βρέθηκε στο Φράγμα Πηνειού και σε ανάρτησή του ανέφερε: “Την ώρα που λόγω της κλιματικής αλλαγής αυξάνεται η ξηρασία, η ανάγκη σωστής διαχείρισης του νερού, που αποτελεί ένα δημόσιο και πολύτιμο αγαθό, το οποίο δεν πρέπει να σπαταλάται είναι επιτακτική. Κλιμάκιο τεχνικών της Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας / Region of Western Greece στο πεδίο εφαρμογής του σχεδίου εξοικονόμησης υδάτινων πόρων προκειμένου να εξασφαλιστεί η επάρκεια του για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο. Το πρόβλημα που μέχρι χθες το βλέπαμε από απόσταση σήμερα είναι εδώ…”

 

 

Προσέξτε την τελευταία του φράση: “Το πρόβλημα που μέχρι χθες το βλέπαμε από απόσταση σήμερα είναι εδώ…”.
Το έβλεπαν, αλλά τίποτα δεν έκαναν.

 

 

Θα θυμίσω κάτι: Πρόβλημα υπήρξε και το 2021. Τον Αύγουστο εκείνης της χρονιάς τα ρεπορτάζ έλεγαν ότι το νερό στη λίμνη Πηνειού στερεύει επικίνδυνα. Μάλιστα, τον ίδιο μήνα, δηλαδή τον Αύγουστο του 2021, οι ΤΟΕΒ Μυρτουντίων, Γαστούνης, Σαβαλίων και Αμαλιάδας είχαν συμφωνήσει άτυπα με τον ΓΟΕΒ Πηνειού –Αλφειού, από την Παρασκευή το βράδυ μέχρι και την Δευτέρα το πρωί το νερό να είναι κλειστό ώστε να γίνεται οικονομία γι’ αυτή τη δύσκολη λόγω ανομβρίας περίοδο.
Στο ίδιο, επίσης, ρεπορτάζ αναφερόταν πως “το νερό από το Φράγμα τρέχει ανεξέλεγκτα από την Παρασκευή το βράδυ και εκείνη που ίσως να επωφελείται είναι η Δυτική Αχαΐα, αφού τα αντλιοστάσια του Κάμπου είναι κλειστά”, κι ακόμα ότι “το ίδιο συνέβη και το περασμένο Σαββατοκύριακο. Να σημειωθεί ότι ο όγκος του νερού είναι τεράστιος ώστε ξεφεύγει από τους υπερχειλιστές και τον νερό χύνεται στα ποτάμια ή πλημμυρίζει καλλιέργειες στην περιοχή Κουρτεσίου”.

 

 

Έβλεπαν λοιπόν από παλιά ότι υπήρχε πρόβλημα. Οι επιστήμονες προειδοποιούσαν για το φαινόμενο της λειψυδρίας, αλλά όλοι στον δικό τους γυάλινο κόσμο, να έρχονται σήμερα και να κάνουν δηλώσεις χύνοντας κροκοδείλια δάκρυα, πίσω από τα γραφεία και τους παχυλούς μισθούς τους.
Κανείς τους δεν ενδιαφέρεται για τίποτα. Και δεν αναφέρομαι μόνο στους δύο προαναφερόμενους, διότι θα είναι άδικο. Αν κι έχουν το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί, ευθύνες έχουν και όλοι οι προηγούμενοι που θήτευσαν σε ανάλογες θέσεις, που έβλεπαν αλλά δεν έκαναν απολύτως τίποτα. Το μεγαλύτερο αρδευτικό έργο της Πελοποννήσου εγκαταλείφθηκε απ’ όλους στη μοίρα του και αρκετές φορές στο παρελθόν αποτέλεσε σημείο αντιπαράθεσης μεταξύ των πολιτικών διαφόρων κομμάτων, ενώ οι υποσχέσεις τους για αναβάθμιση του δικτύου και άλλα, αποτελούσαν πάντα κούφια λόγια που τα έλεγαν κυρίως τις προεκλογικές περιόδους για να εξασφαλίσουν μερικές επιπλέον ψήφους.

 

 

Ποιος δεν θυμάται άλλωστε τη μεγάλη κόντρα που ξέσπασε μεταξύ τοπικών πολιτικών της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ για την ονομασία του φράγματος Πηνειού, όπως παλιότερα είχε ξεσπάσει και για το νοσοκομείο του Πύργου που στην αρχή ξεκίνησε σαν νομαρχιακό νοσοκομείο για να καταλήξει μετά από παρεμβάσεις… αντικατάσταση του Μανωλοπούλειου και με τους παράγοντες του Πύργου να.. πανηγυρίζουν γιατί έδωσαν ισχυρό κτύπημα στην Αμαλιάδα;

 

 

Να θυμίσω και κάτι άλλο: Από το 2008 γνώριζαν για τα σοβαρά προβλήματα [διότι δεν είναι μόνο η σημερινή έλλειψη νερού] για τα προβλήματα στο Φράγμα Πηνειού. Ο ίδιος ο Χαράλαμπος Καφύρας, τότε νομάρχης Ηλείας, σε συνέντευξή του το 2011 είχε παραδεχτεί ότι, “το 2008 στις συσκέψεις που κάναμε σαν Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηλείας για τα αρδευτικά δίκτυα και φράγματα Αλφειού και Πηνειού, είχαμε διαπιστώσει τα σοβαρά προβλήματα που είχαν αυτά και είχαμε θέσει στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αίτημα για χρηματοδότηση για την ασφάλεια των Φραγμάτων και του αρδευτικού δικτύου”.

 

 

Γνώριζαν όλοι τους και τίποτα δεν έκαναν.

 

 

Το μεγάλο όμως πρόβλημα της λειψυδρίας αφορά κυρίως τους αγρότες. Φυσικά η παραγωγή κάπως θα βγει φέτος, αλλά τι θα γίνει του χρόνου αν ξαναπεράσουμε έναν χειμώνα χωρίς βροχές και χιονοπτώσεις; Πως αυτοί οι άνθρωποι θα καλλιεργήσουν, πως θα τονωθεί η τοπική οικονομία που βασίζεται στον πρωτογενή τομέα;

 

 

Κι όμως: Οι αρμόδιοι, αντί να καθίσουν να συσκεφθούν πως θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα κάνουν ανούσιες δηλώσεις, χύνοντας κροκοδείλια δάκρυα, πίσω από τα γραφεία τους και τους παχυλούς μισθούς τους. Κανείς δεν ενδιαφέρεται. Τους ενδιαφέρει μόνο η διατήρηση της καρέκλας και η… πολιτική τους αναβάθμιση.

 

 

Κι ο κόσμος ας υποφέρει!!!

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες από 60 γυναίκες Ρομά προχώρησαν σε γυναικολογικές εξετάσεις μέσω οργανωμένης δράσης των κοινωνικών υπηρεσιών Δήμου Ήλιδας

Σε γυναικολογικές εξετάσεις -τεστ ΠΑΠ και προληπτικό έλεγχο- σε γυναίκες Ρομά που διαβιούν στις συνοικίες Παπακαυκά και Τσιχλεΐκων Αμαλιάδας,

πατήστε & διαβάστε το 19ο τεύχος
Δείτε το κανάλι μας...