Αποκλειστική συνέντευξη στο iliatoday.gr έδωσε ο Δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης Γιάννης Λέντζας, μιλώντας για σημαντικά θέματα που αφορούν τον δήμο του.
Οι φωτιές “επισκέφθηκαν” και μάλιστα νωρίς το νομό Ηλείας και το καλοκαίρι είναι μπροστά μας. Στον δικό σας δήμο τι γίνεται;
“Στον δήμο μας έχουν ξεκινήσει τα προγράμματα της πυροπροστασίας, που αφορούν όλες τις δημοτικές μας ενότητες. Είναι περίπου 130.000 τα χρήματα και όπως καταλαβαίνεται το ποσό είναι μικρό μπροστά στις εκτάσεις που πρέπει να καλύψουμε. Καταθέσαμε μια επιπλέον μελέτη για άλλες 180.000 από το Πράσινο Ταμείο αλλά μας έδωσαν 100.000 για τα περιαστικά δάση, όπως του Κάστρου και κάποιων άλλων περιοχών όπως είναι στου Μπόρσι, στη Μέλισσα, στις Ξενιές, που είναι κοντά σε οικισμούς”.
Έχετε δημιουργήσει εθελοντικές ομάδες;
“Έχουμε κάνει επανειλημμένα ΣΤΟ, έχουμε κάνει εθελοντικές ομάδες. Από κει και πέρα η Πολιτική Προστασία είναι σε επαγρύ-πνηση ανάλογα και με τα σήματα που παίρνουμε από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Παρόλα αυτά, όπως γνωρίζετε, όσα μέτρα κι αν λάβουμε, όσο έτοιμοι κι αν είμαστε η φωτιά και οι άνεμοι αποτελούν εκρηκτικό μείγμα και πρέπει να καταπολεμούνται εκ την γέννεση τους οι φωτιές”.
Πρέπει να υπάρχει και προσωπική ευθύνη.
“Φυσικά είναι και η προσωπική ευθύνη και οι δημότες πρέπει να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια”.
Τι γίνεται με το υδατοδρόμιο; Θα ξεκινήσουν τα έργα;
“Μόλις πριν λίγο μίλησα με τον κ. Χαρα-λάμπους που είναι ο ανάδοχος. Μου είπε ότι μέχρι το τέλος Ιουλίου κάνουν τις εργασίες στην Καλαμάτα, μετά θα έρθουν εδώ. Μέσα στον Αύγουστο θα ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής του υδατοδρομίου και μετά θα εκκρεμεί μόνο η αδειοδότηση που πιστεύω θα είναι σύντομη”.
Είστε ο μόνος δήμος που αυτή τη στιγμή εκτελούνται διάφορα έργα. Με δεδομένη την οικονομική κρίση, όπου πολλοί εργο-λάβοι δεν πληρώνονται και σταματούν τα έργα που έχουν αναλάβει, θα αντιμε-τωπίσετε κι εσείς τέτοιο ενδεχόμενο;
“Κοιτάξτε, υπάρχει όντως ένα τέτοιο θέμα με τις μη έγκυρες καταβολές των χρηματικών κατά-λόγων στους εργολάβους κι αυτό έχει δη-μιουργήσει ένα ασφυκτικό πλαίσιο. Βλέπουμε ότι σε πολλούς δήμους υπάρχει διακοπή εργασιών. Μέχρι τώρα έχουμε εξασφαλίσει μια ομαλή χρηματοδότηση, παρόλα αυτά έχει αρχίσει και εμάς να επηρεάζει αυτό το φαινόμενο. Πρέπει να καταλάβει η κυβέρνηση ότι πρέπει να χρηματοδοτεί την περιφέρεια, πρέπει να χρηματοδοτηθούν οι δήμοι για να μπορέσουμε να έχουμε πιο γρήγορες δια-δικασίες. Για παράδειγμα περιμένουμε κάποιες χρηματοδοτήσεις για έργα που έχουν εγκριθεί από την Πολιτική Προστασία, όπως ο δρόμος στο Κάστρο, όπως είναι κάτι γεφύρια στη Μανολάδα κ.α. Περιμένουμε ήδη 5-6 μήνες. Ενώ υπάρχει πρόθεση χρηματοδότησης περι-μένουμε την ένταξη των χρημάτων. Πιέζουμε συνεχώς. Όντως υπάρχει παντού οικονομική δυσπραγία και δεν ξέρω που οφείλεται αυτό”.
Κινδυνεύει και το έργο της υδροδότησης της Βουπρασίας;
“Όπως σας είπα, μέχρι τώρα έχουμε μια ομαλή ροή στην χρηματοδότηση, αλλά όταν υπάρχει μια γενικευμένη στάση πληρωμών αργά ή γρήγορα θα χτυπήσει και την δική μας πόρτα. Δεν θα αποτελέσουμε εξαίρεση. Έχουμε πάν-τως καταφέρει μέχρι σήμερα να το παλεύουμε έστω κι αν οι χρηματοδοτήσεις έρχονται με το σταγονόμετρο”.
Ετοιμάζεται το Διεθνές Φεστιβάλ Ανδραβίδας-Κυλλήνης. Χρηματοδότηση γι’ αυτό;
“Χρηματοδότηση θα υπάρχει από πόρους του δήμου μας. Κάνουμε μια σφιχτή οικονομική πολιτική φέτος γιατί είχαμε να αποπληρώσουμε χρέη που δημιουργήθηκαν με την αύξηση των απορριμμάτων. Φανταστείτε ότι από 35 ευρώ φτάσαμε να πληρώνουμε 105 ευρώ συν το ειδικό τέλος ταφής, δηλαδή έχουμε μια αύξηση στα σκουπίδια περίπου 300% την τελευταία διετία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να πρέπει να ρυθμίσουμε τις οικονομικές μας υποχρεώσεις, να μη λείπει τίποτα στον δημότη, αλλά ταυτόχρονα να γίνεται και μια σωστή διαχείριση των χρημάτων”.
Είχατε πει πώς θα βάλετε το θέμα της αύξησης στον ΦΟΔΣΑ.
“Συνέχεια φωνάζω, δυστυχώς η σύμβαση που είχαν υπογράψει είναι δεσμευτική και κατά τη δική μου άποψη είναι λεόντειος σύμβαση. Πάτησαν τότε πάνω στην ανάγκη των απορριμμάτων του Πύργου και της Αρ-χαίας Ολυμπίας και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργεί αυτές τις τεράστιες οικονομικές δυσκολίες σε όλους τους δήμους της Ηλείας. Ξαναλέω και πάλι ότι για μένα είναι μονόδρομος το ότι πρέπει κάποια στιγμή και η εταιρεία που εμπλέκεται αλλά και ο ΦΟΔΣΑ να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι να συζητήσουν την τιμολογιακή πολιτική εξαρχής γιατί δεν βγαίνουμε”.
Τι έργα εκτελούνται αυτή την περίοδο;
“Καταρχήν θέλω να σας πω ότι θέλουμε κι έχουμε ισόρροπη ανάπτυξη στον δήμο μας. Επειδή πολλές φορές ακούγεται “γιατί εκεί και όχι εδώ” ή “ότι ο δήμαρχος θέλει την ανάπτυξη της μιας περιοχής και όχι της άλλης” να πω ότι αυτά είναι στο μυαλό κάποιων που θέλουν να κρατήσουν τον δήμο πίσω. Ο δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης είναι ενιαίος και προσπαθεί ο δήμαρχος να κάνει όσο το δυνατόν έργα που να διαχέονται προς όλες τις δημοτικές ενότητες. Μακάρι να υπήρχε η δυνατότητα και οι χρη-ματοδοτήσεις το έργο που γίνεται σε κάθε περιοχή να το κάνουμε επί 8, επί 10 ή επί 15. Όμως προσπαθούμε με ένα ισοζύγιο να εξυπηρετήσουμε όλες τις δημοτικές ενότητες.
Γι’ αυτό τον λόγο βλέπετε μια διάχυση των έργων και μερικές φορές επειδή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γίνεται και μια συζήτηση αν ο δήμαρχος αγαπάει τη μία περιοχή και λιγότερο την άλλη, να είναι σίγουροι ότι όλες τις περιοχές τις αγαπάω το ίδιο, όπως και οι συνεργάτες μου και όλη η δημοτική αρχή. Τώρα, σε ότι αφορά συγκεκριμένα τα έργα, αυτή τη στιγμή εκτελείται το έργο της υδροδότησης της Βουπρασίας, ήδη έχει φτάσει περίπου στο 15%. Έχει βγει στον αέρα ο διαγωνισμός για την πλατεία της Ανδραβίδας και για τον ηλεκτροφωτισμό τοπικών κοινοτήτων περίπου 350.000, έχει υπογραφεί η σύμβαση και θα ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες τα έργα που αφορούν στην ανάπλαση του δρόμου του ΑΣΟ με το λύκειο Λεχαινών, ήδη ολοκληρώθηκε το έργο που αφορά στην μετεγκατάσταση του αστυ-νομικού τμήματος στο κομμάτι που αφορούσε τον δήμο μας, η Πυροσβεστική Λεχαινών μεταφέρθηκε, ο βρεφονηπιακός της Βάρδας προχωράει.
Ταυτόχρονα, επειδή είναι η ίδια εταιρεία, έχουμε μια καθυστέρηση στον Ιππικό της Ανδραβίδας αλλά μίλησα με τον εργολάβο που με διαβεβαίωσε ότι θα επιταχύνει τις εργασίες. Στην Κυλλήνη είναι αυτό που περιμένουμε, την κατασκευή του υδατοδρομίου, περιμένουμε τον δρόμο στο Κάστρο, το 1.150.000, ένα μεγάλο έργο, επίσης τον ηλεκτροφωτισμό κ.α. Να σας πω επίσης ότι το open mall έχει σχεδόν ολοκληρωθεί στην Βάρδα και τα υποέργα που ήταν στον δήμο και τα υποέργα τα οποία τον έλεγχο είχε το Εμπορικό Επιμελητήριο”.
Υπάρχει ένα μεγάλο έργο των δημοτών στον δήμο. Τι θα κάνετε γι’ αυτό.
“Όπως καταλαβαίνετε, υπάρχει μια οικονομική ανέχεια. Περίπου το χρέος των δημοτών έχει ξεπεράσει τα 8 εκατομμύρια προς τον δήμο. Προσπαθούμε με διάφορες ευνοϊκές ρυθμίσεις να πάρουμε όσο το δυνατόν περισσότερα. Σίγουρα το χρέος αποτελεί τροχοπέδη και στην καθημε-ρινότητα του δήμου για να μπορέσει να παρέχει υπηρεσίες στους δημότες. Οι δημότες από την άλλη έχουν ένα δίκιο να φωνάζουν για πράγματα τα οποία είναι αυτονόητα. Θέλω, επίσης, να τονίσω ότι και προσωπικό δεν υπάρχει. Παλιά είχαμε τον ΟΑΕΔ με τα 8μηνα και πλέον δεν υφίσταται. Προσπαθούμε με ιδίους πόρους αλλά και με προσωπικό πολύ μειωμένο σε σχέση με τον κανονικό αριθμό που έπρεπε να έχουμε. Να σας θυμίσω ότι προσλήψεις από το 2010 δεν έχουν γίνει στους δήμους και φανταστείτε πόσοι έχουν φύγει με συνταξιοδότηση κ.λπ.. Φανταστείτε, ακόμη, ότι οι διαδικασίες μέσω ΑΣΕΠ δεν έχουν καθόλου προχωρήσει, περιμένουμε μηχανικούς από το 2019 κι έχουμε πρόβλημα με την υπηρεσία Δόμησης. Όλος ο δήμος έχει 2-3 μηχανικούς. Είναι μια δύσκολη συγκυρία για όλους τους δήμους για όλη την Τοπική Αυτοδιοίκηση, κι αν δεν ληφθούν μέτρα – αυτά συζητάμε στα συνέδρια της ΚΕΔΕ – αν δεν δοθούν οικονομικοί και ανθρώπινοι πόροι οι συνέπειες θα είναι απρόβλεπτες”.
Με Κοτύχι και σύνδεσμο Ηρακλή, τι γίνεται;
“Ο σύνδεσμος Ηρακλής λειτουργεί άψογα. Από μετρήσεις που έχουμε από ανεξάρτητα εργαστήρια, βρίσκεται πολύ ψηλά. Ο βιολογικός, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, λειτουργεί. Βέβαια, υπάρχουν μικροπροβλήματα αλλά υπάρχει άμεση επιδιόρθωση. Με το Κοτύχι έγινε ο κλειστός διαγωνισμός, εξασφαλίσαμε παραπάνω τιμές στα αλιεύματα κατά 10-15%. Προσήλθαν δύο εταιρείας, η μία έδωσε καλύτερη προσφορά και πήρε τα αλιεύματα. Από κει και πέρα συζητάμε με τον ΟΦΥΠΕΚΑ να μας παραχωρηθεί όλο το παραλιακό μέτωπο, Κουνουπέλι, Αλυκές, Κοτύχι, προκειμένου να αξιοποιηθούν τουριστικά και επενδυτικά και ως μουσεία με ήπιες παρεμβάσεις σεβόμενοι το περιβάλλον Περιμένουμε τον Σεπτέμβρη τις αποφάσεις”.
Η καθημερινότητα στον δήμο πώς είναι;
“Είναι πολλά τα προβλήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Πολλές φορές τα αντιμετωπίζουμε, κάποιες φορές ορισμένα μετατίθενται για αργότερα. Ξαναλέω ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι οι δημότες ζητούν, και καλά κάνουν, το προσωπικό όμως δεν επαρκεί κι αυτό που υπάρχει αναγκάζεται να δουλεύει παραπάνω για να καλυφτούν το δυνατόν καλύτερα οι ανάγκες. Όπως προείπα δεν υπάρχουν και οι οικονομικοί πόροι…”
Δεν είναι οξύμωρο οι δημότες να ζητάνε τη στιγμή που δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους απέναντι στον δήμο;
“Αυτό είναι χαρακτηριστικό του Ελληνα. Μόνο να ζητάει, να έχει το δυνατόν περισσότερα δικαιώματα και το δυνατόν λιγότερες υποχρεώσεις.Αλλά ξαναλέω ότι εμείς σαν δημοτική αρχή κοιτάμε να είμαστε δίπλα στους πολίτες και ότι μπορούμε, στο μέτρο του δυνατού και του εφικτού, να τους το παρέχουμε. Υπάρχουν, φυσικά και παραλείψεις και λάθη και αστοχίες γι’ αυτό και ζητάμε την κατανόηση των δημοτών όπου αυτή την περίοδο είναι μια δύσκολη συγκυρία. Για να μην δημιουργούνται περίεργοι συνειρμοί, δεν είναι ότι ο δικός μας δήμος – γιατί έχω ακούσει και κάποιες αναλύσεις… “ειδικών” – έχει χρέη. Δεν έχει χρέη ο δήμος. Αν δει κάποιος τα στοιχεία που δημοσιεύει ανά 3μηνο το Παρατηρητήριο του Υπουργείου Εσωτερικών ο δήμος μας είναι από συν μέχρι ισοσκελισμένος. Άρα δεν χρωστάει. Μπορεί κάποια στιγμή να χρωστάει ένα ή δύο μήνες μέχρι να κοπούν τα εντάλματα, τα τιμολόγια. Αλλά δεν έχει χρέη προς τρίτους”.
Προβλέπονται διακοπές για τον δήμαρχο;
“Δεν προβλέπονται γιατί πρέπει να είναι στις επάλξεις ιδιαίτερα αυτή την εποχή με τον κίνδυνο των πυρκαγιών. Τώρα, αν μπορέσει, θα ξεκλέψει 1-2 μέρες γιατί υπάρχει και το θέμα της οικογένειας. Αλλά αυτή τη στιγμή πρέπει να είμαστε καθημερινά στον δήμο”.
*Η συνέντευξη δόθηκε για το ηλεκτρονικό περιοδικό ΔυτικΌραμα, τεύχος 12ο