Για τις φωτιές που ξέσπασαν προ ημερών στην Ηλεία αλλά και για την έλλειψη νερού από την οποία κινδυνεύουν οι αγροτικές καλλιέργειες, μίλησε σε αποκλειστική του συνέντευξη ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Νίκος Κοροβέσης.
Οι φωτιές στα χωριά του Πύργου, προ ημερών, έδειξε ότι είμαστε σε ετοιμότητα ή τελικά κάθε χρόνο κάνουμε ανούσιες συσκέψεις αλλά όμως καιγόμαστε;
“Υπήρξε ένα σχέδιο που εφαρμόστηκε. Βέβαια, όταν μιλάμε για φωτιά αντικειμενικά είναι κάτι που δεν μπορείς να ελέγξεις, ούτε την ώρα που ξεκινάει μπορείς να είσαι από πάνω. Πρόκειται για γεγονός που είτε ηθελημένα είτε αθέλητα είναι μια πραγματικότητα. ‘Άσχετα εάν υπήρξε εμπρησμός ή ήταν ένα τυχαίο γεγονός. Και δεν πρέπει να μη λάβουμε υπόψη μας ότι υπήρξαν δύο ταυτόχρονα μεγάλες φωτιές στην Ηλεία, μία που ερχόταν από την Αχαία στην Ηλεία και μπήκε στα χωριά της Ήλιδας και η άλλη ταυτόχρονα να καίει μέσα στον ιστό του Πύργου, σε τρεις μεγάλες τοπικές κοινότητες. Ήταν και δύσκολο το έργο της κατάσβεσης εάν συμπεριλάβει κανείς και τους ισχυρούς ανέμους που έπνεαν. Τελικά μείναμε σε ένα καλό επίπεδο, ελάχιστα σπίτια κάηκαν σε σύγκριση με το μέγεθος της φωτιάς. Βέβαια κάηκε δασική έκταση κι αυτό επίσης είναι κακό”.
Γιατί άργησαν τα εναέρια μέσα, όπως ο κόσμος διαμαρτυρήθηκε;
“Αυτά είναι επιχειρησιακά ζητήματα, δεν μπορώ εγώ να κρίνω. Ενδεχομένως να ήταν οι συνθήκες, οι φωτιές ήταν 65 τον αριθμό εκείνη την ημέρα σε όλη την Ελλάδα. Καταλαβαίνετε ότι μπορεί να επιχειρούσαν αλλού και μέχρι να έρθουν καθυστέρησαν. Προσωπικά πήρα τηλέφωνο για την φωτιά του Πύργου, την οποία είδα πηγαίνοντας στην Πηνεία. Αν δεν κάνω λάθος περίπου στις 5.30 πήρα το 199 κι ενημέρωσα ότι βλέπω κάτι φλόγες. Δεν πρόλαβα να φτάσω στην Εφύρα και με γύρισαν πίσω ότι καίγεται ο Πύργος. Σε τόσο σύντομο διάστημα η φωτιά έκαψε τόσο πολύ που τι να κάνει και ο ανθρώπινος παράγοντας. Αλλά το αποτέλεσμα ήταν ικανοποιητικό”.
Όταν καίγεται έστω κι ένα σπίτι δεν μπορούμε να μιλάμε για ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Βέβαια σε σχέση με το γεγονός να καίγονταν 50 σπίτια φυσικά είναι ικανοποιητικό. Τι θα γίνει το υπόλοιπο καλοκαίρι που οι θερμοκρασίες θα είναι ιδιαίτερα αυξημένες;
“Δυστυχής η κλιματική αλλαγή είναι εδώ. Και η κλιματική αλλαγή οφείλεται στον ανθρώπινο παράγοντα. Ότι και να κάνουμε δείχνει ότι δεν θα μπορέσουμε να αποφύγουμε τις φωτιές. Ξεκινήσαμε νωρίς και με μεγάλες φωτιές. Γι’ αυτό κάνω πάντα έκκληση στους συμπολίτες μας να είναι πολύ προσεκτικοί. Χρειάζεται και η προσωπική ευθύνη για να μπορέσουμε να αποσοβήσουμε τους κινδύνους. Δεν μιλάω γι’ αυτούς που κάνουν εμπρησμούς αλλά πάρα πολλές φωτιές οφείλονται και σε αμέλεια.
Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, ακόμα και στις εργασίες που κάνουμε, στην ώρα που τις κάνουμε. Γιατί μετά το πληρώνει ο κάθε πολίτης πολλαπλά και στην επιβάρυνση του περιβάλλοντος και στις φυσικές αποκαταστάσεις, στην αρωγή που χρειάζεται. Για παράδειγμα στο σπίτι που κάηκε πρέπει να έρθει το κράτος να τον βοηθήσει να το ξαναφτιάξει, να βοηθήσει τον ζωέμπορα ή τον κτηνοτρόφο να έχουν τροφή για τα ζωντανά τους κι αυτό επιβαρύνει το κράτος άρα θα επιβαρυνθεί και ο πολίτης στο άμεσο μέλλον. Πρέπει λοιπόν όλοι μας να είμαστε προσεκτικοί και να σκεφτόμαστε και τους συμπολίτες μας”.
Θέλω να ρωτήσω κάτι άλλο. Βέβαια δεν είναι δική σας αρμοδιότητα αλλά ως Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας το συγκεκριμένο θέμα θα πρέπει να σας απασχολεί. Μιλάω για την έλλειψη νερού. Διάβαζα μια δήλωση του κ. Φίλια που έλεγε ότι μέχρι τα μέσα Αυγούστου υπάρχει νερό για τους αγρότες που σημαίνει ότι το οικονομικό χτύπημα στη τοπική οικονομία θα είναι πολύ δυσάρεστο. Φτάσαμε σήμερα σε αυτό το σημείο ενώ γνωρίζαμε εδώ και χρόνια ότι το πρόβλημα είναι μεγάλο. Εσείς ως περιφερειακή αρχή γιατί δεν κάνατε κάτι ώστε να μη φτάσουμε σε αυτό το σημείο; Δεν νιώθετε ως περιφερειακή αρχή να έχετε ένα σημαντικό μερίδιο ευθύνης;
“Αν συμβεί και φέτος τον χειμώνα ότι συνέβη πέρυσι τότε δεν θα μπει κάποιος στο κόπο να καλλιεργήσει. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο και δεδομένο. Εμείς προσπαθούμε να διαχειριστούμε το πρόβλημα. Βέβαια ο ΓΟΕΒ και τα ΤΟΕΒ είναι ανεξάρτητες οντότητες, έπρεπε να υπήρχαν σχέδια βελτίωσης του αρδευτικού δικτύου, έχουν γίνει προσπάθειες κατά το παρελθόν και η λεγόμενη υπογειοποίηση και ο εκσυγχρονισμός, κάποια έργα από αυτά δυστυχώς επανεντάχθηκαν από τα προγράμματα ΕΣΠΑ και δεν προχώρησαν, με αποτέλεσμα σήμερα να έχουμε ένα πεπαλαιωμένο αρδευτικό δίκτυο που χάνει πολύ νερό από αυτό που χρειάζεται να φτάσει στον αγρότη και βάζοντας μέσα και την κλιματική κρίση και την κλιματική αλλαγή, την ανομβρία, ήρθε κι έδεσε.
Αν δεν υπάρχει νερό ότι και να φτιάξεις στο δίκτυο δεν έχει σημασία. Μόνο ο Θεός μπορεί να βοηθήσει στη συγκεκριμένη περίπτωση. Εάν δεν βρέξει τον χειμώνα ότι κι αν κάνουμε , όσες χιλιάδες ευρώ κι αν δαπανηθούν για τον εκσυγχρονισμό του αρδευτικού δικτύου, δεν θα έχει να δώσει νερό. Πήγα και είδα τη λίμνη και σοκαρίστηκα στο γεγονός ότι τείνει να εξαφανιστεί. Είμαστε άνθρωποι και λέμε ότι δεν μπορούμε πλέον να κάνουμε τίποτα. Τώρα καταλαβαίνουμε την ζημιά που έχουμε κάνει στον πλανήτη”
*Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο 11ο τεύχος του ηλεκτρονικού περιοδικού ΔυτικΌραμα