Παράταση για φθηνό ρεύμα στους αγρότες

Μητσοτάκης: «Υπάρχει ένας αδιαπραγμάτευτος κανόνας για αυτή την κυβέρνηση: εισπράττουν στήριξη και επιδοτήσεις αυτοί που πραγματικά τις δικαιούνται. Και ο νοών νοείτω»

 

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πλαισίωσε με νέα τεκμήρια την προσωπική του δέσμευση προς τον αγροτικό κόσμο ότι η κυβέρνηση θα στέκεται δίπλα «στους ανθρώπους του μόχθου αντιμετωπίζοντας δομικά ζητήματα που σχετίζονται με το κόστος παραγωγής». Εκτός από την κίνηση υψηλού συμβολισμού, μετά την αλλαγή ηνίων στην ηγεσία, να μπει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην αρχή του κύκλου των επισκέψεών του, ο πρωθυπουργός παρουσίασε και την προέκταση στο δίχτυ προστασίας που έχει απλώσει η κυβέρνηση πάνω από τον πρωτογενή τομέα με αιχμή το πρόγραμμα «Γαία» «το οποίο πιστεύω ότι δεν έχει γίνει όσο γνωστό θα μπορούσε στους αγρότες μας, έτσι ώστε να εξασφαλίσουν χαμηλές και προβλέψιμες τιμές για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα. Για αυτό και θα δώσουμε παράταση στο σχετικό πρόγραμμα».

 

 

Εξτρά ενημέρωση στους αγρότες

 

 

Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε μάλιστα από την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης «να κάνει μια πρόσθετη προσπάθεια ενημέρωσης των αγροτών μας για τη δυνατότητα που τους δίνεται να αντιμετωπίσουν το ρίσκο της μεταβλητότητας των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος». Όμως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέπεμψε αυστηρό μήνυμα προς τις πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στον τομέα των φυτοφαρμάκων. «Θα επαναλάβω λοιπόν ότι και στον τομέα αυτόν τέτοιες πρακτικές δεν θα γίνουν ανεκτές. Τα ίδια προϊόντα πρέπει να πωλούνται λίγο πολύ στις ίδιες τιμές σε μια ενιαία αγορά», καθώς, όπως προανάφερε, δοκίμασε τη δυσάρεστη έκπληξη στην ενημέρωση που του παρείχε η ηγεσία του υπουργείου, σύμφωνα με την οποία και σε αυτό τον τομέα αντιμετωπίζονται τα ίδια προβλήματα με εκείνον των τροφίμων, όπου τα ίδια προϊόντα πωλούνται σε πολύ διαφορετικές τιμές στην Ελλάδα σε σχέση με γειτονικές χώρες.

 

 

Επιδότηση όσοι τη δικαιούνται

 

 

Από την άλλη, ο κ. Μητσοτάκης διεμήνυσε σε ό,τι αφορά το θέμα της στήριξης των αγροτών με κοινοτικούς πόρους ότι «υπάρχει ένας κανόνας ο οποίος είναι αδιαπραγμάτευτος για αυτή την κυβέρνηση: εισπράττουν στήριξη και επιδοτήσεις αυτοί που πραγματικά τις δικαιούνται. Και ο νοών νοείτω. Έχουμε βήματα να κάνουμε ακόμη σε αυτή την κατεύθυνση και προς τα εκεί θα κινηθούμε». O πρωθυπουργός επισήμανε ότι η σημασία του πρωτογενούς τομέα είναι τόσο αυτονόητη που δεν χρειάζεται να επαναλαμβάνεται. Υπενθύμισε δε ότι η κυβέρνηση στάθηκε έμπρακτα δίπλα σε όλους τους κλάδους «ακούγοντας τα αιτήματά τους και αντιμετωπίζοντας δομικά ζητήματα τα οποία σχετίζονται με το κόστος παραγωγής». Σε αυτό το πεδίο υπενθύμισε ότι «η κυβέρνηση έχει πρακτικά ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των αγροτών μας, όπως αυτά κατατέθηκαν σε συζητήσεις, επαναλαμβανόμενες, που είχα και στο δικό μου το επίπεδο στις αρχές αυτού του έτους» και έκανε διακριτή αναφορά στον νέο μηχανισμό επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, που θα είναι πιο δίκαιος, καθώς στον σχεδιασμό συμπεριλήφθηκαν και οι προτάσεις και των ίδιων των αγροτών.

 

 

Τροποποίηση στην ΚΑΠ

 

 

Στην ευρεία σύσκεψη συζητήθηκαν και τα διαρθρωτικά ζητήματα μαζί με τις μεγάλες προκλήσεις αλλά και τις εξίσου μεγάλες ευκαιρίες του πρωτογενούς τομέα. «Ευκαιρίες οι οποίες σχετίζονται και με σημαντικές αποφάσεις που θα πάρουμε στα πλαίσια του νέου ευρωπαϊκού κύκλου, ο οποίος ξεκινάει με την ορκωμοσία του νέου Ευρωκοινοβουλίου και με την ανάληψη των θέσεων ευθύνης από τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή», σημείωσε ο πρωθυπουργός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε πως ήδη η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είχε κάνει μια σημαντική δουλειά ως προς άμεσες παρεμβάσεις τροποποίησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, στις οποίες ελήφθησαν υπόψη από την κυβέρνηση «οι πραγματικές ευαισθησίες και ανησυχίες των αγροτών μας και των κτηνοτρόφων μας» και δεσμεύτηκε ότι «η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί από το υπουργείο αλλά και εμένα προσωπικά. Η πράσινη μετάβαση είναι μια πραγματικότητα και μια, θα έλεγα, υποχρέωση την οποία έχουμε, πρώτα και πάνω απ’ όλα, για να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα του πρωτογενούς μας τομέα. Πρέπει να γίνει όμως με μια τέτοια ταχύτητα χωρίς περιττή γραφειοκρατία που να μη στραγγαλίζει τελικά τους παραγωγούς, ειδικά τους μικρούς παραγωγούς».

 

 

Τσιάρας: «Θα σταθούμε δίπλα στους ανθρώπους του μόχθου»

 

 

Από την πλευρά του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κα Τροφίμων Κώστας Τσιάρας έστρεψε τους προβολείς στην εντολή που δόθηκε από τον πρωθυπουργό «να σταθούμε δίπλα στους ανθρώπους του μόχθου και να κάνουμε τη ζωή τους πιο εύκολη». Όπως τόνισε ο κ. Τσιάρας, «ο πρωθυπουργός μάς έδωσε συγκεκριμένες κατευθύνσεις που εδράζονται σε ένα συγκεκριμένο κυβερνητικό σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο πρέπει να κινηθούμε με ταχύτητα στην κατεύθυνση των μεγάλων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων». Πρόσθεσε επίσης ότι ο πρωτογενής τομέας βρίσκεται μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή, το αυξημένο κόστος παραγωγής αλλά και η νέα ΚΑΠ. Σημειώνεται ότι στη συνάντηση, που διήρκεσε μιάμιση ώρα, συμμετείχαν ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, οι υφυπουργοί παρά τω πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης και Γιώργος Μυλωνάκης, οι υφυπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Διονύσης Σταμενίτης και Χρήστος Κέλλας, η γγ Συντονισμού στην Προεδρία της Κυβέρνησης Εύη Δραμαλιώτη, οι γγ του ΥΠΑΑΤ Γιώργος Στρατάκος, Κώστας Μπαγινέτας και Δημήτρης Παπαγιαννίδης, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Κυριάκος Μπαμπασίδης και υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΠΑΑΤ. Αμέσως μετά την ευρεία σύσκεψη ακολούθησε κλειστή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Κώστα Τσιάρα, τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο και τους υφυπουργούς παρά τω πρωθυπουργώ Γιώργο Μυλωνάκη και Θανάση Κοντογεώργη.

 

 

www.political.gr

Διαβάστε Επίσης

πατήστε & διαβάστε το 19ο τεύχος
Δείτε το κανάλι μας...