«Νίκο, φύγε» – Ευθεία αμφισβήτηση του Ανδρουλάκη και ανοιχτός πόλεμος από κορυφαία στελέχη του Κινήματος – Ζητούν επίσπευση των διαδικασιών για αλλαγή προέδρου
Στην πόρτα εξόδου τού ιστορικού κτηρίου τής Χαριλάου Τρικούπη στριμώχνουν ασφυκτικά πλέον τον Νίκο Ανδρουλάκη προβεβλημένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, στον οποίο χρεώνουν το βάλτωμα του Κινήματος στις ευρωεκλογές. «Νίκο, φύγε», είναι το μήνυμα που του στέλνουν εμμέσως πλην σαφώς στελέχη που είτε ήταν κοντά του είτε κράτησαν μια έντιμη στάση απέναντί του όλο αυτό το διάστημα. H «Political» από χθες είχε προϊδεάσει για την μπόρα που έρχεται στο ΠΑΣΟΚ: «Η αλήθεια είναι ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης μετά τα αποτελέσματα που έφερε το ΠΑΣΟΚ στις ευρωκάλπες είναι στριμωγμένος, καθώς μια σειρά κορυφαίων “πράσινων” στελεχών τον αμφισβητεί πλέον ανοιχτά για τις επιλογές του και τον θεωρεί καμένο χαρτί για την Κεντροαριστερά. Οι εξελίξεις τρέχουν και μένει να δούμε στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία θα γίνει μέχρι το τέλος του μήνα και αναμένεται εκρηκτική, αν θα υπάρξει κάποια ισχυρή αντιπολιτευτική ομάδα η οποία θα καταφέρει να εκπαραθυρώσει τον πρόεδρο Νίκο».
Αγεφύρωτο χάσμα
Ο κ. Ανδρουλάκης βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με το κόστος των επιλογών του. Από τη μια πλευρά η ανασφάλειά του να δώσει έδαφος και ρόλο σε στελέχη που δεν ανήκαν στον στενό πυρήνα υποστηρικτών του, από την άλλη η επιμονή να λειτουργεί με μια κλειστή ομάδα και με «ορκισμένους Ταλιμπάν», οι οποίοι πριόνιζαν «ανεμόμυλους» που τους φάνταζαν εσωκομματικοί αντίπαλοι, δημιούργησαν ένα τοξικό περιβάλλον που θύμιζε «μεν και δε». Δεν έλειψαν και οι «άγαρμπες κινήσεις» που δημιούργησαν αγεφύρωτα χάσματα ακόμη και με δικούς του ανθρώπους όπως τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, όταν στις εθνικές εκλογές έβαλε στο ίδιο ψηφοδέλτιο υποψήφιο με τον οποίο ήταν στα μαχαίρια. Και εκτός των άλλων δικαιώθηκε κιόλας!
Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, που ήταν και «στρατηγός του» κατά τη διάρκεια των εσωκομματικών εκλογών, έμελλε να ήταν και ο άνθρωπος που του τράβηξε το χαλί ανοίγοντας ευθέως θέμα ηγεσίας. Είχε προηγηθεί το βράδυ των εκλογών με πιο κομψό τρόπο η παρέμβαση της Νάντιας Γιαννακοπούλου, η οποία όμως επανήλθε χθες και με δηλώσεις της στο Action24 έριξε «βόμβες», λέγοντας ότι «τίθεται ζήτημα και για το ίδιο το πρόσωπο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ». Ο κ. Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος δεν έχει βλέψεις για το γραφείο του 6ου ορόφου της Χαριλάου Τρικούπη, με επιστολή του προς τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου ουσιαστικά άνοιξε το κουτί της Πανδώρας.
Πρότεινε επίσπευση των διαδικασιών εκλογής που είναι προγραμματισμένες για τον Οκτώβριο του 2025 και έθεσε ευθέως θέμα επίσπευσης του χρονοδιαγράμματος για εκλογή αρχηγού από τη βάση έως το τέλος του έτους. Στην επιστολή του ο βουλευτής Αρκαδίας, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών για το ΠΑΣΟΚ, αναφέρει πως δεν επετεύχθη «ο στόχος του κόμματός μας για τη δεύτερη θέση» και προσθέτει ότι το κόμμα χρειάζεται μια ισχυρή επανεκκίνηση και κάνει λόγο για «restart ηγετικό, πολιτικό, οργανωτικό για το ΠΑΣΟΚ και τη μεγάλη παράταξη της Κεντροαριστεράς».
«Να συγκληθούν τα όργανα»
«Ζητώ λοιπόν άμεσα, μέσα στην επόμενη εβδομάδα, να συγκληθούν τα όργανα του ΠΑΣΟΚ και να αποφασίσουν το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα: Οι καταστατικά προβλεπόμενες για το 2025 εκλογικές διαδικασίες για την ηγεσία της παράταξης να επισπευστούν ώστε μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους να έχουν ολοκληρωθεί τόσο αυτές όσο και το μετέπειτα Συνέδριο για την ανάδειξη των πολιτικών μας και την εκλογή των συλλογικών μας οργάνων», αναφέρει και καταλήγει: «Ήρθε η ώρα να αντικρίσουμε την αλήθεια. Όχι με υπεκφυγές αλλά με πραγματική προοπτική. Μόνο τότε θα δούμε καθαρά πλέον το μέλλον της παράταξης. “ΚΚΕ του Κέντρου” ή κυβερνητική πρόταση που θα συσπειρώσει ευρύτερες δυνάμεις και θα γίνει πλειοψηφία».
Γύρω από τον Νίκο Ανδρουλάκη σφίγγει συνεχώς ένας εσωκομματικός κλοιός από στελέχη όπως οι Παύλος Γερουλάνος, Μιχάλης Κατρίνης, Μανώλης Χριστοδουλάκης, Νάντια Γιαννακοπούλου, Μιλένα Αποστολάκη, Παύλος Χρηστίδης, Χάρης Δούκας. Το κάθε πρόσωπο από αυτό το παζλ ετοιμάζει μεθοδικά τις κινήσεις του πάνω στη σκακιέρα. Δεν είναι απλώς θέμα ηγετικών φιλοδοξιών και σε καμία περίπτωση δεν θέλουν οι πρωτοβουλίες τους να ταυτιστούν με τα προσωπικά τους «θέλω». Από την πλευρά του ο βουλευτής Α’ Αθηνών Παύλος Γερουλάνος αντέδρασε άμεσα και χαρακτήρισε «καλοδεχούμενη» την πρωτοβουλία του κ. Κωνσταντινόπουλου να επισπευστούν οι εσωκομματικές διαδικασίες, που είναι προγραμματισμένες για το 2025, παρότι δεν απάντησε αν θα είναι ο ίδιος υποψήφιος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, κάτι που μάλλον θα συμβεί, ενώ ανέφερε πως «ό,τι έχω να πω θα το πω στα όργανα».
«Την ευθύνη έχει η ηγεσία de facto»
«Σε πολιτικό επίπεδο συμφωνώ με τις διαπιστώσεις. Όχι σε παραλυτική εκκρεμότητα, αλλά όχι και σε μακρά εσωστρέφεια. Πρέπει να αποφασίσουμε αν θα συνεχίσουμε να είμαστε ένα μικρομεσαίο κόμμα, ή αν θα διαμορφώσουμε ένα μέτωπο πλειοψηφικού ρεύματος», τόνισε ο βουλευτής Χαλκιδικής Απόστολος Πάνας, μιλώντας στο Talk Radio, χαρακτηρίζοντας «αυθεντική αγωνία» τα όσα περιγράφει στην επιστολή του ο κ. Κωνσταντινόπουλος. Στον χορό μπήκε και η Μιλένα Αποστολάκη που σημείωσε με τη σειρά της: «Η περιορισμένη άνοδος του ποσοστού του ΠΑΣΟΚ, σε συνδυασμό με την απώλεια του διακηρυγμένου στόχου της δεύτερης θέσης, μας προβληματίζει όλους. Ψηφοφόρους, κόμμα, φίλους, στελέχη, αλλά και όσους προσβλέπουν στο ΠΑΣΟΚ, ακόμη και εάν δεν το ψήφισαν. Ο κόσμος περιμένει από εμάς να γεννήσουμε ξανά την ελπίδα και να γίνει ξανά το ΠΑΣΟΚ η προοδευτική πολιτική λύση απέναντι στα πολλαπλά αδιέξοδα που βιώνουν οι πολίτες από τη διακυβέρνηση της ΝΔ. Απαιτείται τώρα η νηφάλια αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος. Αυτή η αποτίμηση θα πρέπει να μας καθοδηγήσει για τις επόμενες αναγκαίες πρωτοβουλίες και κινήσεις».
«Συζήτηση για διεύρυνση της παράταξης»
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης σε πιο ήπιους τόνους σημείωσε: «Το ζητούμενο είναι να γίνει άμεση και ανοιχτή πολιτική συζήτηση για την ανασύνθεση και διεύρυνση της παράταξης που θα κερδίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Δεν είναι θέμα ανθρωποφαγίας». Ο ασκός του Αιόλου όμως άνοιξε από τον Νίκο Παπανδρέου, που με άρθρο του στο «Πρώτο Θέμα» έθεσε θέμα εκλογής ηγεσίας τώρα. Ο κ. Παπανδρέου λέει χωρίς περιστροφές ότι για το πολιτικό αποτέλεσμα «την ευθύνη έχει η ηγεσία de facto και είναι αυτή η οποία απορρίφθηκε από το πολιτικό σώμα» και τονίζει ότι «σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για το κόμμα μας, τον λόγο πρέπει να έχουν άμεσα οι φίλοι και τα μέλη, η αληθινή βάση του ΠΑΣΟΚ. Τα προβλήματα μεγαλώνουν και η κοινωνία δεν μπορεί να περιμένει. Η ιστορία τους απρόθυμους τους αφήνει πίσω».
Τέλος, απορρίπτει τα αιτήματα για συνένωση ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως «δύο λάθη δεν αθροίζουν σε ένα σωστό». «Φοβούμαι ότι η πολυδιαφημιζόμενη ένωση κομμάτων είναι το άθροισμα επιμέρους προσωπικών στρατηγικών. Και ως τέτοια θα είναι αλυσιτελής και μελλοθάνατη, αν δεν προηγηθεί σοβαρός διάλογος με βάση κοινές αξίες και σοβαρό πολιτικό όραμα. Πολιτικές συμφωνίες γίνονται με βάση συγκεκριμένους στόχους, όχι ως διαχείριση αμοιβαίας εκλογικής αποτυχίας», σχολιάζει ο Νίκος Παπανδρέου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τον κ. Παπανδρέου που βγήκε πρώτος σε σταυρούς ήταν η πρόθεση του Νίκου Ανδρουλάκη να ορίσει επικεφαλής της ευρωομάδας τον Γιάννη Μανιάτη.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης απορρίπτει την πρόταση για επίσπευση των πρωτοβουλιών σε μια προσπάθεια να ξορκίσει το φάντασμα της εσωστρέφειας. Κύκλοι του ΠΑΣΟΚ με ένα αιχμηρό σχόλιο σημείωναν ότι «το ΠΑΣΟΚ έχει ανάγκη από κινήσεις εξωστρέφειας, κάτι που δεν υπηρετούν επισπεύδουσες και συντονισμένες δημόσιες παρεμβάσεις από εκείνους που δήθεν ομνύουν στις θεσμικές λειτουργίες των οργάνων. Δεν θα επιτρέψουμε να βυθιστεί η παράταξη στην εσωστρέφεια και ό,τι χτίστηκε με κόπους και θυσίες τα τελευταία χρόνια να χαθεί σε λίγες μέρες».
Τα ίδια στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη στη συνέχεια ανέφεραν: «Σε κάθε περίπτωση, ο σεβασμός στις καταστατικές λειτουργίες και πρόνοιες είναι ο εγγυητής της ενότητας. Το χρονοδιάγραμμα των διαδικασιών θα ακολουθηθεί κατά γράμμα, σύμφωνα με το καταστατικό. Το ζήτημα, τώρα, είναι η δίκαιη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος για να βγουν γόνιμα συμπεράσματα και να οικοδομηθούν η στρατηγική του κόμματος και οι κινήσεις για την ανασυγκρότηση της δημοκρατικής παράταξης».
«Κατακερματισμός της προοδευτικής παράταξης»
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας, σύμφωνα με πρόσωπα από το περιβάλλον του, παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και δεν κρύβει τον προβληματισμό του. Σε κάθε περίπτωση θα δώσει το στίγμα του σε συνέντευξη που θα δημοσιευτεί την Κυριακή. Επίσης, ο Μανώλης Χριστοδουλάκης είναι ένα από τα πρόσωπα που έχει βρεθεί πολλές φορές στο κάδρο της Χαριλάου Τρικούπη όσο και στο στόχαστρο. Προς το παρόν κρατάει αποστάσεις από τον εσωκομματικό αναβρασμό αλλά πολύ σύντομα θα αποκαλύψει τις προθέσεις του.
Άγρια φραστική κόντρα Ανδρουλάκη – Παπανδρέου
Φραστικό επεισόδιο είχαν ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Νίκος Παπανδρέου, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια κλειστής σύσκεψης το απόγευμα της Τρίτης για τους ρόλους στο Ευρωκοινοβούλιο. Συμμετείχαν ο κ. Ανδρουλάκης και οι τρεις εκλεγμένοι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Ανδρουλάκης ανακοίνωσε την πρόθεσή του να ορίσει ως επικεφαλής της ευρωομάδας του ΠΑΣΟΚ τον Γιάννη Μανιάτη με το σκεπτικό ότι ως πρώην υπουργός θα είχε προβάδισμα για να αναλάβει τη θέση του αντιπροέδρου του ευρωσοσιαλιστικού κόμματος. Αν γινόταν αυτό, μετά θα αναλάμβανε επικεφαλής της ευρωομάδας ο Νίκος Παπανδρέου. Εάν όμως ο κ. Μανιάτης δεν εκλεγόταν στους ευρωσοσιαλιστές, θα γινόταν επικεφαλής της ευρωομάδας και ο κ. Παπανδρέου, σύμφωνα με το πλάνο που παρουσίασε ο Νίκος Ανδρουλάκης, θα μπορούσε να πάει ως αντιπρόεδρος σε κάποια επιτροπή.
Ο κ. Παπανδρέου αντέδρασε έντονα και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φέρετε να του είπε: «Και ο Κυμπουρόπουλος είχε έρθει πρώτος το 2019, αλλά επικεφαλής ανέλαβε ο Μεϊμαράκης, όπως και ο Αυτιάς τώρα και ο Παπαδημούλης παλαιότερα από τον ΣΥΡΙΖΑ». Φανερά εκνευρισμένος ο κ. Παπανδρέου τον ρώτησε: «Αυτό είναι το επιχείρημα; Δεν μπορείς να κάνεις τίποτα χωρίς τη σύμφωνη γνώμη μου». Και απευθυνόμενος στον κ. Μανιάτη, τον κάλεσε να πάρει θέση. «Εσύ δεν έχεις φωνή;», του είπε χωρίς να λάβει απάντηση. Στην κουβέντα μπήκε και ο Σάκης Αρναούτογλου παίρνοντας το μέρος του κ. Παπανδρέου: «Έχει δίκιο ο Νίκος. Και αν βάλουμε το θέμα σε ψηφοφορία, θα εκλεγεί».
Η συζήτηση έληξε σε κλίμα έντασης, με τον Νίκο Παπανδρέου να λέει οργισμένος: «Βλέπω ότι είναι προαποφασισμένο. Εμένα δεν με νοιάζουν οι καρέκλες, αλλά να προσφέρω στην πατρίδα μου. Η διαπραγμάτευση για τα χαρτοφυλάκια στην ΕΕ θέλει εμπειρία». Αυτό ήταν το αποκορύφωμα στην ένταση που επικρατούσε στις σχέσεις των δύο ανδρών. Από ό,τι λέγεται, δεν υπήρξε ούτε τηλεφώνημα από τον κ. Ανδρουλάκη για να συγχαρεί τον Ν. Παπανδρέου για την εκλογή του. Όπως ήταν φυσικό, ο γιος του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ τον περίμενε στη γωνία και χθες το πρωί με το άρθρο του τού έδειξε την πόρτα της εξόδου…
ΑΝΤ. ΑΝΤ.