Γράψαμε χθες για το ότι ο δήμος Πύργου πραγματοποίησε πριν μερικές ημέρες εκδήλωση για την ενδοοικογενειακή βία [διαβάστε εδώ…] Το φαινόμενο που έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις, τόσο στον Πύργο όσο και στους άλλους δήμους της Ηλείας αγγίζεται, μάλλον, επιδερμικά.
Με εκδηλώσεις νομίζουν ότι… προσφέρουν, και όπως όλες οι εκδηλώσεις είναι για να φωτογραφίζονται κάποιοι/ες και να… μοστράρονται στα έντυπα ΜΜΕ αλλά και στα site! Αλλά αυτά είναι γεγονότα και γνωστά και τα χειροκροτούμε!
Τον περασμένο Φεβρουάριο [αρ. Πρωτ.: 4512 & ημερομηνία 21/2/24] κατατέθηκε στον δήμο Πύργου η πρώτη επιστολή της Τοπικής Συμβούλου της κοινότητας Πύργου, Παγώνας Αθανασοπούλου, με θέμα: “Βία ανηλίκων και εφήβων”, η οποία καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις. Τον περασμένο Μάρτιο [αρ. Πρωτ.: 6690 & ημερομηνία 15-3-24] η ίδια καταθέτει νέα επιστολή στον δήμο Πύργου με θέμα “Βία κατά των γυναικών/Ολοκληρωμένες προτάσεις και λύσεις”.
Μάλιστα, αυτή η δεύτερη επιστολή έχει αποδέκτες συγκεκριμένα τους:
Στάθη Καννή, Δήμαρχο Πύργου
Δημήτρη Τζουανόπουλο, Αντ/ρχο Υγείας και Πρόνοιας
Κέντρο κακοποιημένων γυναικών Πύργου
Δημοτικό Συμβούλιο Πύργου
Τοπικό Συμβούλιο Κοινότητας Πύργου.
Και οι δύο επιστολές φαίνεται πώς δεν ελήφθησαν καθόλου υπόψη από τους προαναφερόμενους και μάλιστα από μία τοπική σύμβουλο της παράταξης Καννή, η οποία γνωρίζει άριστα το αντικείμενο από προσωπικές της εμπειρίες!
Κι ενώ η Ελληνική Αστυνομία έχει δημιουργήσει Υπηρεσίες Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, οι δήμοι της Ηλείας δείχνουν ανεξήγητη αδιαφορία στο να λάβουν κάποια μέτρα, τουλάχιστον δημιουργώντας ένα κέντρο όπου τα θύματα θα μπορούν να δέχονται συμβουλές, ακόμα και προστασία. Και αν ένας δήμος χρειάζεται βοήθεια για να οργανώσει ένα κέντρο υπάρχουν Οργανισμοί που μπορούν να βοηθήσουν, όπως το ΚΕΘΙ [Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας] που εφαρμόζει το Εθνικό Πρόγραμμα για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, το οποίο είναι το πρώτο συνεκτικό και ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης σε εθνικό επίπεδο για την καταπολέμηση της βίας λόγω φύλου(ενδοοικογενειακή βία, βιασμός, εμπορία, σεξουαλική παρενόχληση).
Βέβαια, όπως γράψαμε και χθες, στον Πύργο λειτουργεί κάποιο κέντρο, την ύπαρξη του οποίου λίγοι γνωρίζουν κι επίσης ελάχιστοι γνωρίζουν τι ακριβώς κάνει, αν και οι πληροφορίες μας – όπως και χθες αναφέραμε – λένε ότι γίνεται πολύ καλή δουλειά από τους ανθρώπους που το πλαισιώνουν.
Ξέρετε, στην Ηλεία είμαστε για το θεαθήναι. Για δηλώσεις με τις ανάλογες φωτογραφίες φυσικά, για χαμόγελα… αλλά τίποτα ουσιαστικό δεν γίνεται.
Η προστασία του πολίτη δεν είναι μόνο θέμα Αστυνομίας, αλλά και δήμων και φορέων, ακόμα και απλών πολιτών. Η προστασία του πολίτη πρέπει να είναι το πρώτο μέλημα όλων!