Το πρωταπριλιάτικο ψέμα για την μεταφορά του Δημαρχείου Λεχαινών

Ακολουθώντας την παράδοση που θέλει κάθε 1η Απριλίου να λέμε τουλάχιστον ένα ψέμα, έτσι και φέτος ένα από τα σημερινά δημοσιεύματά μας δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.

 

 

Και ίσως κάποιοι να κατάλαβαν και κάποιοι άλλοι όχι, πως το πρωινό μας δημοσίευμα με τίτλο “Βόμβα” από Λέντζα: Σε προχωρημένο στάδιο οι συζητήσεις για τη μεταφορά του Δημαρχείου” [διαβάστε εδώ…] φυσικά και δεν ανταποκρίνεται στη πραγματικότητα, αφού ούτε ως σκέψη κάτι τέτοιο δεν έχει περάσει από το μυαλό του δημάρχου Ανδραβίδας-Κυλλήνης Γιάννη Λέντζα.

 

 

Υπάρχουν όμως δύο χαρακτηριστικά σημεία: Το πρώτο είναι η τεράστια αναγνωσιμότητα του κειμένου, και το δεύτερο είναι πως ότι κι αν γράψεις για τον συγκεκριμένο δήμαρχο αποδεικνύεται η τεράστια δημοφιλία που έχει εντός κι εκτός νομού Ηλείας.

 

 

Περί πρωταπριλιάς

 

 

Η πρώτη καταγεγραμμένη φάρσα, όπως αναφέρει η naftemporiki.gr μας έρχεται από το 1847 στη Βρετανία, όταν κυκλοφόρησαν εισιτήρια για πλύσιμο…λιονταριών στον Πύργο του Λονδίνου. H εκδήλωση αυτή δεν έλαβε βεβαίως ποτέ χώρα. Οι ρίζες ωστόσο του εθίμου πηγαίνουν αρκετούς αιώνες. Υπάρχουν, ουσιαστικά οι δύο εκδοχές για το πώς καθιερώθηκαν τα αθώα ψέματα της Πρωταπριλιάς: Η πρώτη μας μεταφέρει στις κέλτικες παραδόσεις και η δεύτερη στη Γαλλία του 16ου αιώνα.

 

 

Οι Κέλτες

 

 

Λαός της βορειοδυτικής Ευρώπης, οι Κέλτες, ήταν δεινοί ψαράδες. Η εποχή του ψαρέματος ξεκινούσε την 1η Απριλίου – μία εποχή που τα ψάρια πιάνονται πολύ δύσκολα. Έτσι πολλοί ψαράδες αναγκάζονταν να… πουν ψέματα για το πόσα ψάρια είχαν πιάσει, «φουσκώνοντας» την ποσότητα της ψαριάς. Αυτή η συνήθεια έγινε, με το πέρασμα του χρόνου, έθιμο, που επεκτάθηκε και σε άλλες εκφάνσεις της καθημερινότητας και δεν περιοριζόταν στις επιδόσεις των ψαράδων.

 

 

Η αργοπορημένη… Πρωτοχρονιά

 

 

Η δεύτερη εκδοχή, που θεωρείται και πιο βάσιμη ιστορικά, θέλει γενέτειρα του εθίμου τη Γαλλία του 16ου αιώνα. Μέχρι το 1564 η πρωτοχρονιά των Γάλλων ήταν η 1η Απριλίου. Τη χρονιά αυτή όμως, και επί βασιλείας Καρόλου ΙΧ, αυτό άλλαξε και Πρωτοχρονιά θεωρούταν πλέον η 1η Ιανουαρίου. Στην αρχή αυτό δεν το δέχτηκαν όλοι οι πολίτες. Οι αντιδραστικοί συνέχιζαν να γιορτάζουν, την παλαιά πλέον, πρωτοχρονιά τους την 1η Απριλίου. Οι υπόλοιποι τους έστελναν πρωτοχρονιάτικα δώρα περισσότερο για να τους πειράξουν. Με τον καιρό τα πειράγματα αυτά γενικεύτηκαν και καθιερώθηκαν ως έθιμο.

Διαβάστε Επίσης

πατήστε & διαβάστε το 19ο τεύχος
Δείτε το κανάλι μας...