ΔΟΝΗΣΗ 5,7R ΑΝΟΙΚΤΑ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ
Μέχρι και η Αθήνα ταρακουνήθηκε από τον μεγάλο σεισμό κλίμακας 5,7 Ρίχτερ που καταγράφηκε χθες ανοιχτά της Ηλείας και κοντά στη Ζάκυνθο. Όπως ήταν φυσικό, στις περιοχές γύρω από το νησί επικράτησε… τρόμος, καθώς ξύπνησαν μνήμες από τον μεγάλο σεισμό του 1953. Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Διαχείρισης Καταστροφών Ευθύμης Λέκκας αναφέρει στην «Political» ότι πρόκειται για μια σεισμογενή περιοχή. «Ο σεισμός ήταν σε θαλάσσιο χώρο και δεν συντρέχει ανησυχία», ανέφερε, ενώ πρόσθεσε ότι μικρές ζημιές εντοπίζονται στο μοναστήρι των Στροφάδων. «Δεν υπάρχουν λόγοι ανησυχίας, με δεδομένο ότι ο σεισμός έγινε στον υποθαλάσσιο χώρο και μακριά από κατοικημένες περιοχές.
Επίσης, δεν υπάρχει θέμα μετανάστευσης της σεισμικής δραστηριότητας γιατί όλα τα επίκεντρα της σεισμικής ακολουθίας είναι εντοπισμένα σε μια πολύ μικρή περιοχή», συνέχισε στις δηλώσεις του ο γνωστός σεισμολόγος. Ευτυχώς, τόσο το εστιακό βάθος των 16 χιλιομέτρων όσο και οι μετασεισμοί ηρέμησαν κυρίως τους κατοίκους αλλά και τους επιστήμονες. Οι μετασεισμοί που καταγράφηκαν ήταν τουλάχιστον 7 και εκτός από την Αττική ταρακούνησαν τόσο την Ηλεία όσο και τη Μεσσηνία. Όπως λέει στην «Political» ο κ. Λέκκας, η ενέργεια αυτού του ρήγματος δίνει μεγάλους σεισμούς, αλλά δεν φτάνει στην επιφάνεια τόσο ισχυρή: «Είναι ένα από τα ρήγματα που υπάρχουν κατά μήκος του ελληνικού τόξου και συνήθως δίνουν μεγάλους σεισμούς, αλλά στην προκειμένη περίπτωση αυτά τα ρήγματα είναι μακριά από τον χερσαίο χώρο, οπότε η ενέργεια αποσβένεται».
Κινητοποίηση στη Ζάκυνθο
Μικροζημιές από τον ισχυρό σεισμό προκλήθηκαν στο καστρομονάστηρο στα Στροφάδια. Σύμφωνα με πηγές από την Ιερά Μητρόπολη Ζακύνθου, από τον σεισμό αποκολλήθηκαν και έπεσαν τέσσερις πέτρες από το ταβάνι στο έδαφος χωρίς να προκληθούν περαιτέρω ζημιές. Στον χώρο υπήρχαν τεχνίτες εργάτες οι οποίοι εργάζονται για την αναστήλωση του μοναστηριού. Μετά τον σεισμό οι εργάτες απομακρύνθηκαν και είναι όλοι καλά στην υγεία τους. Ο δήμαρχος Ζακύνθου κινητοποίησε όλες τις υπηρεσίες προκειμένου να εντοπίσουν ζημιές ή ανθρώπους που θα χρειάζονταν βοήθεια. Τελικά με απόφασή του το δημοτικό στάδιο, κατασκευής του 1972, έκλεισε εξαιτίας των ζημιών που προκλήθηκαν στις εξέδρες αλλά και στις αίθουσες κάτω από αυτές. Το ακριβές μέγεθος του προβλήματος θα διαπιστωθεί από κλιμάκιο μηχανικών που θα μελετήσει τις εγκαταστάσεις. Οι σεισμολόγοι παρακολουθούν με προσοχή την εξέλιξη του φαινομένου μετά την ισχυρή δόνηση, το επίκεντρο της οποίας εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο Ανατολικά των Στροφάδων.
«Δεν ενεργοποιείται το ρήγμα της Καλαμάτας»
Ο καθηγητής Σεισμολογίας και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης με ανάρτησή του υπογραμμίζει ότι «η μετασεισμική ακολουθία μέχρι στιγμής δεν έχει ολοκληρωθεί και αναμένουμε τις επόμενες μέρες, ακόμη και εβδομάδες αρκετά μεσαίου μεγέθους γεγονότα». Παράλληλα, εκτίμησε ότι «κατά πολύ μεγάλη πιθανότητα ήταν ο κύριος σεισμός αλλά και λίγο μεγαλύτερος. Αν γίνει, λόγω της θέσης του επικέντρου δεν θα έχει επιπτώσεις». Επιπλέον, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου ξεκαθάρισε ότι σε καμιά περίπτωση ο σεισμός των 5,7 Ρίχτερ δεν μπορεί να ενεργοποιήσει το ρήγμα της Καλαμάτας και κάλεσε τους κατοίκους να ησυχάσουν. Ο αναπληρωτής διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας Βασίλης Καραστάθης ανέφερε ότι ακόμη είναι πολύ δύσκολο να γίνει κάποια εκτίμηση αν επρόκειτο για τον κύριο σεισμό. «Θα περιμένουμε να δούμε και την ακολουθία του.
Έχουμε καλό δίκτυο στην περιοχή, καταγράφουμε τη σεισμικότητα, από εκεί και πέρα τις επόμενες ώρες, έπειτα από ένα 24ωρο τουλάχιστον, θα είμαστε σε θέση να έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη άποψη για την εξέλιξη του φαινομένου. Επειδή είναι οι πρώτες ώρες δεν μπορούμε να πούμε τίποτα με ακρίβεια. Αυτό που περιορίζει την ανησυχία είναι η έκταση από τις ακτές», τόνισε και ανέφερε ότι οι ζημιές είναι απειροελάχιστες. «Η δόνηση αυτή λόγω του μεγάλου μεγέθους που είχε έγινε αισθητή σε μεγάλη ακτίνα από το επίκεντρο και δημιούργησε μια ανησυχία αρκετά μεγάλη στις περιοχές αυτές. Δεχτήκαμε κλήσεις όχι μόνο από τη Μεσσηνία αλλά από το Γύθειο, τη Ζάκυνθο, από την Ηλεία. Αλλά το θέμα είναι ότι ο σεισμός αυτός ήταν μακριά από τις ακτές, γεγονός που περιόρισε και τις επιπτώσεις του», συνέχισε.
Η εξήγηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου
Μάλιστα, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο εξήγησε γιατί αρχικά ανακοινώθηκε διπλός σεισμός 5,7 Ρίχτερ και εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι: «Την 29η Μαρτίου 2024 και ώρα 9.12 είχαμε ανατολικά των Στροφάδων πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση με μέγεθος 5,7 στην κλίμακα Richter. Πριν από τον σεισμό αυτό και ώρα 9.11, δηλαδή πριν από 53.96 δευτερόλεπτα, σημειώθηκε προσεισμός στην ίδια περιοχή. Το αυτόματο σύστημα εντόπισε άμεσα και σωστά την ύπαρξη δύο σεισμών και μάλιστα υπολόγισε και τα επίκεντρα στη σωστή θέση. Ωστόσο, ενώ το μέγεθος του δεύτερου ισχυρού σεισμού υπολογίστηκε σωστά, ο προσεισμός εμφανίστηκε με λάθος μέγεθος στην αυτόματη λύση.
Ο λόγος ήταν ότι για όλα τα αυτόματα συστήματα ο υπολογισμός του μεγέθους βασίζεται τυπικά σε ένα διάστημα (παράθυρο) καταγραφής 120 δευτερολέπτων για τον κάθε σεισμό. Αυτό γίνεται ώστε η μέτρηση να περιλαμβάνει ικανό αριθμό σταθμών στους υπολογισμούς, ακόμα και για την περιοχή του ελληνικού τόξου αλλά και τις συνοριακές περιοχές της Ελλάδας. Στην εν λόγω περίπτωση το αυτόματο σύστημα για τον υπολογισμό του μεγέθους του προσεισμού χρησιμοποίησε παράθυρο στο οποίο είχε ήδη εισέλθει ο μεγάλος σεισμός και έτσι επηρεάστηκε.
Η βάρδια Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του ΕΑΑ ταυτοποίησε άμεσα την ύπαρξη του λάθους στο μέγεθος, ωστόσο έπρεπε να στείλει άμεσα την επείγουσα προειδοποίηση για πιθανό τσουνάμι, αφού το μέγεθος του σεισμού ήταν Μ 5,7 (άνω του Μ 5,5). Η προειδοποίηση για τσουνάμι ολοκληρώθηκε σε ελάχιστο χρόνο και συγκεκριμένα μόλις σε 6 λεπτά (9.18). Αμέσως μετά, στις 9.21 (3 λεπτά μετά) είχε ολοκληρωθεί η λεπτομερής λύση του ισχυρού σεισμού και στις 9.23 (1 λεπτό και 49 δευτερόλεπτα μετά) διορθώθηκαν και τα στοιχεία του προσεισμού. Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του ΕΑΑ αντέδρασε ψύχραιμα και υπεύθυνα, ακόμα και σε αυτή την πολύ δύσκολη περίπτωση σεισμού (προσεισμός με διαφορά δευτερολέπτων και ανάγκη προειδοποίησης τσουνάμι) και ανακοίνωσε τις ορθές λύσεις στον ελάχιστο δυνατό χρόνο».