του Δημήτρη Θεοδωρόπουλου
π. Προέδρου Συλλόγου Φαρμακοποιών Ηλείας
«Πάρτε μαζί σας νερό. Το μέλλον έχει πολλή ξηρασία». Μιχάλης Κατσαρός… . Σε ένα χωριό της Ηλείας. Χρόνια πριν….. Το ερώτημα για την καταλληλότητα του νερoύ δεν εύρισκε ως συνήθως απάντηση από τους καθ ύλην αρμοδίους. Μάλιστα κάποια στιγμή δόθηκε η απάντηση ότι μπορεί να χρησιμοποιείται ως πόσιμο μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Πιθανά αν σταθεί κάποιο κόκκαλο στον λαιμό μας. Αλλά την επόμενη μέρα αλλάξαν γνώμη. Το νερό ήταν τελικά καλό άλλα με λίγα νιτρικά παραπάνω και πάμε παρακάτω …. Δεν χάλασε και ο κόσμος.
Βέβαια όπως ήταν επόμενο το θέμα πολιτικοποιήθηκε αν και αδικούμε αυτή καθ αυτήν την λέξη…. Όσοι έλεγαν κάτι για το νερό ήταν εναντίον του Δημάρχου και οι ορκισμένοι οπαδοί του Δημάρχου ενθουσιασμένοι έπιναν επιδεικτικά νερό από την βρύση. Μεγάλες στιγμές ….. Αργότερα τυχαία έμαθα ότι ειδικά για το νερό της συγκεκριμένης περιοχής είχε ασχοληθεί λεπτομερειακά ένας Δημόσιος οργανισμός. Τι πιο απλό να έχουμε από κει την επίσημη απάντηση. Έστειλα επώνυμα ερώτημα αν είναι πόσιμο το νερό. Η απάντηση ήταν σαφέστατη μέσα στην ασάφεια της. «Έχουμε κάνει ειδική έκθεση και εκεί μπορείτε να δείτε αν είναι το νερό πόσιμο».
Σε νέο ερώτημα εστάλη η διευκρίνηση ότι η μελέτη υπάρχει στο Δημαρχείο και ότι εκεί μπορώ να την αναζητήσω και να δω αν είναι πόσιμο το νερό. Βέβαια το ερώτημα δεν ήταν που είναι τα αποτελέσματα, σε ποιο συρτάρι είναι ο φάκελος άλλα τι σημαίνουν αυτά τα αποτελέσματα. Με άλλα λόγια ρωτάς κάποιον γιατρό τι δείχνει η αξονική και αυτός σου λέει που είναι να πας να την δεις εσύ και να κάνεις μόνος σου την διάγνωση. Για να το πούμε αλλιώς απέφυγαν επιμελώς να δώσουν απάντηση. Εκ των υστέρων έμαθα ότι αυτή ήταν η πάγια τακτική αυτού του οργανισμού για να μην πληρώνουν το πολιτικό κόστος οι Δήμαρχοι από την στιγμή που το πρόβλημα ήταν ιδιαίτερα εκτεταμένο στην ένδοξη χώρα μας.
Ένας «ειδικός» επι του θέματος μάλιστα μου είπε ότι υπήρξαν και περιπτώσεις που υπήρχαν μεταλλαξιογόνες ουσίες χωρίς ειδοποιηθεί κανείς αρμόδιος. Βέβαια τότε δεν μιλούσε κανείς για να υπολείμματα λιπασμάτων σε γεωτρήσεις σε περιοχές κοντά σε καλλιεργούμενες εκτάσεις. Όλα αυτά χρόνια πριν. Το τι γίνεται σήμερα δεν ξέρουμε. Ίσως να υπάρχουν διαδικασίες για τακτικούς ελέγχους. ίσως Αλλά δεν είναι καθόλου δύσκολο να υπάρχει ΚΑΙ τακτική ενημέρωση για τα αποτελέσματα Το ότι σχεδόν όλοι πίνουν εμφιαλωμένο δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι το νερό της βρύσης μπορεί να έχει μέσα ότι να ΄ναι χωρίς να υπάρχει πρόβλημα ….