Για την κατάσταση που επικρατεί στον αγροτικό τομέα μίλησε στο iliatoday.gr, η Γεωπόνος Γεωργία Κακαλέτρη, η οποία τονίζει, εκτός των άλλων, ότι πλέον στην αγροτική παραγωγή θα μείνουν μόνο οι οργανωμένοι αγρότες και όσοι κάνουν μεγάλες καλλιέργειες.
Η πολύπειρη γεωπόνος αναφέρθηκε επίσης στη κατάσταση που επικρατεί στις χώρες της Αφρικής και στις τεράστιες ποσότητες εισαγωγής αγροτικών προϊόντων από αυτές τις χώρες στην Ελλάδα, αλλά για το ότι το κράτος δεν βοήθησε ποτέ τους παραγωγούς ως προς τη σωστή κατεύθυνση.
“Η κατάσταση για τα γεωπονικά καταστήματα είναι απελπιστική, γιατί έχει αυξηθεί το κόστος παραγωγής με αποτέλεσμα η πρόσοδος από την καλλιέργεια να μη φτάνει στον αγρότη να ζήσει την οικογένειά του και να πληρώσει και τα εφόδια. Όμως πρέπει το κράτος να καταλάβει ότι όλη τη γεωργική παραγωγή της χώρας δεν μπορούν να τη σηκωνόσουν τα μαγαζιά στη πλάτη τους. Οι καλλιέργειες έχουν μειωθεί, πολλοί έχουν εγκαταλείψει την καλλιέργεια γιατί δεν βγαίνουν για να καλλιεργήσουν.
Οι εξαγωγές είναι μη ανταγωνιστικές σε σχέση με τις τιμές που έρχονται τα προϊόντα από τις παραμεσόγειες χώρες της Αφρικής. Δηλαδή, έχουμε τεράστιες εισαγωγές από Αίγυπτο, Μαρόκο και από την Τουρκία στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει καμία μέριμνα αυτές τις εξαγωγές να τις μειώσουν. Στις χώρες αυτές, επειδή υπάρχουν γεωργικά φάρμακα που επιτρέπονται ενώ στην Ευρώπη έχουν απαγορευτεί, τι κάνουν; Καλλιεργούν ξεχωριστά ότι πρόκειται να πάει για εξαγωγή και ξεχωριστά ότι είναι για εγχώρια κατανάλωση. Θα σας πω ότι σε μια προσπάθειά μου να βοηθήσω τους παραγωγούς να κοπούν λίγο οι εισαγωγές, πήρα ένα σακί συσκευασμένης πατάτας από την Αίγυπτο και το έστειλα για ανάλυση για όλα τα φυτοφάρμακα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ήταν πεντακάθαρα τα προϊόντα τους, ενώ ξέρω ότι στην Αίγυπτο χρησιμοποιούν φάρμακα που έχουν καταργηθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Έχουν επίσης φτηνότερα γεωργικά φάρμακα, φτηνότερα λιπάσματα, εργατικά στο 1/5ο της τιμής ή στο 1/10ο που έχουμε εμείς στην Ελλάδα, δηλαδή το μεροκάματο σε αυτούς είναι 5 ευρώ, πολύ χαμηλό κόστος ύδρευσης γιατί έχουν το Νείλο, πολύ χαμηλό κόστος σε καύσιμα κλπ. Δεν μπορούμε, επομένως, να ανταγωνιστούμε το κόστος παραγωγής εκεί με το κόστος παραγωγής εδώ”.
– Οι αγρότες φέρουν ευθύνη για το γεγονός ότι οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο;
“Το τραγικό της υπόθεσης είναι ότι όταν δόθηκαν τα πάρα πολλά χρήματα είτε με τη μορφή επιδοτήσεων είτε με τη μορφή επιστροφής ΦΠΑ είτε με τη μορφή προγραμμάτων, οι αγρότες δεν φρόντισαν να κάνουν τις αναγκαίες υποδομές έτσι ώστε σήμερα να είναι βιώσιμοι. Επρεπε να έχουν φτιάξει θερμοκήπια, έπρεπε να έχουν φτιάξει ψυγεία να αποθηκεύουν τις πατάτες τους. Εκεί είναι το λάθος τους. Δεν μπορεί να καλλιεργείς 20 στρέμματα και να πηγαίνεις να πάρεις τρακτέρ 150 ίππων λες και βρίσκεσαι στο κάμπο της Λάρισας. Όμως, δεν υπήρχε και ποτέ μια μέριμνα από το κράτος να τους οδηγήσει στη σωστή κατεύθυνση”.
-Κατά τη δική σας εκτίμηση, που είστε τόσα χρόνια στο επάγγελμα, το μέλλον του αγροτικού τομέα πώς το βλέπετε;
“Θα μείνουν μόνο οι οργανωμένοι κι αυτοί που κάνουν μεγάλες καλλιέργειες. Πλέον δεν θα είναι βιώσιμος ένας άνθρωπος που καλλιεργεί 50 στρέμματα. Πάμε μόνο σε μεγάλες μονάδες”.
-Το γεγονός των μεγάλων καταστροφών στη Θεσσαλία πόσο έχει επηρεάσει κι εμάς εδώ;
“Έχει επηρεάσει πάρα πολύ γιατί όλα τα χρήματα δόθηκαν εκεί αφού οι άνθρωποι έχασαν τα πάντα. Δεν μπορούν να βρουν ούτε τα σύνορα των χωραφιών τους. Ήταν τεράστια η καταστροφή, η οποία προήλθε από κακοτεχνίες και από τα χρήματα που δεν πήγαν εκεί που έπρεπε να πάνε. Έφτασε η ώρα που όλοι μας πληρώνουμε τον λογαριασμό. Γιατί όλοι έχουμε μερίδιο ευθύνης. Και κάτι που επίσης όλοι, και πρώτοι οι αγρότες, πρέπει να καταλάβουμε: Έχει αλλάξει ο τρόπος ζωής.