Η πιο όμορφη Χριστουγεννιάτικη ιστορία [Κάρολος Ντίκενς]

Στις 19 Δεκεμβρίου 1843 το διήγημα «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία» του Καρόλου Ντίκενς εκδίδεται και μας συστήνει τον τσιγκούνη Σκρουτζ

 

 

Το ημερολόγιο έγραφε 19 Δεκεμβρίου 1843 όταν ο Κάρολος Ντίκενς εκδίδει το διήγημα του «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία» και μας συστήνει τον ήρωά του, Εμπενίζερ Σκρουτζ, έναν δύστροπο, τσιγκούνη, ηλικιωμένο που δεν αγαπά διόλου τα Χριστούγεννα και δεν μπορεί να μπει στο «πνεύμα των Χριστουγέννων».

 

Η πρώτη έκδοση του διηγήματος εξαντλήθηκε γρήγορα έως την παραμονή των Χριστουγέννων της ίδιας χρονιάς και μέχρι το τέλος του 1844 είχαν κυκλοφορήσει δεκατρείς εκδόσεις. Η ιστορία αντιγράφηκε παράνομα τον Ιανουάριο του 1844. Ο Ντίκενς κινήθηκε νομικά εναντίον των εκδοτών, οι οποίοι χρεοκόπησαν, μειώνοντας περαιτέρω τα μικρά κέρδη του Ντίκενς από την έκδοση. Συνέχισε γράφοντας άλλες τέσσερις χριστουγεννιάτικες ιστορίες τα επόμενα χρόνια. Το 1849 άρχισε τις δημόσιες αναγνώσεις της ιστορίας, η οποία αποδείχθηκε τόσο επιτυχημένη που ανέλαβε 127 ακόμη παραστάσεις μέχρι το 1870, τη χρονιά του θανάτου του.

 

 

O Ντίκενς έγραψε τη «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία» σε μόλις έξι εβδομάδες, κάτω από αφόρητη οικονομική πίεση. Λέγεται, μάλιστα, ότι έγραψε την ιστορία ενώ έκανε νυχτερινές βόλτες πολλών ωρών στο Λονδίνο. Ο Ντίκενς δεν έβγαλε πολλά χρήματα από τις πρώτες εκδόσεις του A Christmas Carol. Αν και ήταν best seller, ο Ντίκενς ήταν πολύ σχολαστικός σχετικά με την ποιότητα του χαρτιού και τον τρόπο δεσίματος του βιβλίου, και η τιμή των υλικών αφαίρεσε ένα μεγάλο μέρος από τα πιθανά κέρδη του. Μάλιστα, όπως πολλά έργα του, το «A Christmas Carol» γράφτηκε ως ένα έργο κοινωνικού σχολιασμού.

 

Ο Ντίκενς είχε αφιερώσει τη ζωή του στο να βοηθά ευάλωτες οικογένειες. Άλλωστε και ο ίδιος λόγο των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετώπιζε η οικογένειά του είχε αναγκαστεί να εγκαταλείψει σε μικρή ηλικία το σχολείο και να εργαστεί στο εργοστάσιο. Ο βιογράφος του υποστηρίζει ότι έγραψε αυτό το διήγημα προκειμένου αυτός να είναι ένας τρόπος «να βοηθήσει να ανοίξουν οι καρδιές των ευημερούντων και των ισχυρών, έναντι των φτωχών και των ανίσχυρων».

 

 



 

Ο χαρακτήρας του Σκρουτζ που έγινε «θρύλος» των Χριστουγέννων

 

Ο κεντρικός χαρακτήρας του A Christmas Carol είναι ο Εμπενίζερ Σκρουτζ (Ebenezer Scrooge), ένας μίζερος επιχειρηματίας με έδρα το Λονδίνο.Ο καθηγητής αγγλικής λογοτεχνίας Robert Douglas-Fairhurst θεωρεί ότι στο πρώτο μέρος του διηγήματος, που καλύπτει τη μοναχική και δυστυχισμένη παιδική ηλικία του νεαρού Σκρουτζ και τη φιλοδοξία του για χρήματα για να αποφύγει τη φτώχεια είναι κάτι σαν αυτοπαρωδία των φόβων του Ντίκενς για τον εαυτό του. Τα μέρη του βιβλίου μετά τη μεταμόρφωση είναι το πώς βλέπει ο Ντίκενς αισιόδοξα τον εαυτό του. Θεωρείται ότι ο Σκρουτζ μπορεί να επηρεάστηκε από τα αντικρουόμενα συναισθήματα του Ντίκενς για τον πατέρα του, τον οποίο και αγάπησε και δαιμονοποίησε. Αυτή η ψυχολογική σύγκρουση μπορεί να είναι υπεύθυνη για τους δύο ριζικά διαφορετικούς Σκρουτζ της ιστορίας — ο ένας είναι ένας ψυχρός, τσιγκούνης και άπληστος, ο άλλος ένας καλοπροαίρετος, κοινωνικός άντρας.

 

 

Ο Σκρουτζ θα μπορούσε επίσης να βασίζεται σε δύο τσιγκούνηδες: τον εκκεντρικό John Elwes, MP, ή Jemmy Wood, τον ιδιοκτήτη της Gloucester Old Bank και γνωστό και ως “The Gloucester Miser”. Σύμφωνα με τον κοινωνιολόγο Frank W. Elwell, οι απόψεις του Σκρουτζ για τους φτωχούς αντικατοπτρίζουν εκείνες του δημογράφου και πολιτικού οικονομολόγου Thomas Malthus. Όταν ο Ντίκενς ήταν νέος έμενε κοντά στις εγκαταστάσεις ενός εμπόρου με την επιγραφή “Goodge and Marney”, που μπορεί να έδωσε το όνομα του πρώην συνεργάτη του Σκρουτζ. Για τον Μάρλεϊ, ο Ντίκενς βασίστηκε στη μνήμη του από μια επίσκεψη στο Western Penitentiary στο Πίτσμπουργκ της Πενσυλβάνια, τον Μάρτιο του 1842, όπου είδε —και επηρεάστηκε από το να βλέπει— κρατούμενους. Για τον χαρακτήρα Tiny Tim, ο Dickens χρησιμοποίησε τον ανιψιό του Henry, ένα αγόρι με ειδικές ανάγκες που ήταν πέντε ετών τότε. Οι δύο φιγούρες της Θέλησης και της Άγνοιας, εμπνεύστηκαν από τα παιδιά που είχε δει ο Ντίκενς κατά την επίσκεψή του σε ένα σχολείο γεμάτο κατεστραμμένα σημεία στο Ανατολικό Λονδίνο.

Διαβάστε Επίσης

πατήστε & διαβάστε το 7ο τεύχος
Διαβάστε δωρεάν τα πρώτα κεφάλαια...
Δείτε το κανάλι μας...