Σύμφωνα με την έρευνα του ΙΝΚΑ, οι τιμές για τα βασικά είδη που περιλαμβάνονται στο παραδοσιακό ελληνικό τραπέζι των Χριστουγέννων έχουν αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με πέρυσι.
Συγκεκριμένα:
Η γαλοπούλα έχει αυξηθεί κατά 20%, από 9,50 ευρώ το κιλό σε 11 ευρώ το κιλό. Τα παϊδάκια έχουν αυξηθεί κατά 25%, από 10,40 ευρώ το κιλό σε 13 ευρώ το κιλό. Τα λουκάνικα έχουν αυξηθεί κατά 11%, από 8 ευρώ το κιλό σε 9 ευρώ το κιλό.
Οι υπόλοιπες τιμές έχουν ως εξής:
Ντομάτες: 2,5 ευρώ το κιλό
Αγγούρια: 0,70 ευρώ το κομμάτι
Κρεμμύδια: 0,70 ευρώ το ματσάκι
Λάχανο: 1,5 ευρώ το κιλό
Καρότα: 1 ευρώ το κιλό
Πατάτες: 1,2 ευρώ το κιλό
Φέτα: 13 ευρώ το κιλό
Γραβιέρα: 17,90 ευρώ το κιλό
Κρασί: 14 ευρώ η φιάλη
Αναψυκτικά: 0,85 ευρώ το μπουκάλι
Μπύρες: 2,10 ευρώ το μπουκάλι
Μελομακάρονα-Κουραμπιέδες: 16 ευρώ το κιλό
Γλυκά: 12 ευρώ
Φρούτα: 3 ευρώ
Γέμιση γαλοπούλας: 12 ευρώ
Το ΙΝΚΑ επισημαίνει ότι στον υπολογισμό του κόστους δεν έχουν ληφθεί υπόψη οι τιμές για το ελαιόλαδο, το ηλεκτρικό ρεύμα και τα λεμόνια, οι οποίες έχουν επίσης αυξηθεί σημαντικά.