Για το μείζον θέμα των γλυπτών του Παρθενώνα και το επεισόδιο που έλαβε χώρα μεταξύ του Βρετανού και του Έλληνα Πρωθυπουργού στο Λονδίνο μίλησε στο ραδιόφωνο της ΕΡΑ Πύργου και στην εκπομπή «Στο Επίκεντρο της Ενημέρωσης» που παρουσιάζει ο Θάνος Χουλιάρας ο Ιστορικός – Συγγραφέας Θεόδωρος Λάμπρος. Ο Θεόδωρος Λάμπρος μίλησε στην ραδιοφωνική εκπομπή για το θέμα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα τονίζοντας τα εξής:
«Αν εξετάσουμε από ιστορικής σκοπιάς το όλο θέμα, θα δούμε ότι η Βρετανία είχε ανέκαθεν μια ανθελληνική στάση απέναντι στη χώρα μας, στάση που κυρίως ξεκινά από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 όπου βρίθουν τα ιστορικά γεγονότα και περιστατικά της ανθελληνικής στάσης των Βρετανών απέναντι στους Επαναστατημένους Έλληνες. Το θέμα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα είναι ένα δίκαιο αίτημα της Ελλάδας που ξεκίνησε με τις μεγάλες προσπάθειες της αείμνηστης Μελίνας Μερκούρη. Αναφορικά με τα τελευταία γεγονότα που έλαβαν χώρα στο Λονδίνο κατά την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη με τον Βρετανό ομόλογό του κ. Σούνακ πιστεύω ότι ήταν αφελές από την πλευρά της Ελληνικής κυβέρνησης να περίμενε ότι οι Βρετανοί θα δήλωναν έτσι απλόχερα την επιθυμία τους για επιστροφή των γλυπτών στη φυσική τους θέση που είναι η Ελλάδα».
«Το 50% του Βρετανικού Μουσείου θα έπρεπε να μείνει άδειο με την επιστροφή των γλυπτών
Συνεχίζοντας ο Θεόδωρος Λάμπρος τόνισε ότι το Βρετανικό Μουσείο βρίθει από κλεμμένες αρχαιότητες τόσο από την Ελλάδα όσο και από άλλες χώρες του κόσμου τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «εάν οι Βρετανοί αποφάσιζαν να μας επιστρέψουν τα κλεμμένα γλυπτά μας πίσω, θα έπρεπε το 50% από τον χώρο που καλύπτει το Μουσείο τους να μείνει άδειο – πράγμα που δεν θέλουν ούτε να το σκέφτονται. Σκεφτείτε το λογικά.
Οι Βρετανοί με πρωταγωνιστή τον εντιμότατο Λόρδο Έλγιν έστησαν μια ολόκληρη επιχείρηση αποψίλωσης των γλυπτών. Αφού τα σύλησαν με τις ευλογίες της Οθωμανικής κυβέρνησης, τα έκλεψαν και τα μετέφεραν στη Μεγάλη Βρετανία. Το ίδιο έγινε και με την ζωοφόρο του Επικούριου Απόλλωνα με μια άλλη επίλεκτη ομάδα Αρχαιοκαπήλων. Αυτά είναι ιστορικά ντοκουμέντα που έχουν καταγραφεί και κανείς δεν μπορεί να τα αμφισβητήσει».
Ολοκληρώνοντας ο Ηλείος Ιστορικός – Συγγραφέας αναφέρθηκε και στις τέσσερις συγγραφικές εκδόσεις του Δήμου Πύργου όπου είχε την επιμέλεια και την συγγραφή τονίζοντας ότι στόχος αυτών των εκδόσεων από την πλευρά του Δήμου Πύργου ήταν η ανάδειξη και προβολή της Τοπικής Ιστορίας και η μεταλαμπάδευση της ιστορικής γνώσης στα νέα παιδιά. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Θεόδωρος Λάμπρος έδωσε και δυο αντίτυπα της τελευταίας έκδοσης του Δήμου Πύργου «Φράγκοι και Βυζαντινοί στην Ηλεία» στον Θάνο Χουλιάρα – το ένα εκ των οποίων αφορούσε τον Σύλλογο Νεολαίας και Άθλησης Νέας Φιγαλείας «Παναγία η Βόγαλη» στον οποίο ο δεύτερος είναι ενεργό μέλος.