Με αφορμή δημοσιεύματα που αφορούν το μεγάλο έργο διαμόρφωσης ορεινών μονοπατιών στο Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος δήλωσε τα εξής:
Η προσπάθεια για ανάδειξη των ορεινών μονοπατιών του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας ξεκίνησε το 2017, όταν διαμόρφωνα, ως Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, το Master Plan της ΟΧΕ “Κατάκολο Πύργος Αρχαία Ολυμπία”.
Φορέας υλοποίησης του έργου, είχε οριστεί τότε το Δασαρχείο Πύργου, προς διευκόλυνση των σχετικών διαδικασιών και λόγω αρμοδιότητας, το οποίο ξεκίνησε την εκπόνηση της σχετικής μελέτης που ολοκληρώθηκε το 2019 (133764/20-6-2019 απόφαση Δ/νσης Συντονισμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης).
Όταν ανέλαβα καθήκοντα Δημάρχου Αρχαίας Ολυμπίας, το Δασαρχείο, εξαιτίας της έλλειψης τεχνικής υπηρεσίας, ζήτησε από το Δήμο να αναλάβει την ευθύνη του έργου ως φορέας υλοποίησης. Αυτό, σύμφωνα με σχετικές διατάξεις, έγινε μετά από υπογραφή προγραμματικής σύμβασης (74628/4194/18-7-2022) με το Υπουργείο Περιβάλλοντος.
Ήδη όμως είχε προκύψει η υποχρέωση τροποποίησης της μελέτης μετά τις πυρκαγιές του 2021, επειδή το 50% των περιοχών παρέμβασης (Νεμούτα – καταρράκτες κ.α.), κρίθηκαν αναδασωτέες, όπως γίνεται πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις και απαγορεύτηκε κάθε παρέμβαση για τουλάχιστο μια πενταετία. Για να μη χαθούν 300.000 € που αντιστοιχούν στο 50% της μελέτης, αποφασίσαμε, σε διαβούλευση με φορείς στο Πανόπουλο (24 Μαρτίου 2023), τη συμπλήρωση της μελέτης με νέες προτάσεις των φορέων Λασιώνος και Λαμπείας, απαραίτητη προϋπόθεση για να “τρέξει” το έργο.
Έτσι, στη νέα μελέτη που είναι υπό εκπόνηση, το δίκτυο μονοπατιών διευρύνεται από το φαράγγι του Αντρωνίου μέχρι το Μυκηναϊκό νεκροταφείο Αγίας Τριάδας, τον χώρο αναψυχής της Κάπελης (πικ-νικ) και την ορεινή διαδρομή που περιλαμβάνει τις Κοινότητες Τσίπιανα, Αγία Κυριακή και Κρυόβρυση, ενώ θα συνδεθεί με τη Δίβρη και τα μοναστήρια της μέχρι την Ορεινή και τον Αστρά.
Μετά τη συγκέντρωση των προτάσεων, επειδή ο χρόνος για τροποποίηση της μελέτης, επανέγκριση από την Αποκεντρωμένη, αξιολόγηση από τη Διαχειριστική Αρχή, δεν επαρκούσε για να προλάβουμε την ένταξη στο τρέχον ΕΣΠΑ 2013-2020 (καθότι θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι τέλους του 2023), προκρίθηκε η αναγκαιότητα να περάσει στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, χωρίς κανένα κίνδυνο απώλειας. Ας λάβουμε δε υπόψιν το «κενό» της πανδημίας με την εκ περιτροπής εργασία σε όλο τον Δημόσιο Τομέα, που πήγε πίσω όλα τα έργα ΕΣΠΑ σε όλη τη χώρα.
Κατά συνέπεια, το Δημοτικό Συμβούλιο Αρχαίας Ολυμπίας, με την 225/2023 ομόφωνη απόφασή του αποφάσισε την μεταφορά του έργου των ορεινών μονοπατιών στο νέο πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2021-2027», μαζί με ακόμη δύο έργα, της τουριστικής διαδρομής και της αισθητικής αναβάθμισης της Αρχαίας Ολυμπίας (ανάπλαση πλατείας – αστικός εξοπλισμός).
Κατανοούμε το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον για ένα τόσο σημαντικό έργο, πιστεύουμε όμως ότι αν είχε αναζητηθεί εξαρχής η άποψη του Δήμου, θα είχε διευκολυνθεί η όλη προσπάθεια έγκυρης ενημέρωσης των πολιτών.