26ο Φεστιβάλ Ολυμπίας και 23η Camera Zizanio
Για ένα ακόμη συναρπαστικό κινηματογραφικό ταξίδι που θα δώσει την ευκαιρία στα παιδιά και τους νέους να ανακαλύψουν τη μαγεία του σινεμά, να έρθουν σε επαφή με συνομηλίκους τους από όλον τον πλανήτη, να διαπιστώσουν πώς ζουν, πώς σκέφτονται και τι ονειρεύονται και παράλληλα να αποπειραθούν να αφηγηθούν τις δικές τους ιστορίες, ετοιμάζεται και φέτος από τις 2 έως τις 9 Δεκεμβρίου, το 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους και η 23η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας Camera Zizanio.
Υιοθετώντας μια διαφορετική ματιά και ανοίγοντας ένα παράθυρο στον κόσμο, το Φεστιβάλ μέσα από την πολυπολιτισμικότητά του καταργεί τα σύνορα και αποτελεί τον συνδετικό κρίκο παιδιών από όλον τον πλανήτη. Παιδιών που ασφυκτιούν κάτω από κοινωνικά στερεότυπα και ψάχνουν τρόπους να τα γκρεμίσουν, που ζουν κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες αλλά δεν σταματούν να ονειρεύονται.
Τραγικά επίκαιρο με τον πόλεμο στη Γάζα και την τραγωδία που εξελίσσεται στην Παλαιστίνη με θύματα εκατοντάδες παιδιά, στέλνει μέσα από τις δράσεις του το δικό του αντιπολεμικό μήνυμα, υπερασπιζόμενο τα παιδικά δικαιώματα, τις αξίες της μη βίας και του ανθρωπισμού. Άλλωστε, κάθε χρόνο στις ταινίες του τολμά να δείξει και την βία στο σύγχρονο κόσμο, ακριβώς για να καταδειχτεί η απαξία της.
Και φέτος, μέσα από την εκπαιδευτική του διάσταση, παρουσιάζει ένα πλήθος καινοτόμων προγραμμάτων και πρωτοποριακών κινηματογραφικών εργαστηρίων και αφιερωμάτων, με προβολές εξαιρετικών ταινιών εξακτινώνοντας τις δράσεις του σε όλη τη Δυτική Ελλάδα, συνεργάζεται με δημόσιους φορείς, διεθνείς οργανισμούς, πανεπιστήμια και σχολεία, προωθεί προγράμματα για κοινωνικές ομάδες με περιορισμένη πρόσβαση την τέχνη, στοχεύοντας διαχρονικά να εντάξει την κινηματογραφική και οπτικοακουστική παιδεία στο δημόσιο σχολείο. Όλες οι ταινίες έχουν στο επίκεντρο την παιδική και νεανική ηλικία και διαπνέονται από τις αρχές που έχουν θεσπίσει η UNICEF, η UNESCO και άλλοι διεθνείς οργανισμοί για τον παιδικό και νεανικό κινηματογράφο.
Οι 3+1 πυλώνες της διοργάνωσης
● 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους
● 23η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας Camera Zizanio
● School Cinema – δράσεις κινηματογραφικής εκπαίδευσης
● Δράσεις για επαγγελματίες του κινηματογράφου και της εκπαίδευσης
Από τις 2 έως τις 9 Δεκεμβρίου, ταινίες απ’ όλο τον κόσμο θα προβληθούν φέτος σε τουλάχιστον 10 πόλεις, αφού εκτός από τις κλασικές κεντρικές δραστηριότητες στον Πύργο και την Αμαλιάδα, θα πραγματοποιηθούν προβολές και σε Λεχαινά, Γαστούνη, Ζαχάρω, Βαρθολομιό, αλλά και σε Πάτρα, Αγρίνιο, Μεσολόγγι, Αίγιο, Ζάκυνθο και αλλού. Στη συνέχεια και μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου, η ψηφιακή πλατφόρμα του Φεστιβάλ θα φιλοξενήσει μέρος των διαγωνιστικών προγραμμάτων, για να ικανοποιήσει τις ανάγκες του κοινού στην υπόλοιπη χώρα, και ειδικότερα των απομακρυσμένων σχολείων και των παιδιών και νέων που έχουν περιορισμένη πρόσβαση στα πολιτιστικά προϊόντα.
Το 26ο Φεστιβάλ
Στα διαγωνιστικά προγράμματα θα προβληθούν 73 ταινίες από 39 χώρες σε τέσσερα τμήματα: Μυθοπλασίας Μεγάλου Μήκους, Μυθοπλασίας Μικρού Μήκους, Animation Μικρού Μήκους και Ντοκιμαντέρ για παιδιά (Kids & Docs). Οι ταινίες που θα διαγωνιστούν είναι παραγωγής 2022 και 2023. Τα τρία πρώτα διαγωνιστικά προγράμματα προβάλλονται στον Πύργο, ενώ το Kids & Docs είναι αυτοτελές τμήμα του Φεστιβάλ με ξεχωριστή διεθνή κριτική επιτροπή και έχει έδρα την Αμαλιάδα. Βραβεία απονέμουν οι διεθνείς κριτικές επιτροπές, που αποτελούνται από αναγνωρισμένους επαγγελματίες του κινηματογράφου και της εκπαίδευσης καθώς και οι επιτροπές της European Children’s Film Association (μάλιστα οι ταινίες που θα κερδίσουν τα πρώτα βραβεία γίνονται αυτομάτως υποψήφιες για τα Βραβεία Καλύτερης Ευρωπαϊκής Ταινίας 2023), του Centre International du Film pour L’Enfance et la Jeunesse, η επιτροπή του καναλιού της Βουλής (που απονέμει το Βραβείο “Ανθρώπινες Αξίες” της Βουλής των Ελλήνων), της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ) και της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας (ΟΚΛΕ). Επίσης βραβεία απονέμουν η Διεθνής Κριτική Επιτροπή Νέων και οι Ελληνικές Κριτικές Επιτροπές Παιδιών και Νέων, οι οποίες λειτουργούν παράλληλα και ως εργαστήρια κινηματογραφικής ανάλυσης για παιδιά.
Εκτός από τις ταινίες του διαγωνιστικού προγράμματος θα προβληθούν ακόμη 60 περίπου ταινίες σε αφιερώματα και ειδικές προβολές: 2023 – Προσεγγίσεις της παιδικής ηλικίας και της νεότητας στον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο: Επαναλαμβανόμενο αφιέρωμα σε πρόσφατες ελληνικές ταινίες μικρού μήκους που σχετίζονται με θέματα της παιδικής ηλικίας, της εφηβείας και της πρώτης νεότητας, αλλά προορίζονται κυρίως για ενήλικο κοινό. The ECFA Shorts 2023: Ταινίες που κέρδισαν τις καρδιές των θεατών σε όλη την Ευρώπη.
Οι ταινίες, αφού κέρδισαν επιμέρους βραβεία σε κινηματογραφικά φεστιβάλ για παιδιά και νέους από κριτικές επιτροπές επαγγελματιών, ήταν υποψήφιες για το βραβείο καλύτερης ταινίας μικρού μήκους της Ευρωπαϊκής Ένωσης Παιδικού Κινηματογράφου (ECFA) του 2023. Zoom in European Children’s Films: Επαναλαμβανόμενο αφιέρωμα που στοχεύει στη διάδοση ευρωπαϊκών ταινιών που είτε δεν κατάφεραν να επιλεγούν στα διαγωνιστικά τμήματα, είτε είναι πολυβραβευμένες συμμετοχές προηγούμενων διοργανώσεων. Σύγχρονες τάσεις στο ευρωπαϊκό animation: Επιλεγμένες ταινίες μικρού μήκους που δείχνουν το εύρος των δημιουργικών ανησυχιών εμπειρότερων και νεότερων animator της Ευρώπης. Ειδική εναρκτήρια προβολή, “Perlimps”, του Αλέ Αμπρέου: Μετά το θρυλικό “Το αγόρι και ο κόσμος”, ο Αλέ Αμπρέου επιστρέφει με άλλη μια ταινία μεγάλου μήκους απαράμιλλης ομορφιάς και επινοητικότητας.
Η 23η CameraZizanio
Στις προβολές της Camera Zizanio παρουσιάζονται δημιουργίες μικρού μήκους παιδιών και νέων από όλο τον κόσμο, που έχουν πραγματοποιηθεί είτε στο πλαίσιο σχολικών δραστηριοτήτων, είτε είναι αποτέλεσμα ατομικών πρωτοβουλιών. Οι ταινίες διακρίνονται σε τρία διαγωνιστικά τμήματα: Ελληνικό, Ευρωπαϊκό (στο οποίο συμμετέχουν και ελληνικές) και Διεθνές. Διαγωνίζονται σε τρεις ηλικιακές κατηγορίες: Α. ως 12 ετών, Β. από 13 ως 16 ετών και Γ. 17 ως 20 ετών. Στα τρία διαγωνιστικά τμήματα, Ελληνικό, Ευρωπαϊκό και Διεθνές θα παρουσιαστούν περί τις 215 ταινίες από 48 χώρες!
Το School Cinema
Τρίτος πυλώνας του Φεστιβάλ είναι οι δραστηριότητες κινηματογραφικής εκπαίδευσης με τον γενικό τίτλο School Cinema. Πρόκειται για τα εργαστήρια και τις άλλες δράσεις κινηματογραφικής εκπαίδευσης που απευθύνονται σε παιδιά και νέους. Στο πρόγραμμα του School Cinema περιλαμβάνονται φέτος περίπου 40 εργαστήρια κινηματογραφικής δημιουργίας και κινηματογραφικής κριτικής και ανάλυσης, Στο Πάρκο Ξυστρή θα λειτουργήσει και πάλι το “Media Lab”, με κεντρική δράση την εφαρμογή “A Trip Around Europe”, που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο προγράμματος συνεργασίας του Φεστιβάλ Ολυμπίας με άλλα 5 ευρωπαϊκά φεστιβάλ παιδικού κινηματογράφου. Οι αμιγώς κινηματογραφικές εκπαιδευτικές δράσεις συμπληρώνονται από άλλα καλλιτεχνικά εργαστήρια, όπως θεάτρου και μουσικής (Θεατρικό Παιχνίδι με την “Πάροδο”, Εργαστήρι Πολυφωνίας κά).
Οι δραστηριότητες για επαγγελματίες
Τέταρτος πυλώνας του Φεστιβάλ είναι οι δραστηριότητες που οργανώνονται για επαγγελματίες του κινηματογράφου και της εκπαίδευσης, στοχεύοντας στην ανάπτυξη του κινηματογράφου για παιδιά και νέους στην Ελλάδα, αλλά και στη βελτίωση του περιβάλλοντος της κινηματογραφικής εκπαίδευσης στη χώρα στις δυο πρώτες εκπαιδευτικές βαθμίδες. Μεταξύ των δραστηριοτήτων αυτών περιλαμβάνονται: 6 th Olympia “CreativeIdeas” PitchingLab: Στη δράση αυτή, επαγγελματίες κινηματογραφιστές παρουσιάζουν τις ιδέες τους για τη δημιουργία ταινίας μικρού μήκους για παιδιά και νέους.
Οι δύο καλύτερες ιδέες βραβεύονται με χρηματικά βραβεία από κριτικές επιτροπές της ΕΡΤ και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, ενώ με χορηγίες σε είδος συμβάλλουν οι εταιρείες Authorwave, STEFILM, Massive Productions και Νεανικό Πλάνο. Διήμερη Διεθνής Συνάντηση για την Κινηματογραφική Εκπαίδευση, 2-3 Δεκεμβρίου 2023: Στόχος της Συνάντησης είναι οι συμμετέχοντες να γνωρίσουν τις τάσεις, τις αναζητήσεις, τις καλές πρακτικές και τις σημερινές προκλήσεις στον χώρο της κινηματογραφικής εκπαίδευσης.
Η συνάντηση απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να εντάξουν με δημιουργικό τρόπο τον κινηματογράφο στην εκπαιδευτική διαδικασία, σε ειδικούς της κινηματογραφικής εκπαίδευσης αλλά και σε δημιουργούς του κινηματογράφου που αναζητούν τρόπους προσέγγισης του παιδικού και εφηβικού κοινού. Στη διάρκεια του διημέρου θα πραγματοποιηθούν πρακτικά βιωματικά εργαστήρια, παρουσιάσεις και συζητήσεις.
Η Συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στον Πύργο Ηλείας με την οικονομική υποστήριξη του Δήμου Πύργου, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας και τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της ΠΕ Ηλείας. Για μια Ευρώπη χωρίς αποκλεισμούς Το 26ο Φεστιβάλ Ολυμπίας περιλαμβάνει και το μεγάλο αφιέρωμα “Για μια Ευρώπη χωρίς αποκλεισμούς”, με το οποίο το Φεστιβάλ εξακτινώνει τις δράσεις του στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με την συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΣΠΑ 2021-2027 της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας).
Το αφιέρωμα περιλαμβάνει:
● Βιωματικό Workshop «Κινούμενο σώμα που ηχεί και συνδέει»: Συμπεριληπτικό εργαστήριο bodymusic και παράλληλη δημιουργία καθολικά προσβάσιμουvideodance για ομάδα έως 15 εφήβων [ή εφήβων με γονείς] με ή χωρίς οπτική ή ακουστική αναπηρία από τηνΓιώτα Πεκλάρη [χορογράφο] και την Χρυσάνθη Μπαδέκα [κινηματογραφίστρια].
● “Όλοι μαζί στον κινηματογράφο”: Ειδικές συμπεριληπτικές εκδηλώσεις, σε συνεργασία με φορείς του αναπηρικού κινήματος στις περιφερειακές ενότητες της ΠΔΕ, βασισμένες σε κινηματογραφικές προβολές καθολικά προσβάσιμων ταινιών.
● CinematicPsychoEDU: Ψυχοεκπαιδευτικές παρεμβάσεις με εργαλείο τον κινηματογράφο. Ένα εργαστήριο με υπεύθυνη την συνεργάτιδά μας ψυχολόγο και εκπαιδευτικό Αδαμαντία Ζαφειροπούλου.
● Δωρεάν κινηματογραφικές προβολές για σχολεία στους νομούς Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας. Η συμμετοχή μαθητών, εκπαιδευτικών και άλλων ωφελούμενων στις προβολές και τις λοιπές δραστηριότητες του Φεστιβάλ Ολυμπίας και της CameraZizanio είναι δωρεάν.
ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΚΟΙΝΣΕΠ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΙΑΣ
ΝΕΑΝΙΚΟ ΠΛΑΝΟ