-Για την εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Ο ουσιαστικός ρόλος που καλούνται να διαδραματίσουν τα εθνικά κοινοβούλια στην εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κυριάρχησε στην τοποθέτηση του βουλευτή Ηλείας Ανδρέα Νικολακόπουλου κατά την παρουσία του στην συνεδρίαση της Υποεπιτροπής Εφαρμογής Αποφάσεων του ΕΔΔΑ (Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) στην οποία συμμετείχε και ο Υπουργός δικαιοσύνης της Κροατίας κ. Ivan Malenica. Οι εργασίες της Επιτροπής πραγματοποιήθηκαν στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας, από τις 13 έως τις 14 Νοεμβρίου και ο κ. Νικολακόπουλος συμμετείχε με τον ρόλο του μέλους της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης και ως μέλος της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Ενίσχυση του ρόλου της Συνέλευσης
Το πρόγραμμα των εργασιών επικεντρώθηκε στην εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθώς η εφαρμογή τους είναι θέμα που αφορά στην αξιοπιστία του συστήματος της Συνθήκης. Στην τοποθέτησή του ο κ. Νικολακόπουλος συνεχάρη τον εισηγητή του θέματος για την παρουσίαση της έκθεσης, η οποία όπως είπε: «…περιλαμβάνει όλες τις πτυχές του θέματος και καταλήγει σε μια συγκεκριμένη πρόταση για την ενίσχυση του ρόλου της Συνέλευσης και των εθνικών κοινοβουλίων στην εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων». Χαρακτήρισε κρίσιμη την εφαρμογή των αποφάσεων του Δικαστηρίου, καθώς συνδέεται άμεσα με την ακεραιότητα και την αξιοπιστία του συστήματος της Σύμβασης.
Δίκτυο εκπροσώπων
«Στο ίδιο πνεύμα, υποστηρίζω ότι οι εθνικές αρχές, και ιδίως τα εθνικά κοινοβούλια, θα πρέπει να διαδραματίζουν βασικό ρόλο όσον αφορά την εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δεδομένου ότι [σχεδόν] όλα τα κράτη μέλη λειτουργούν υπό συνταγματικά συστήματα, που βασίζονται στην αρχή της διάκρισης των εξουσιών» ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Η εν λόγω υποεπιτροπή θα πρέπει να αναλάβει περισσότερα μέτρα για την ανάπτυξη της συνεργασίας και του διαλόγου με τα εθνικά κοινοβούλια. Η ιδέα της δημιουργίας ενός δικτύου εκπροσώπων της Συνέλευσης είναι πραγματικά ενδιαφέρουσα και θα μπορούσε να ενισχύσει τον ρόλο του βουλευτή όχι μόνο ως εθνικού νομοθέτη, αλλά και ως μέλους της , συμβάλλοντας στις προσπάθειες για την έγκαιρη και πλήρη εκτέλεση των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».