Με θετικό απολογισμό «κλείνει» η αντιπυρική περίοδος και με επιχειρησιακή ετοιμότητα ξεκινά η νέα αντιπλημμυρική περίοδος 2023- 2024, όπως επισημάνθηκε κατά την διάρκεια της τακτικής συνεδρίασης του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, υπό τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλο. Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε σήμερα, Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2023, στο μικρό Συνεδριακό του Διοικητηρίου στον Πύργο, με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Γιαννόπουλο να κάνει σύντομο απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου και της επιτυχούς αντιμετώπισης των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν.
Σημείωσε μάλιστα πως ο συνολικός συντονισμός, με ταχύτατη αντίδραση, αποτελεσματική διαχείριση και περιορισμό τους, είναι αποτέλεσμα της εξαιρετικής συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια. «Το υψηλό και άψογο επίπεδο της συνεργασίας, αποτυπώθηκε με τον πιο εμφαντικό τρόπο κατά την διάρκεια του – αναμφισβήτητα – δύσκολου καλοκαιριού που διανύσαμε, καθώς αρκετές φορές η Ηλεία βρέθηκε σε πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς (προβλέψεις κατηγορίας 4 και 5) και παρόλα αυτά, οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν, στην πλειοψηφία, αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς εν τη γενέσει τους» σημείωσε ο κ.Γιαννόπουλος, ευχαριστώντας θερμά το Πυροσβεστικό Σώμα, τις Αστυνομικές Αρχές, τις Στρατιωτικές Δυνάμεις, τους Δήμους και όλους τους εμπλεκόμενους Φορείς και τις Υπηρεσίες για τη σημαντική συμβολή τους.
Θετικός ο απολογισμός
Τις ευχαριστίες του, προσωπικά προς τον κ.Αντιπεριφερειάρχη και προς όλους τους εμπλεκόμενους, εξέφρασε και ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηλείας Βασίλης Σολδάτος, δηλώνοντας ευτυχής και υπερήφανος για τα αποτελέσματα της αντιπυρικής περιόδου. Κατά τον απολογισμό, αναφέρθηκε στα συμβάντα που εκδηλώθηκαν την Ηλεία, στην πολύ καλή προετοιμασία που είχε γίνει ώστε να υπάρχει επιχειρησιακή ετοιμότητα, στη συμβολή των εναέριων μέσων και στη συνδρομή των ξένων πυροσβεστικών δυνάμεων στο πλαίσιο του προγράμματος Προεγκατάστασης (σ.σ θα συνεχιστεί και το 2024), στο αποτελεσματικό πρωτοποριακό σύστημα ανίχνευσης και γρήγορης καθοδήγησης των μηχανημάτων έργων (GPS) που εφάρμοσε για πρώτη χρονιά φέτος η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, συνδράμοντας σημαντικά το έργο του ΠΣ, και φυσικά στην άψογη συνεργασία.
Τα παραπάνω, επιβεβαίωσαν με τις τοποθετήσεις τους ο Δήμαρχος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων Σάκης Μπαλιούκος και ο Αντιδήμαρχος Πολ. Προστασίας Αρχαίας Ολυμπίας Βασίλης Αρβανίτης. Σημαντική – στον τομέα της πρόληψης – ήταν και η εκτέλεση του έργου ANTINERO II που αφορούσε στον καθαρισμό των δασών, καθώς και της Αερολέσχης Πύργου με πτήσεις περιπολίας, με την Διευθύντρια Δασών Ν. Ηλείας Αγγελική Τσάκωνα και τον Δασάρχη Αμαλιάδας Βασίλη Μποβολέτη να απαντούν και σε επισημάνσεις από τον πρόεδρο της Αερολέσχης Θοδωρή Γιαννακούλια σχετικά με το εύρος των αντιπυρικών ζωνών στην Ηλεία.
Για όλα τα παραπάνω τοποθετήθηκε και ο Προϊστάμενος της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Νίκος Γυφτάκης, κάνοντας μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά στην σημασία και αξία της ολοκλήρωσης του Οργανωμένου Σχεδίου Απομάκρυνσης Πολιτών, από τους δήμους. Από όλους τους συμμετέχοντες ωστόσο, τονίστηκε η ανάγκη, ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας να παραμείνει σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση πιθανών πυρκαγιών, αφού δεδομένων των κλιματολογικών συνθηκών, η τυπική (ημερολογιακά) λήξη της αντιπυρικής περιόδου, δε σημαίνει αυτομάτως και αποσόβηση του κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς. Τονίστηκε δε για μια ακόμα φορά, η ανάγκη ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών για την αποφυγή αγροτικών εργασιών που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά.
Αντιπλημμυρική θωράκιση και προστασία
Όσον αφορά στην αντιπλημμυρική προστασία, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος, αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της αδιάκοπης προσπάθειας που έχει προηγηθεί – με εκτέλεση εργασιών και εν μέσω καλοκαιριού – για τον καθαρισμό και τη θωράκιση των αντιπλημμυρικών έργων, τόσο μέσω της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων όσο και μέσω της Πολιτικής Προστασίας, ακόμα και στο αποστραγγιστικό δίκτυο του ΓΟΕΒ Πηνειού – Αλφειού. Από αυτές, καθαρίστηκαν και καθαρίζονται ο Βέργας (Βάρδα-Μανωλάδα) και ο Αλφειός ποταμός (Ολυμπία- Κρέστενα – Πύργος), ο Κλαδέος (Ολυμπία), ο Σελινούντας (Κρέστενα), το Ζαχαρέικο ρέμα κ.α, καθώς και τάφροι, σε όλη την Ηλεία, στις οποίες δεν είχε γίνει ποτέ ουσιαστική παρέμβαση και συνολικός καθαρισμός, παρά μόνο σημειακές παρεμβάσεις και συντηρήσεις. Κάτι που επιβεβαίωσαν με τις τοποθετήσεις τους, τόσο η Διευθύντρια Τεχνικών Έργων Νάνσυ Παναγιωτόπουλου όσο και ο Πρόεδρος του ΓΟΕΒ Τάκης Παρασκευόπουλος.
Μάλιστα ο κ.Αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε και στις νέες εργολαβίες που θα ξεκινήσουν, προκειμένου να συνεχιστούν οι εργασίες θωράκισης όπου υπάρχει ανάγκη. Ο κ.Μπαλιούκος και ο κ.Αρβανίτης έκαναν κάποιες επισημάνσεις, για σημεία και περιοχές που έχουν ανάγκη περεταίρω παρεμβάσεων, όπως και ο Προϊστάμενος Π.Π. ΠΕ Ηλείας Κώστας Μπαλκάμος προς τον ΓΟΕΒ, σχετικά με το δίκτυο του. Τέλος, χρήσιμη ήταν και η επισήμανση του Υποδιοικητή της Π.Υ. Πύργου Νίκου Σμαρνάκη, σε θέματα πρόληψης προς τον ΓΟΕΒ και προς τους Δήμους, ως διαπίστωση από την πρόσφατη υπηρεσιακή επίσκεψή του στον Παλαμά Καρδίτσας, στο πλαίσιο της συνδρομής της ΠΥ Πύργου μετά τις πλημμύρες της Θεσσαλίας. Σχετική προετοιμασία, με προμήθεια αντιπαγετικού άλατος, έχει γίνει και για την αντιμετώπιση προβλημάτων από πιθανή εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού.
Στην συνεδρίαση συμμετείχαν επίσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού Νίκος Κοροβέσης, ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης Ηλείας πατ. Φιλάρετος Σπανόπουλος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ηλείας Γιώργος Σωτηρόπουλος, οι εκπρόσωποι του ΚΕΑΤ, της 117 ΠΜ και της ΣΕΤΤΗΛ Βασίλης Αναδιώτης, Σπύρος Παπαχρήστος και Παναγιώτης Γκολφινόπουλος αντίστοιχα, ο Διοικητής της ΠΥ Λεχαινών Θεόδωρος Λεβέντης και Αξιωματικοί του ΠΣ, η αναπλ. Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας Αθανασία Ράλλη, οι εκπρόσωποι του ΕΚΑΒ Αμαλία Βασιλέλλη, του Ε.Ε.Σ Παναγιώτης Γεωργακόπουλος και της Διασωστικής Ομάδας Ηλείας Χρήστος Μάντεσης, η Διευθύντρια Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας ΠΕ Ηλείας Ασημίνα Χαλικιά και υπηρεσιακά στελέχη της Π.Π. της ΠΕ Ηλείας.