ΤΑ «ΑΝΔΡΑΓΑΘHΜΑΤΑ» ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΚHΣ
ΦΟΝΙΚHΣ ΟΙΚΟΓEΝΕΙΑΣ
Έχει σπάσει κάθε όριο που υπήρχε σε σχέση με τη μαφία και με απίστευτα πλούτη, 8.000 μέλη και 60.000 συνεργάτες βρίσκεται στην κορυφή της παγκόσμιας ιεραρχίας του εγκλήματος
Οταν κανείς ακούει τον όρο ιταλική μαφία, το μυαλό του θα πάει πρώτα από όλα στον Μάρλον Μπράντο που «κάνει προσφορές που κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί». Δευτερευόντως, αν είναι πιο ενημερωμένος, θα σκεφτεί την περιβόητη «Κόζα Νόστρα», την εγκληματική οργάνωση που μετράει περισσότερα από πέντε χιλιάδες μέλη. Αυτό που ενδεχομένως να μην ξέρατε είναι ότι στην Ιταλία υπάρχει μια «οικογένεια» που έχει ξεπεράσει σε ισχύ την «Κόζα Νόστρα» και θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες εγκληματικές οργανώσεις στον πλανήτη.
Πρόκειται για την «Ντραγκέτα». Προέρχεται από την ευρύτερη περιοχή της Καλαβρίας που βρίσκεται στη νότια Ιταλία. Το παράξενο και δυσπρόφερτο όνομά της έχει και ένα ελληνικό γλωσσικό ενδιαφέρον. Φαίνεται ότι προέρχεται από τη σύνθεση των λέξεων ανήρ και αγαθός (ανδραγάθημα). Η συγκεκριμένη οργάνωση δεν είναι σε καμία περίπτωση κάτι καινούργιο. Συγκροτήθηκε στα τέλη του 18ου αιώνα και σταδιακά έφτασε στην κορυφή της λίστας των πιο σημαντικών εγκληματικών οργανώσεων, πρώτα της Ιταλίας και μετά ολόκληρου του πλανήτη.
Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1970, η «Ντραγκέτα» περιοριζόταν κατά βάση στις απαγωγές, την προστασία και λίγο αργότερα στο λαθρεμπόριο τσιγάρων, χάρη στο οποίο απέκτησε και σχέσεις με την περίφημη «Καμόρα», αλλά και τη σισιλιάνικη μαφία. Η εκτόξευσή της ήρθε τελικά έπειτα από μία πολύ τολμηρή απαγωγή.
Ο Τζον Πολ Γκέτι
Μεταξύ των διάσημων θυμάτων της οργάνωσης ήταν και ο Τζον Πολ Γκέτι, εγγονός του Αμερικανού μεγιστάνα Ζαν Πολ Γκέτι. Συγκεκριμένα, η οργάνωση τον απήγαγε το 1973 και τον κράτησε όμηρο στα βουνά της Καλαβρίας για πέντε ολόκληρους μήνες, απαιτώντας ένα τεράστιο ποσό, της τάξης των 17 εκατομμυρίων ευρώ. Ο παππούς του αρνούνταν να δώσει τα λεφτά, αρχικά γιατί πίστεψε ότι ήταν μια απάτη του «επαναστατημένου» εγγονού του. Τότε οι απαγωγείς του -που ούτως ή άλλως τον κακομεταχειρίζονταν- έφτασαν σε σημείο να του κόψουν το αυτί και να το στείλουν σε μια εφημερίδα ως προειδοποίηση. Ο ίδιος τελικά ελευθερώθηκε, με πολύ μικρότερο ποσό, αλλά η ζωή του καταστράφηκε για πάντα.
Ο εμφύλιος πόλεμος
Όταν το ιταλικό κράτος αποφάσισε να κάνει μεγάλα έργα υποδομής στην ευρύτερη περιοχή, οι συμβάσεις με το Δημόσιο δημιούργησαν ένα τεράστιο περιθώριο κέρδους αλλά και ανταγωνισμούς εντός της οργάνωσης. Οι συγκρούσεις απέκτησαν τα χαρακτηριστικά εμφύλιου πολέμου, με αποτέλεσμα την περίοδο 1974-1977 να χάσουν τη ζωή τους 233 άνθρωποι. Αφού ξεκαθάρισε ποια θα ήταν η νέα ιεραρχία, η οργάνωση ήταν πια έτοιμη να ξεπεράσει κάθε άλλη. Έτσι, σε μια αναφορά που κάνει η αρμόδια υπηρεσία του ιταλικού κράτους που διαχειρίζεται τα ζητήματα μαφίας, η «Ντραγκέτα» θεωρείται πως… «είναι η απόλυτη κυρίαρχος στον κόσμο της εγκληματικότητας», πολύ πάνω από οποιαδήποτε άλλη τοπική εγκληματική οργάνωση.
Μεγάλος μέρος της ισχύος που έχει η «Ντραγκέτα» είναι ότι λειτουργεί πράγματι με όρους μαφίας. Υπάρχουν μεταξύ των μελών της ισχυροί οικογενειακοί δεσμοί αλλά και το κοινό αίσθημα της συνύπαρξης σε μια οργάνωση με μακρά ιστορία και παράδοση. Την ίδια στιγμή, όμως, φαίνεται να έχει μια τρομερή ευελιξία και δυνατότητα αναπροσαρμογής.
H μυθική περιουσία
Βέβαια, τίποτα δεν μπορεί να λειτουργήσει καλά, αν δεν υπάρχει το απαιτούμενο κεφάλαιο. Αυτό υπάρχει και μάλιστα φαίνεται γιγαντιαίο. Σύμφωνα με μια έρευνα του Eurispes, τα ετήσια έσοδα της «Ντραγκέτα» ξεπερνούσαν, το 2008, τα 44 δισεκατομμύρια δολάρια! Πρόκειται για ένα ποσό που αντιστοιχεί στο 3% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της τότε Ιταλίας. Μπορούμε, λοιπόν, ξεκάθαρα να μιλήσουμε για μια εγκληματική οργάνωση που λειτουργεί με όρους πολυεθνικής. Και αυτό είναι τελείως κυριολεκτικό.
Η «Ντραγκέτα» έχει σχέσεις με τα καρτέλ της Λατινικής Αμερικής και, το κυριότερο, παρουσία σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, της Αμερικής, ακόμα και στην Αυστραλία με τοπικούς πυρήνες που βρίσκονται σε άμεση συνδιαλλαγή με τα «κεντρικά» στην Καλαβρία. Το ιταλικό κράτος σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και τις Αρχές άλλων κρατών έχουν κατά καιρούς προσπαθήσει να σπάσουν το απόστημα που λέγεται «Ντραγκέτα» με γιγαντιαίες επιχειρήσεις, οι οποίες προς το παρόν φαίνεται ότι δεν έχουν καταφέρει να πλήξουν τα θεμέλια της οργάνωσης που έχει τουλάχιστον 8.000 μέλη και άλλους 60.000 συνεργαζόμενους ή εξαρτώμενους από αυτή.