Στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε για το περιβάλλον με τίτλο “Η κοινή αειφόρος συνθήκη στο φυσικό και αστικό περιβάλλον- Εκφάνσεις του πολιτιστικού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος του Οικουμενικού Πατριαρχείου”, μίλησε και ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος, ο οποίος και χειροκροτήθηκε θερμά από τους παρευρισκόμενους. Ο κ. Γιαννόπουλος στην ομιλία του έστειλε μηνύματα ανησυχίας για την περιβαλλοντική κρίση και για την προστασία του περιβάλλοντος.
Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Συνεδριακού κέντρου της Π.Ε. Ηλείας, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου.
Χαιρετισμός Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλου
-Παναγιότατε Οικουμενικέ Πατριάρχη κ.κ Βαρθολομαίε
-Σεβασμιότατε Μητροπολίτη Ηλείας και Ωλένης κ.Αθανάσιε
-Θεοφιλέστατε Επίσκοπε Αμορίου κ.Νικηφόρε
-Σεπτή των Ιεραρχών Χορεία
-Αξιότιμοι Εκπρόσωποι του Ελληνικού Κοινοβουλίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
-Αγαπητά παιδιά -Κυρίες και Κύριοι
Σας καλωσορίζω στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας! Θα ήθελα σήμερα, με την ιδιότητα του θεσμικού εκπροσώπου των Ηλείων, αλλά και με την ιδιότητα του απλού πολίτη, να εκφράσω τη μεγάλη χαρά μου για την επίσημη επίσκεψη σας στην Ηλεία Παναγιότατε, αλλά και για την παρουσία σας στη σημερινή ημερίδα που αφορά το περιβάλλον και το σπουδαίο έργο του Πατριαρχείου – και εσάς προσωπικά – για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.
Είναι γνωστός σε όλους πια, ο πολυεπίπεδος φιλοπεριβαλλοντικός σας αγώνας για πάνω από 30 χρόνια. Δεν αρκεστήκατε στις περιβαλλοντικές δράσεις, αλλά ηγηθήκατε του αγώνα για τη διαμόρφωση οικολογικής συνείδησης των Χριστιανών, με οικολογικά συμπόσια και σεμινάρια. Αναδείξατε την 1η Σεπτεμβρίου ως ημέρα προσευχής και προστασίας του περιβάλλοντος με τα ετήσια μηνύματά μας, και συνδέσατε την προσπάθεια σωτηρίας του περιβάλλοντος με την προσπάθεια σωτηρίας της ανθρώπινης ψυχής, ευαισθητοποιώντας τους πιστούς στα οικολογικά ζητήματα.
To πιο σημαντικό όμως επίτευγμα θεωρώ πως είναι, ότι πετύχατε με τη δραστηριότητά σας να αντιστρέψετε την αρνητική εικόνα που επιχείρησαν να δημιουργήσουν κάποιοι ιστορικοί στα τέλη της δεκαετίας του ’60, οι οποίοι υποστήριζαν ούτε λίγο ούτε πολύ πως, ο Χριστιανισμός είναι υπεύθυνος για την οικολογική κρίση. Χάρη όμως σε εσάς Παναγιότατε και στην άοκνη προσπάθειά σας, όλοι σήμερα αντιλαμβανόμαστε πως η ίδια η ζωή της Εκκλησίας είναι εφαρμοσμένη Οικολογία.
Η στράτευσή μας στη διαφύλαξη του φυσικού μας πλούτου και η περιβαλλοντική ηθική είναι ουσιαστική προέκταση της εκκλησιολογικής αυτογνωσίας μας. Χρωστάμε λοιπόν σ’ εσάς Παναγιότε, το ότι «έχετε καταφέρει, περισσότερο από κάθε άλλο θρησκευτικό ηγέτη από οποιαδήποτε πίστη, να έχετε κρατήσει ανοιχτή αυτή την πνευματική διάσταση του περιβαλλοντισμού», όπως εύστοχα έγραψε το αμερικανικό περιοδικό TIME το 2008, όταν σας συμπεριέλαβε στους 100 πιο επιδραστικούς ηγέτες παγκοσμίως.
Η σημερινή ημερίδα έρχεται σε ένα ιδιαίτερα κρίσιμο χρονικό διάστημα, διότι η Κλιματική Αλλαγή/Κλιματική Κρίση είναι υπαρκτή και οι επιπτώσεις ήδη έντονα αντιληπτές, ειδικά στη ζώνη της Μεσογείου και στα κράτη του Ευρωπαϊκού Νότου όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ισπανία. Εμείς εδώ στην Ηλεία ήδη βιώνουμε έντονα τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης με ακραία καιρικά και φυσικά φαινόμενα σε όλη τη διάρκεια του έτους.
Πλέον έχουμε πολύ πιο συχνά πολυήμερους καύσωνες με αφόρητη θερμοκρασία, πολύμηνη ανομβρία που επηρεάζει την αγροτική παραγωγή, και -ο σημαντικότερος κίνδυνος- αυξημένες δασικές πυρκαγιές όχι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, και έπονται στη συνέχεια έντονα πλημμυρικά φαινόμενα εξαιτίας των λιγότερων και ισχυρότερων βροχοπτώσεων.
Η Ηλεία είναι ο Νομός που έχει βιώσει μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες τον Αύγουστο του 2007, όταν δεκάδες συνάνθρωποί μας βρήκαν τραγικό θάνατο από την πύρινη λαίλαπα στο νότιο τμήμα της. Αυτός ο πύρινος εφιάλτης, που ακόμα μας στοιχειώνει, και ποτέ δεν θα ξεχάσουμε, μαζί με τις ανθρώπινες ζωές που μας στέρησε, προκάλεσε μια τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή, καίγοντας όλη τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής μας. Χρειάστηκαν πάρα πολλά χρόνια και πολλές δράσεις για να αποκατασταθεί ως έναν βαθμό το φυσικό περιβάλλον.
Σήμερα, όμως, η απειλή είναι πλέον διαρκής και δεν μας αφήνει περιθώρια εφησυχασμού και επανάπαυσης. Πριν από δύο χρόνια, τον Αύγουστο του 2021 οι φλόγες έκαψαν τον γεωργικό και δασικό μας πλούτο στους δήμους Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας, φτάνοντας μια ανάσα από τον Αρχαιολογικό χώρο, εξέλιξη που την αποτρέψαμε με τιτάνια προσπάθεια.
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, αξιολογώντας όλα τα δεδομένα και με γνώμονα την προστασία του θεϊκού δώρου της ανθρώπινης ζωής και της φύσης, έχει κάνει συστηματική δουλειά σε αυτήν την τετραετία για να θωρακίσει το φυσικό περιβάλλον, δίνοντας έμφαση στην πρόληψη. Ταυτόχρονα, επενδύσαμε στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών με ημερίδες, εκδηλώσεις και δράσεις, σε συνεργασία με τους επιστημονικούς συλλόγους και την εκπαιδευτική κοινότητα της Ηλείας.
Ακολουθώντας τα λόγια και τα έργα σας, Παναγιότατε, θέλω να ολοκληρώσω τον χαιρετισμό μου και να ευχηθώ καλή επιτυχία στις εργασίας της σημερινής ημερίδας, επισημαίνοντας ότι αποτελεί υποχρέωσή μας να δεχθούμε, να σεβαστούμε και να παραδώσουμε τούτο το δώρο στον Θεό, για το καλό των επόμενων γενεών. Αυτή είναι η πηγή της αισιοδοξίας μας.
Ο κόσμος αυτός και το φυσικό περιβάλλον – το δάσος, το νερό, η γη, όλα τα αποθέματα του πλανήτη– ανήκουν σε όλες τις γενεές. Τα παιδιά μας δικαιούνται έναν καλύτερο και φωτεινότερο κόσμο. Έναν κόσμο στον οποίο να μην υπάρχουν υποβάθμιση, βία και αιματοχυσίες. Έναν κόσμο γενναιοδωρίας και αγάπης.