Σε… είδος πολυτελείας τείνει να μετατραπεί πλέον το αγαπημένο σε όλους σουβλάκι.
Μπορεί κάποτε το σουβλάκι να ήταν το «φθηνό» φαγητό και τέσσερα ευρώ να έφταναν για να αγοράσει κάποιος δύο σουβλάκια και να χορτάσει, ωστόσο αυτές οι μέρες φαίνεται να έχουν περάσει ανεπιστρεπτί, αφού πλέον σε κάποια νησιά τα 4 ευρώ δεν αρκούν ούτε για ένα σουβλάκι. Θύμα της ακρίβειας και το ταπεινό σουβλάκι, θα πρέπει να είσαι… τυχερός για να βρεις ένα «τυλιχτό» με τιμή κάτω από 3 ευρώ.
Ωστόσο, εκεί που πραγματικά έχουν ξεφύγει τα πράγματα είναι τα νησιά, γεγονός που σημαίνει ότι το πλάνο «όλη μέρα στην παραλία και το βράδυ ένα σουβλάκι» για διακοπές χαμηλού κόστους ή παρατεταμένες διακοπές, χαλάει.
Σουβλάκι, όπως λέμε… χαβιάρι
Το greek souvlaki αγαπημένο φαγητό ξένων και ελλήνων τουριστών, νεαρής κυρίως ηλικίας, από φθηνή και γρήγορη λύση φαγητού, έχει κρατήσει μόνο το δεύτερο χαρακτηριστικό.
Πλέον δεν είναι σύμμαχος όσων θέλουν να κρατήσουν το budget χαμηλά και αποφεύγοντας ταβέρνες και εστιατόρια, επέλεγαν ένα σουβλάκι με μια μπύρα στο χέρι.
Σύμφωνα με έρευνα του Alpha, οι χαμηλότερες τιμές στις οποίες πωλείται το τυλιχτό σουβλάκι με χοιρινό είναι οι εξής:
Σαλαμίνα 3,30 ευρώ
Αίγινα 3,30 ευρώ
Αγκίστρι 3,8 ευρώ
Ύδρα 4,5 ευρώ
Μύκονος 4,5 ευρώ
Πάρος 3,5 ευρώ
Ίος 4 ευρώ
Σαντορίνη 3,9 ευρώ
Χανιά 3,5 ευρώ
Κέρκυρα 3,5 ευρώ
Κεφαλονιά 3,8 ευρώ
Αν αναλογιστεί κανείς ότι η τιμή στο σουβλάκι τον περασμένο Ιανουάριο είχε σκαρφαλώσει στα 3 με 3,2 ευρώ γίνεται εύκολα αντιληπτή η νέα αύξηση στις τιμές. Ο ιδιοκτήτης καταστήματος εστίασης στην Θεσσαλονίκη, Μανώλης Καπετανάκης εξήγησε: «Από πέρσι τον Ιανουάριο πήγε 3,20 με 3,30 και σταδιακά έφτασε εδώ με την ακρίβεια που γνωρίζετε όλοι. »Προσπαθούμε και κρατάμε χαμηλά τις τιμές. Κάνουμε αγώνα. Για να μπορέσει ο κόσμος να ανταπεξέλθει».