Όπως φάνηκε, ήταν ουσιαστικά ένα διευρυμένο κατηγορητήριο που βασίστηκε αποκλειστικά σε ηχογραφημένες συνομιλίες, χωρίς να εξακριβωθούν, όπως αποδείχθηκε στο Δικαστήριο, οι αποδιδόμενες πράξεις σε βάρος των φερόμενων ως δραστών.
Με αθωωτικές αποφάσεις αλλά και παραγραφές των κατηγοριών κατά περιπτώσεις λόγω μεταβολής τους από κακούργημα σε πλημμέλημα, ολοκληρώθηκε χθες στην Πάτρα η εκδίκαση της υπόθεσης τριάντα κατηγορούμενων από την Ηλεία, οι οποίοι κατηγορήθηκαν ότι εμπλέκονται σε υπόθεση ναρκωτικών που εκτυλίχθηκε το 2012.
Οι κατηγορούμενοι παραπέμφθηκαν για να δικαστούν στο Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Πατρών για τις κατηγορίες της κατοχής, αγοράς και πώλησης ναρκωτικών ουσιών κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση.
Έπειτα από μια πολύωρη αποδεικτή διαδικασία, το Δικαστήριο κήρυξε τις κατηγορίες παραγεγραμμένες και δέχθηκε ότι οι πράξεις από κακούργημα έχουν μεταβληθεί σε πλημμέλημα για όσους κατηγορούμενους υποστήριξαν και απέδειξαν ότι είναι τοξικομανείς .
Για τους κατηγορούμενους που αρνήθηκαν τις κατηγορίες ή υποστήριξαν ότι επρόκειτο για προμήθειες ναρκωτικών προς ιδία χρήση, το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Πατρών δέχθηκε τον ισχυρισμό αυτό και τους κήρυξε αθώους, προσθέτοντας ότι οι πράξεις είναι παραγεγραμμένες, λόγω της μετατροπής τους σε πλημμέλημα.
Όπως φάνηκε, ήταν ουσιαστικά ένα διευρυμένο κατηγορητήριο που βασίστηκε αποκλειστικά σε ηχογραφημένες συνομιλίες, χωρίς να εξακριβωθούν, όπως αποδείχθηκε στο Δικαστήριο, οι αποδιδόμενες πράξεις σε βάρος των φερόμενων ως δραστών.
Η υπόθεση
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφ. «Πατρίς», η συγκεκριμένη υπόθεση ναρκωτικών φέρεται να τελέστηκε το 2012. Σύμφωνα με το διαβιβαστικό που συνέταξαν οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών, οι κατηγορούμενοι φέρονται ότι είχαν εμπλοκή σε αγοροπωλησίες ναρκωτικών ουσιών σε διάφορες περιοχές της Ηλείας, κυρίως κάνναβης, αλλά και ηρωίνης, κοκαΐνης, ναρκωτικών χαπιών κ.α., κάτι που προέκυψε μέσω νόμιμων τηλεφωνικών επισυνδέσεων.
Παράλληλα, οι αστυνομικοί από την προανάκριση που διενήργησαν απέδωσαν σε ορισμένους από τους κατηγορούμενους την ιδιότητα του εμπόρου και διακινητή ναρκωτικών. Ειδικότερα, σημειώνεται χαρακτηριστικά, σύμφωνα με την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου, ότι λάμβαναν απαραίτητα μετρά προστασίας για την αποφυγή μιας ενδεχόμενης σύλληψής τους, έκαναν χρήση προπομπών κατά τη μεταφορά των ναρκωτικών ουσιών, χρησιμοποιούσαν «καβάντζες» προκειμένου να αποφύγουν την ανεύρεση και κατάσχεση πειστηρίων, άλλαζαν συνεχώς σημεία πώλησης και χρησιμοποιούσαν τηλέφωνα που άνηκαν σε «αχυράνθρωπους», καθώς και συγκεκριμένη ορολογία για να περιγράψουν τα ναρκωτικά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την κύρια ανάκριση είχαν επιβληθεί σε όλους τους κατηγορούμενους περιοριστικοί όροι.
Για την υπεράσπιση των κατηγορούμενων επιστρατεύθηκαν ποινικολόγοι από την Ηλεία και την Αχαΐα και πιο συγκεκριμένα ο δικηγόρος Ηλείας Θοδωρής Αντωνόπουλος, οι δικηγόροι Αμαλιάδας Σάκης Κότσιφας, Κρινιώ Τσάφα, Ζωή Αναστασοπούλου και Πάνος Θεοδωρακόπουλος και η δικηγόρος Πατρών Γεωργία Σακαρέλλου κ.α.
www.patrisnews.com