Δήμος Πηνειού: Σε οργασμό προετοιμασιών για τη μεγάλη γιορτή της Ανοιξης και των λουλουδιών

Σε οργασμό προετοιμασιών ώστε όλα να είναι έτοιμα για τη μεγάλη γιορτή της Ανοιξης και των λουλουδιών, βρίσκεται η δημοτική αρχή Πηνειού.

 

Χθες, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον δήμαρχο Ανδρέα Μαρίνο όπου συζητήθηκαν οι εκδηλώσεις που θα γίνουν καθώς και άλλα θέματα. Ανάμεσα σε αυτά που αποφασίστηκαν είναι η εθελοντική αιμοδοσία αλλά και λαικές βραδιές σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα είτε μαζί με τα Ανθεστήρια είτε αμέσως μετά.

 

Η μεγάλη γιορτή θα ξεκινήσει στις 17 Μαίου και θα ολοκληρωθεί με τη μεγάλη παρέλαση στις 28 του ιδίου μήνα.
Σύντομα θα ανακοινωθεί το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων.

 


Δημήτρης Βασιλόπουλος
Αντιδήμαρχος Πολιτισμού

 

 

“Σήμερα [σ.σ. χθες] είχαμε στην Βιβλιοθήκη μια σύσκεψη, ο δήμαρχος, οι αντιδήμαρχοι και κάποιοι υπεύθυνοι για συγκεκριμένες θεματικές ενότητες ώστε να επισπεύσουμε τη διαδικασία. Είναι πάρα πολλές οι εκκρεμότητες, πάρα πολλές οι ευθύνες. Εκτιμούμε ότι όλα θα πάνε καλά. Η τελική παρέλαση θα είναι στις 28 Μαίου. Θα προηγηθούν βεβαίως εκδηλώσεις στο Τραγανό και στο Βαρθολομιό. Μας ενδιαφέρει η συμμετοχή όλων και κυρίως των παιδιών, η ανάδειξη των ντόπιων παραγόντων και προιόντων της περιοχής.

 

Καλούμε όλους τους συνδημότες μας να συμμετέχουν όπως και όλους τους Ηλείους να έρθουν σε αυτή τη μεγάλη γιορτή που διοργανώνουμε. Είναι μια γιορτή της Ανοιξης και των λουλουδιών, είναι μια γιορτή για όλα τα παιδιά που θα είναι οι πρωταγωνιστές και αυτών των Ανθεστηρίων με ποδηλατοδρομίες, με ζωγραφική στις πλατείες και άλλες εκδηλώσεις”.

 

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα Ανθεστήρια ήταν μεγάλη αρχαία ελληνική ετήσια εορτή προς τιμήν του Θεού Διονύσου, η οποία τελούνταν στην Αττική και σε πολλές ιωνικές πόλεις. Τα Ανθεστήρια φέρονται επίσης με τη γενικότερη ονομασία «Διονύσια». Η πρώτη μέρα των Ανθεστηρίων ονομαζόταν πιθοίγια. Ονομάστηκε έτσι από το γεγονός ότι την ημέρα αυτή ανοίγονταν και δοκιμάζονταν για πρώτη φορά οι πίθοι με τον οίνο της χρονιάς.

Η δεύτερη μέρα λεγόταν χόες, από το ομώνυμο οινοδοχείο και η τρίτη μέρα των Ανθεστηρίων ονομάζονταν χύτροι, επειδή την ημέρα προσφέρονταν αγγεία με άνθη, μαγειρεμένα λαχανικά και πανσπερμία σιτηρών. Επίσης, την τρίτη και τελευταία ημέρα εορτάζονταν τα Υδροφόρια προς τιμήν όσων χάθηκαν στον Κατακλυσμό του Δευκαλίωνα.

Στην Αρχαία Αθήνα όποτε γινόταν η εορτή, οι Αθηναίοι δοκίμαζαν το νέο κρασί μέσα σε ατμόσφαιρα γενικής χαράς.

Διαβάστε Επίσης

πατήστε & διαβάστε το 19ο τεύχος
Δείτε το κανάλι μας...