Η έλλειψη μέτρων για την ουσιαστική στήριξη των οικογενειακών αγροτικών και κτηνοτροφικών επιχειρήσεων έχει επιφέρει δραματικά αποτελέσματα, με γεωργούς και κτηνοτρόφους να αποφασίζουν το κλείσιμό τους ελέω δυσβάσταχτων υποχρεώσεων τις οποίες αδυνατούν να καλύψουν.
Η ερήμωση της υπαίθρου μέσω της συστηματικής διάλυσης του πρωτογενή τομέα φέρει την υπογραφή της κυβέρνησης Μητσοτάκη και παράλληλα στα όριά τους εκατοντάδες μικρομεσαίους επιχειρηματίες.
Χαρακτηριστικό ήταν το παράδειγμα που έδωσε στο Open TVο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου Δημήτρης Καπούνης, ο οποίος περιέγραψε την αδυναμία λειτουργίας μίας μικρής κτηνοτροφικής μονάδας στη Νάξο. «Για 20 γαλακτοπαραγωγικές αγελάδες και 30 ακόμη ζώα, η διατροφή τους κοστίζει ημερησίως 260 ευρώ. Σήμερα, το γάλα που βγάζουν οι 20 αγελάδες, είναι ίσα-ίσα οι ζωοτροφές, άντε να είναι 280 ευρώ, μεροκάματο δεν βγαίνει», όπως τόνισε. Ήδη έχουν κλείσει 11 σταύλοι, 11 κτηνοτροφικές μονάδες και μέχρι το τέλος του χρόνου τα λουκέτα θα φτάσουν τα 18-20. Δεν βγαίνει πλέον ο κτηνοτρόφος, οι οικογενειακές επιχειρήσεις, τα ζώα υποσιτίζονται, γι’ αυτό τα σφάζουν», σημείωσε.
«Εδώ στη Νάξο, έχουμε πέσει καθημερινά κατά 8 τόνους στο γάλα, καταλαβαίνετε πόσο ζωϊκό κεφάλαιο έχει φύγει, αγελάδες αλλά και αιγοπρόβατα, είναι πάνω από 40.000-45.000 … τώρα που θα πάρουν τις επιδοτήσεις και μέχρι το Πάσχα, θα πέσει πολύ». Σημείωσε μάλιστα ότι «θα φύγουν από τον πρωτογενή τομέα και θα ασχοληθούν με τον τουρισμό. Θα ασχοληθούν με τους κήπους των ξενοδοχείων, με τις πισίνες. Οι κτηνοτρόφοι δεν ξέρουν κάτι άλλο να κάνουν».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του προέδρου του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μυλοποτάμου Κρήτης Γρύλλου Παπαδάκη.
Ο ίδιος επεσήμανε ότι στην Κρήτη οι ελλείψεις θα είναι πάρα πολύ σοβαρές. «Η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη, έχουν ξεφύγει οι τιμές, στα τριφύλλια, στις ζωοτροφές. Δεν συμφέρει πλέον τους κτηνοτρόφους να συνεχίσουν να παράγουν, να διατηρούν μονάδες που έχουν κληρονομήσει από τους παππούδες τους, τους πατεράδες τους»
«Εχουμε γίνει βαρετοί στο υπουργείο. Εδώ και τέσσερα χρόνια φωνάζω “προς θεού, θα φτάσουμε στην καταστροφή”. Ήδη έχουμε φτάσει στην καταστροφή». Τέσσερα χρόνια τώρα, έχουμε δει ότι οι τιμές στις ζωοτροφές έχουν εκτιναχθεί στα ύψη. Δυστυχώς, βλέπουμε αδιαφορία από το υπουργείο, αλλά και τους μεγαλοέμπορους. Δεν έδωσαν σημασία, να σκεφτούν ότι αν στείλουν στα ύψη τις ζωοτροφές, ο κτηνοτρόφος θα διαλύσει. Ας τους μείνουν τώρα, να τις κοιτάζουν αυτοί οι μεγαλοέμποροι, που χορεύουν καθημερινά ανεβασμένοι στις πλάτες του κτηνοτρόφου.
Έχουν κλείσει πολλές και μεγάλες μονάδες σε εμάς στην Κρήτη. Μόνο από την περιοχή την δικιά μου, στον Μυλοπόταμο, έχουν φύγει 15 νέα παιδιά στο εξωτερικό. Είναι ντροπή το 2022 να φεύγουν παιδιά νέα που μπήκαν στον πρωτογενή τομέα και ασχολήθηκαν. Το 2022, οικονομικοί μετανάστες στο εξωτερικό. Να αρχίζουν να ερημώνουν χωριά στην Κρήτη, που είναι πρώτη στην γεννητικότητα σε όλη την Ευρώπη», υπογράμμισε αναδεικνύοντας το μέγεθος του προβλήματος.