του Μίλτου Σακελλάρη
Η έντονη σεισμική ακολουθία των τελευταίων ημερών άνοιξε και πάλι τον διάλογο για τα πολλά ρήγματα που θα μπορούσαν κάλλιστα να «δώσουν» έναν μεγάλο σεισμό -σε άγνωστο χρόνο- στο μέλλον
Κάποια από αυτά τα ρήγματα φαίνεται ότι προβληματίζουν ιδιαίτερα τους ειδικούς, οι οποίοι παρακολουθούν ενδελεχώς τα φαινόμενα.
Η «Political» επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας και καθηγητή Γεωλογίας Ευθύμιο Λέκκα, καθώς και με τον σεισμολόγο Γεράσιμο Παπαδόπουλο για να λάβει όλες τις απαραίτητες απαντήσεις. Από τις έως τώρα καταγραφές εδώ και αρκετά χρόνια τέσσερα φαίνεται πως είναι τα ρήγματα που ανησυχούν ιδιαζόντως τους σεισμολόγους και θα μπορούσαν να προκαλέσουν κάποιον μεγάλο σεισμό.
Ο ελλαδικός χώρος κατατάσσεται πρώτος στην Ευρώπη και έβδομος στον κόσμο ως προς τη σεισμικότητά του, καθώς υπάρχουν διάσπαρτα ρήγματα τόσο στον ηπειρωτικό όσο και στον θαλάσσιο χώρο του. Ένα μεγάλο μέρος αυτών είναι ενεργό, ωστόσο τα
περισσότερα παρουσιάζουν μεγάλη περιοδικότητα, ακόμη και εκατοντάδων ετών, στην πρόκληση σεισμών.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα ρήγματα που προβληματίζουν είναι τα εξής:
● Κορινθιακού Κόλπου,
● Δυτικά της Κεφαλονιάς, Λευκάδας και Ζακύνθου,
● Βόρειου Αιγαίου (Ανατολία),
● Κατά μήκος του ελληνικού τόξου (νότια της Κρήτης και νότια της Ρόδου).
«Μπορεί να έρθει από εκεί που δεν το περιμένουμε»
«Αυτά είναι ρήγματα που έχουν υψηλή σεισμικότητα, αλλά δεν σημαίνει ότι αύριο θα ενεργοποιηθεί κάποιο από αυτά και θα δώσει κάποιον μεγάλο σεισμό. Μπορεί να ενεργοποιηθεί κάποιο άλλο που δεν το υπολογίζουμε, όπως έγινε το 1995 στα Γρεβενά, και να προταχθεί στη σειρά που εκδηλώνει κάποιον μεγάλο σεισμό», μας είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λέκκας. «Εκείνο που πρέπει να τονίσουμε είναι ότι έχει αρχίσει μια προσπάθεια από τον ΟΑΣΠ μετά την πρώτη καταχώρηση που έγινε, έπειτα από 40 χρόνια, όλων των ρηγμάτων του ελληνικού χώρου, αξιοποιώντας όλη την εμπειρία και τη γνώση του επιστημονικού χώρου και των ειδικών.
Αυτή η καταχώρηση θα γίνει πάνω σε μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων, σε γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών και θα έχουμε μια σύγχρονη βάση», ανέφερε στην «Political» o πρόεδρος του Οργανισμoύ Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας και καθηγητής Γεωλογίας.
Από την πλευρά του, ο κ. Παπαδόπουλος επισήμανε ότι «δεν ξέρουμε πού μπορεί να βγει και τι. Ρήγματα υπάρχουν πολλά και μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα. Ωστόσο, δεν μπορούμε να ξέρουμε ποιος είναι ο χρόνος επανάληψης σε καθένα από τα ρήγματα. Δεν μπορούμε να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα. Το συγκεκριμένο που έγινε πρόσφατα μας προβληματίζει γιατί δεν έχουμε καταγεγραμμένα παρελθόν σεισμών στην περιοχή όπου ενεργοποιήθηκε το ρήγμα στη Νότια Εύβοια. Αυτό μας δυσκολεύει στις
εκτιμήσεις μας. Γνωρίζουμε λίγα για τα χαρακτηριστικά του ρήγματος και τη σεισμικότητα της περιοχής. Έτσι, δεν διευκολύνονται οι εκτιμήσεις». Βέβαια, εκτός από τα παραπάνω ρήγματα, υπάρχουν και άλλα που ενδέχεται να προκαλέσουν κάποιον μεγάλο σεισμό στην ελληνική επικράτεια.
Γιατί οι σεισμοί στην Ελλάδα χαρακτηρίζονται «μαλακοί»
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα προκαλούνται από τις λιγότερες ζημιές παγκοσμίως μετά την έκκληση της σεισμικής ενέργειας, ενώ το ίδιο συμβαίνει και αναφορικά με τον αριθμό των θανάτων, ο οποίος είναι από τους χαμηλότερους σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι βασικότερες αιτίες για τα προαναφερθέντα είναι ότι στον ελλαδικό χώρο οι σεισμοί δεν έχουν μεγάλη σεισμική επιτάχυνση και χαρακτηρίζονται «μαλακοί», ενώ η Ελλάδα διαθέτει έναν από τους καλύτερους αντισεισμικούς κανονισμούς σε ολόκληρο τον κόσμο σχετικά με την κατασκευή των κτιρίων.
Πάντως, είναι χαρακτηριστικό πως σε καθημερινή βάση το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, που είναι και ο φορέας που παρατηρεί τη σεισμικότητα της Ελλάδας και συντονίζει το εθνικό σεισμολογικό δίκτυο, που απαρτίζεται πάνω
από 300 σεισμολογικούς σταθμούς σε όλη την επικράτεια, καταγράφει σε φυσιολογικές συνθήκες από 20 μέχρι 30 σεισμούς που δεν γίνονται αισθητοί. Οι συγκεκριμένες δονήσεις καταγράφουν μεγέθη κάτω από 3 Ρίχτερ.