Του Νίκου Κοροβέση – Aντιπεριφερειάρχη Τουρισμού και Πολιτισμού
Από τις Συμπληγάδες μιας συνεχιζόμενης τα τελευταία χρόνια οικονομικής κρίσης, διέρχεται και η Ηλεία όπως όλη η Ελλάδα άλλωστε, αλλά και πολλές ακόμα χώρες της Ευρωζώνης. Στο νομό μας ωστόσο, υπάρχει μια ειδοποιός διαφορά, καθώς οι πολίτες της Ηλείας είναι σε δυσμενέστερη θέση σε σχέση με τους κατοίκους άλλων περιοχών αφού για τους ίδιους η οικονομική κρίση ξεκίνησε το 2007 με τις καταστροφικές πυρκαγιές και όχι το 2010 με την είσοδο της χώρας στα μνημόνια.
Παράλληλα, η οικονομία της περιοχής επιδεινώθηκε ακόμα περισσότερο από τις συνέπειες της πανδημίας και τώρα ήρθε να προστεθεί η ενεργειακή κρίση, όπου ακρίβεια , καύσιμα και πληθωρισμός , καθιστούν δύσκολη την επιβίωση των πολιτών. Ωστόσο, η ανάπτυξη του
τουρισμού στον νομό μας που τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει μια ιδιαίτερη δυναμική, σε συνδυασμό με την αγροτική παραγωγή και τον αγροτοδιατροφικό τομέα, μπορεί να αποτελέσει το ανάχωμα της οικονομικής κρίσης στην Ηλεία και να στηρίξει την αναγέννηση του τόπου.
Στο πλαίσιο βεβαίως ενός ευρύτερου σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης το οποίο στηρίζουμε και υποστηρίζουμε ως Περιφέρεια με το βλέμμα στραμμένο στο 2030, γιατί ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς. Στο πλαίσιο αυτό η Περιφερειακή αρχή ξεκινώντας από την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της Ηλειακής επιχειρηματικότητας στην οποία διέθεσε σοβαρά κεφάλαια για την
ανόρθωσή της μετά την πανδημία και συγκεκριμένα δύο πακέτα στήριξης της τάξης των 50 εκ. ευρώ, εστιάζει πλέον στον τουρισμό, ακολουθώντας μια περιφερειακή τουριστική πολιτική που αρχίζει να φέρνει καρπούς και να έχει εξαιρετικά αποτελέσματα, με στρατηγικό στόχο τον τουρισμό 12μηνης λειτουργίας που δεν είναι άπιαστο όνειρο.
Άλλωστε η γεωγραφική αποτύπωση της Ηλείας που διαθέτει παραθαλάσσιους και ορεινούς ταυτόχρονα όγκους, ευνοεί την ανάπτυξη όλων των μορφών τουρισμού. Σε μια χρονιά πολλαπλών κρίσεων καταφέραμε να στηρίξουμε μέσω του τουρισμού τους επαγγελματίες του κλάδου, τον πρωτογενή τομέα- και την διασύνδεσή του με το κομμάτι του τουρισμού- όπως και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Η συμμετοχή της Περιφέρειας μας σε όλες τις κορυφαίες τουριστικές εκθέσεις κάνει έντονη την παρουσία μας στην
διεθνή τουριστική αγορά με αποτέλεσμα να αυξάνουμε διαρκώς τα τουριστικά μερίδιά μας στις ξένες αγορές, όπου πλέον επισημαίνεται και γίνεται διακριτή η νέα μας ταυτότητα «Ολυμπιακή Γη». Το brand Olympian Land που τυγχάνει καλύτερης αναγνωρισιμότητας, με επίκεντρο την Αρχαία Ολυμπία, έναν τόπο που τον συνοδεύει η βαρύτητα του ονόματός του στα πέρατα του κόσμου και κανείς δεν μπορεί αυτό να το αμφισβητήσει.
Τα πρώτα μηνύματα από τους tour operators και τους φορείς του τουρισμού που αποκομίσαμε από την συμμετοχή μας και τις επαφές μας στις μεγάλες διεθνείς εκθέσεις για την επόμενη χρονιά είναι θετικά, οι επιχειρηματίες του χώρου δεν παραβλέπουν τις μεγάλες προκλήσεις που είναι μπροστά μας. Την προηγούμενη περίοδο καταφέραμε για την τουριστική προβολή της Περιφέρειας να αντλήσουμε από το ΕΣΠΑ για την τριετία 2021 – 2023 συνολικά 4 εκατομμύρια ευρώ. Είμαστε ήδη στη διαδικασία για τα επόμενα 3 χρόνια να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε τουριστική προβολή ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ, το μεγαλύτερο που έχει δοθεί ποτέ στην ΠΔΕ και αυτό οφείλεται και στην καλή συνεργασία που έχουμε με το Υπουργείο Τουρισμού και τον ΕΟΤ.
Σε ότι αφορά τις υποδομές, αυτές μπορούν να γίνουν το όχημα για την ανάπτυξη του Τουρισμού: Εδικά σε ότι αφορά την Ηλεία, προτεραιότητα της Περιφέρειας και των φορέων Τουρισμού είναι πρωτίστως η διεκδίκηση και οι συνεχείς πιέσεις προς την κυβέρνηση για την ανάπτυξη των υποδομών που είχαν ή έχουν εγκαταλειφθεί με στόχο την δημιουργία ενός δικτύου συνδυασμένων μεταφορών για να διασφαλιστεί η προσπελασιμότητα του νομού . Μετά την έναρξη των εργασιών του σύγχρονου αυτοκινητόδρομου της Πατρών-
Πύργου με καθυστέρηση 20 σχεδόν χρόνων και στόχο την συνέχιση του δρόμου ως την Τσακώνα αλλά και προς τη Αρχαία Ολυμπία , εστιάζουμε το βλέμμα στον σιδηρόδρομο.
Την επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής Πατρών- Πύργου που μπορεί να λειτουργήσει συνδυαστικά με την τουριστική γραμμή Αρχαία Ολυμπία- Πύργος- Κατάκολο. Επίσης, στην αναβάθμιση του Αεροδρομίου Αράξου που βρίσκεται σε κομβικό σημείο μεταξύ Ηλείας και Αχαΐας και μπορεί να εξυπηρετήσει και τους δύο νομούς στην έλευση τουριστών στην περιοχή μας καθώς
και του περιφερειακού αεροδρομίου του Επιταλίου και φυσικά την συνέχιση των έργων αναβάθμισης των λιμένων Κυλλήνης και Κατακόλου. Οι πιέσεις μας προς αυτήν την κατεύθυνση είναι και θα είναι συνεχείς γιατί η επένδυση σε έργα υποδομής, είναι επένδυση για την ζωή και την καλύτερη διαβίωση των πολιτών της.
Ως επιμύθιο κρατάμε λοιπόν ότι ο τουρισμός σε συνδυασμό με την τόνωση της επιχειρηματικότητας στην περιοχή μας και με τον αγροτικό τομέα, είναι το μέλλον της Ηλείας για να βγει ο νομός από την δίνη της οικονομικής κρίσης. Και προς αυτήν την κατεύθυνση η Περιφερειακή αρχή θα συνεχίσει να αναζητά συμμάχους στην κεντρική κυβέρνηση, να αναζητά και να αξιοποιεί χρηματοδοτικά εργαλεία και καινοτόμες ιδέες προτάσσοντας την εξωστρέφεια ως δομικό συστατικό μιας σύγχρονης οικονομίας και μιας στοχευμένης περιφερειακής τουριστικής πολιτικής.