Τι ισχύει για την αργία ή την έκπτωση αιρετών της Αυτοδιοίκησης

Απάντηση σε ένα ερώτημα που έχει τεθεί αρκετές φορές στα συνέδρια της ΚΕΔΕ από πλήθος δημάρχων, δηλαδή, τι ακριβώς προβλέπει ο νόμος για τις προϋποθέσεις ώστε ένας αιρετός να χάσει τη θέση του εξαιτίας της κατηγορίας για ποινικό αδίκημα, έδωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

 

Με διευκρινιστική εγκύκλιο που βασίστηκε στη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας και τις γνωμοδοτήσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, για τον ισχύοντα νόμο ξεκαθαρίζει τα πράγματα. Έτσι, για να τεθεί ένα δήμαρχος ή περιφερειάρχης σε αργία θα πρέπει ή να έχει εκδοθεί τελεσίδικη καταδικαστική απόφαση ποινικού δικαστηρίου εναντίον του για πλημμελήματα όπως παραχάραξη, πλαστογραφία, ψευδής βεβαίωση, δωροδοκία, εκβίαση, κλοπή, υπεξαίρεση, απιστία, απάτη, καταπίεση, αιμομιξία, σωματεμπορία, παράνομη διακίνηση αλλοδαπών, παράβαση της νομοθεσίας για την καταπολέμηση των ναρκωτικών, λαθρεμπορία καθώς και για παράβαση καθήκοντος, εφόσον κατά τη διάπραξη του τελευταίου αυτού αδικήματος προκαλείται οικονομική βλάβη στον δήμο ή στην περιφέρεια.

 

Ακόμη σε αργία μπορεί να τεθεί και στην περίπτωση που εκδοθεί εναντίον του πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση για κακούργημα, εφόσον έχουν επιβληθεί σε βάρος του και περιοριστικοί όροι ή προσωρινή κράτηση. Μάλιστα, είναι αδιάφορο αν το κακούργημα σχετίζεται ή όχι με την άσκηση των καθηκόντων του αιρετού ή αν έχει διαπραχθεί σε προηγούμενη αυτοδιοικητική περίοδο.

 

www.political.gr

Διαβάστε Επίσης

πατήστε & διαβάστε το 19ο τεύχος
Δείτε το κανάλι μας...