του Γιώργου Φάκου
Τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα που έπληξαν πέρυσι το νομό Ηλείας, καταστρέφοντας περιουσίες, κανείς δεν θέλει να τα ξαναζήσει και πολύ περισσότερο οι δημοτικές αρχές που πλέον μετρούν αντίστροφα μέχρι τις αυτοδιοικητικές εκλογές στις 8 Οκτωβρίου 2023.
Υπάρχει μια παροιμία που λέει “το πάθημα γίνεται μάθημα” και όλοι -δικαιολογημένα- αναρωτιούνται εάν τα περσυνά φαινόμενα αποτέλεσαν μάθημα για τους δήμους της Ηλείας.
Αύριο και μεθαύριο, αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, θα υπάρχει έντονη κακοκαιρία και παράλληλα ένα πρώτο τεστ για τους δήμους και την προετοιμασία που έκαναν! Βέβαια, το πιο πιθανό είναι να μην υπάρξουν προβλήματα και αυτό θα οφείλεται και στην ξηρασία των τελευταίων μηνών. Ετσι, μια “φυσιολογική” καταιγίδα δεν αναμένεται να δημιουργήσει προβλήματα αφού όσο νερό κι αν πέσει θα απορροφηθεί αυτόματα από το έδαφος.
Αλλά ο χειμώνας είναι μπροστά μας…
Σε ότι αφορά τον ΔΗΜΟ ΑΝΔΡΑΒΙΔΑΣ-ΚΥΛΛΗΝΗΣ, με τα τεράστια προβλήματα που δημιουργούνται κάθε φορά που βρέχει σε πολλές περιοχές του, είναι αλήθεια ότι από πολύ νωρίς ξεκίνησε τα αντιπλημμυρικά έργα, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, καθαρίζοντας κυρίως ρέματα που δημιουργούσαν ζητήματα. Από τα μέσα καλοκαιριού, με εντολή του δημάρχου Γιάννη Λέντζα, τα μηχανήματα έπιασαν δουλειά κάνοντας συστηματικό έργο.
Παράλληλα ο ίδιος ο δήμαρχος κατάφερε να αποσπάσει σημαντικές χρηματοδοτήσεις για έργα που θα απαλλάξουν αυτό το “καρκίνωμα” που σημειώνεται σχεδόν κάθε χρόνο. Των έντονων πλημμυρών εντός των οικιστικών ιστών των πόλεων, κυρίως της Βάρδας. Οπως αυτή που τελευταία πήρε, της τάξης των 700.000 ευρώ, που όπως ανέφερε στο iliatoday.gr “πρόκειται για πολύ μεγάλο έργο που αφορά την κοινότητα της Βάρδας. Είμασταν όλοι μάρτυρες, όλα τα χρόνια, ότι κάθε φορά που έβρεχε λίγο ή έριχνε μεγάλες καταιγίδες, όλος ο αστικός ιστός της Βάρδας αλλά και της Μανολάδας μετατρεπόταν σε ποτάμια. Με το έργο αυτό, το οποίο πολύ σύντομα θα έχει και ανάδοχο, πιστεύω ότι θα υπάρχει συγκέντρωση των ομβρίων υδάτων αλλά και των νερών που έρχονται από τις βόρειες περιοχές, από τις καλλιέργειες, και δεν θα διαπερνούν πλέον τον αστικό ιστό αφού θα διοχετεύονται σε παρακείμενα φρεάτια, έτσι ώστε να λυθεί μία και καλή το πρόβλημα που παρουσιαζόταν…”
Είναι αλήθεια, ότι αντιπλημμυρικά έργα έγιναν -και συνεχίζονται- σε όλο τον δήμο. Ο Γιάννης Λέντζας δεν έμεινε μόνο στα προβλήματα που δημιουργούνταν στην Βάρδα και στη γύρω περιοχή, αλλά προχώρησε ακόμη παραπέρα. Αν και ο ίδιος τόνισε ότι κανείς δεν μπορεί να τα βάλει με τα φυσικά φαινόμενα, εντούτοις όμως δεν έκατσε με… σταυρωμένα τα χέρια, κάτι που του δίνει μια σιγουριά ότι οι ζημιές θα είναι από μηδαμηνές έως ελάχιστες.
Στον ΔΗΜΟ ΠΗΝΕΙΟΥ, υπήρξε μια διαφορετική κατάσταση. Αν και η τεχνική υπηρεσία με την υπηρεσία καθαριότητας προχώρησαν σε εργασίες καθαρισμού στο τομέα ευθύνη τους, εντούτοις υπήρξε μια ανεξήγητη κωλυσιεργία από πλευράς Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Κι ας ήταν ο δήμος που, επίσης, υπέστη τεράστιες καταστροφές πέρυσι! Αυτή η ανεξήγητη κωλυσιεργία ή αδιαφορία [ο καθένας ας χρησιμοποιήσει όποια λέξη θέλει] οδήγησε τον δήμαρχο Ανδρέα Μαρίνο, τον περασμένο Σεπτέμβριο, σε δημόσια καταγγελία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, κατά τη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου του δήμου, λέγοντας: «Παντελώς απούσα από τον Δήμο Πηνειού είναι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος σε ότι αφορά τα αντιπλημμυρικά έργα».
Ειδικότερα στην σύντομη εισήγησή του ο κ. Μαρίνος αναφερόμενος στο θέμα της διαχείρισης των υδάτων, τόνισε μεταξύ άλλων: «Εμείς ως Δήμος έχουμε κάνει σοβαρές προσπάθειες. Ο καθαρισμός φρεατίων έχει ξεκινήσει και δύο συνεργεία αναλαμβάνουν τον καθαρισμό εκείνων που χρειάζονται αποφρακτικό. Επίσης καθαρίζουμε όσα κανάλια είναι στη δικαιοδοσία μας και έχουμε συνεργασία με τους ΤΟΕΒ. Παντελώς απούσα από τον Δήμο Πηνειού είναι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος. Φαίνεται πως υπηρεσιακοί παράγοντες ξέχασαν τα περυσινά προβλήματα του Δήμου. Καμία παρέμβαση για αντιπλημμυρική θωράκιση δεν έχει γίνει από την πλευρά της Περιφέρειας από την ημέρα που πληγήκαμε έως σήμερα. Επιστολές προς την Περιφέρεια τις Κεντρικές Υπηρεσίες της και τον χωρικό αντιπεριφερειάρχη, αρκετές. Δεν μιλάμε βέβαια για τον ΓΟΕΒ που είναι εποπτεύουσα αρχή η Περιφέρεια και δεν υπάρχει πουθενά. Θεωρώ πως ο Δήμος Πηνειού είναι ο μοναδικός Δήμος για τον οποίο δεν έχει ληφθεί μέριμνα από την Περιφέρεια!»
Στην ίδια συνεδρίαση ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καραμπίνης, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Ο Δήμος έχει ξεκινήσει τον καθαρισμό των φρεατίων. Εδώ και ένα μήνα στείλαμε στην Περιφέρεια, τον ΓΟΕΒ και τους ΤΟΕΒ Γαστούνης Μυρτουντίων αλλά και Σαβαλίων σχετικά έγγραφα για αντιπλημμυρικά έργα. Τα ΤΟΕΒ έχουν ανταποκριθεί και έχουμε καλή συνεργασία. Η Περιφέρεια δεν έχει εμφανιστεί. Έχω αναζητήσει πολλές φορές στο τηλέφωνο τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Βασίλη Γιαννόπουλο, αλλά δυστυχώς δεν έχει καταστεί δυνατόν να μιλήσουμε. Προχθές επισκέφθηκα τον Αντιπεριφερειάρχη στο γραφείο του αλλά δεν ήταν εκεί. Του άφησα και πάλι τα έγγραφα και έχουμε μείνει εκεί. Ο καθένας ας αναλάβει πλέον τις ευθύνες του».
Και ως εκ του θαύματος, λίγες ημέρες μετά τα μηχανήματα της Περιφέρειας εμφανίστηκαν και στον δήμο Πηνειού, ίσως για να επιβεβαιωθεί το ρητό “και ο άγιος φοβέρα θέλει”!
Ενα νέο πρόβλημα όμως που εμφανίστηκε είναι ότι το συνεργείο της Περιφέρειας, το προηγούμενο διάστημα, αφού καθάρισε αποστραγγιστική τάφρο στην περιοχή Μάχου- Βαρθολομιού, άφησε τα μπάζα, όχι στο απαλλοτριωμένο τμήμα της τάφρου αλλά στην άκρη του οδοστρώματος, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια όσων κινούνται με αυτοκίνητο. Επιπλέον με την πρώτη βροχόπτωση τα μπάζα θα βρεθούν και πάλι στο κανάλι!!!
Ας ελπίσουμε ότι οι καθαρισμοί θα συνεχιστούν όπου χρειάζεται χωρίς τα… μπάζα να μένουν στην άκρη του οδοστρώματος!!!
Το ζήτημα είναι να προστατεύεται ο πολίτης και κανείς αρμόδιος δεν μπορεί να μένει αδιαφόρος σε αυτό!!!
Στον ΔΗΜΟ ΗΛΙΔΑΣ, η κατάσταση είναι η συνηθισμένη. Πρόκειται για μία δημοτική αρχή πλέον αδιάφορη για τα προβλήματα του δήμου και ο οποίος δήμος πέρυσι είχε κι αυτός ζημιές, ιδιαίτερα στην Πηνεία. Πολύ εύστοχα τότε, ο υποψήφιος δήμαρχος Ηλιδας Δημήτρης Κωνσταντόπουλος είχε πει πώς “«Βουλιάξατε» με την πρώτη βροχή στα ψέματά σας και μας «βυθίσατε» κυριολεκτικά στη λάσπη…”.
Το ζήτημα όμως είναι αν έγινε κάποια ουσιαστική παρέμβαση ώστε να μην επαναλειφθούν τα περσυνά τραγικά γεγονότα. Οσο ξέρετε εσείς για ουσιαστικές παρεμβάσεις, άλλο τόσο ξέρω κι εγώ!!! Ακόμη και το δελτίο Τύπου που απέστειλε ο δήμος Ηλιδας, στις 4 Νοεμβρίου, όπου συνεδρίασε το Συντονιστικό Οργανο έλεγε “ήξεις αφίξεις”. Μόνο ότι ο υπεύθυνος αντιδήμαρχος Βαγγέλης Χριστοφόρου ευχαρίστησε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την επιτυχή συνεργασία τους καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου και διαβεβαίωσε ότι ο Δήμος θα προχωρήσει στις απαιτούμενες παρεμβάσεις, με όσα μέσα διαθέτει με στόχο την πρόληψη επικίνδυνων φαινομένων. Ζήτησε τη συνεργασία όλων, ώστε στην περίπτωση ακραίων καιρικών φαινομένων να υπάρχει άμεση ανταπόκριση από τους εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου να αποφευχθούν επικίνδυνες καταστάσεις.
Ο ίδιος ανέφερε, λοιπόν … ότι ο δήμος θα προχωρήσει σε παρεμβάσεις. Αλλά πότε, όταν αυτές έπρεπε να είχαν ξεκινήσει πολύ καιρό νωρίτερα; Εδώ, σε αυτό τον δήμο ο κάθε πολίτης πρέπει να κάνει το σταυρό του εναποθέτοντας τις ελπίδες του στον ύψιστο!!!!
Σε αντιπλημμυρικά έργα προχώρησαν -υποθέτω- και οι άλλοι δήμοι της Ηλείας, αν και δεν μας έχουν δώσει ουσιαστική εικόνα των παρεμβάσεών τους. Ετσι, κι αυτές οι δημοτικές αρχές θα κριθούν πολύ αυστηρά από τους πολίτες εάν δεν έχουν πάρει τα ανγκαία μέτρα και πολύ περισσότερο εάν τολμήσουν να… επιρρίψουν τις ευθύνες τους αλλού. Κάτι που στην Ηλεία βλέπουμε να γίνεται συχνά.
Και κάτι ακόμη: Ας καταλάβουν όλοι ότι μπήκαν σε προεκλογική περίοδο και ότι έχουν κάνει ή δεν έχουν κάνει θα κριθούν στην κάλπη!!!!
Και όπως έγραψα κάποτε σε άρθρο μου: “Φυσικά υπάρχουν τα “καθαρόαιμα άλογα” που καλπάζουν σαν τον άνεμο όπως και τα… γαιδουράκια που περπατούν με βήμα σημειωτόν και πολλές φορές προς τα πίσω!