Γιατί Αποκαλούμε «Μαϊμού» τις Απομιμήσεις Γνωστών Προϊόντων;

Σίγουρα έχεις ακούσει κάποιον να λέει μια ατάκα του στιλ «αγόρασα ένα ζευγάρι γυαλιά ηλίου μαϊμού», εννοώντας ότι τα δεν είναι αυθεντικά και τα πήρε πολύ φθηνά.

 

 

Η λέξη «μαϊμού» χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια ως περιγραφή ενός προϊόντος χαμηλής συνήθως ποιότητας, το οποίο έχει δημιουργηθεί παράνομα και αποτελεί αντιγραφή κάποιας δημιουργίας που προέρχεται από γνωστό brand.

 

 

Πολλές φορές, μάλιστα, έχει πάνω και την επωνυμία ή το σήμα της εκάστοτε μάρκας ελαφρώς παραποιημένα. Προσωπικά, δεν μπορώ να ξεχάσω τα θρυλικά “Abibas” ή τα “Αdibas”, που είχαν γίνει viral στις απαρχές των social media. Η αλήθεια είναι πως δεν γνωρίζω αν όντως υπήρξαν ή αν οι φωτογραφίες που κυκλοφορούσαν ήταν αποτέλεσμα φωτομοντάζ.

 

 

Μπορεί να γελάμε με τα ευφάνταστα ονόματα των απομιμήσεων, όμως η αλήθεια είναι ότι προκαλούν μεγάλο πρόβλημα στην παγκόσμια οικονομία. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2016, οι βιομηχανίες που επηρεάστηκαν περισσότερο από την «πειρατεία» ήταν αυτές της ένδυσης, των παπουτσιών, των δερμάτινων προϊόντων, των ηλεκτρικών συσκευών και των ρολογιών.

 

 

Η ζημιά για εκείνη τη χρονιά -σε παγκόσμιο επίπεδο- ανερχόταν στα 509 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή στο 3,3% του παγκόσμιου εμπορίου.

 

 

Το Forbes υπολόγισε ότι μέσα στο 2022 θα χαθούν περίπου πέντε εκατομμύρια δουλειές παγκοσμίως, λόγω των παράνομων προϊόντων που προέρχονται κυρίως από την Κίνα.

 

 

Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι η αρμόδια υπηρεσία για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Euipo, ανέφερε πριν από λίγους μήνες ότι οι Ευρωπαίοι μεταξύ 15 και 24 ετών έχουν αγοράσει το τελευταίο δωδεκάμηνο τουλάχιστον ένα προϊόν «μαϊμού» σε ποσοστό 52%.

 

 

Υπάρχουν και περιπτώσεις που μπορεί να δημιουργηθεί ακόμη πιο σοβαρό πρόβλημα από το οικονομικό, αφού παρατηρείται μια αύξηση σε «μαϊμού» ιατρικό εξοπλισμό, φαρμακευτικά, είδη περιποίησης και ομορφιάς.

 

 

Κάπου εδώ, λοιπόν, θα αναρωτιέσαι: Καλά όλα αυτά! Τι σχέση έχουν όμως με τις συμπαθέστατες μαϊμούδες;

 

 

Η απάντηση είναι πολύ απλή.

 

 

Τα συμπαθή αυτά ζωάκια έχουν τη συνήθεια να αντιγράφουν κάθε κίνηση που βλέπουν. Οι παλιότεροι ίσως θυμούνται και την κλασική ατάκα «μη μαϊμουδίζεις», την οποία έλεγαν κάθε φορά που κάποιος αντέγραφε μια κίνηση που έκανε ένα άλλο άτομο.

 

 

Κάπως έτσι, λοιπόν, χωρίς να φταίνε, οι μαϊμούδες έγιναν συνώνυμο της αντιγραφής και του παραεμπορίου που στοιχίζει δουλειές. Βέβαια, οι καημένες δεν φταίνε σε κάτι – αν και πολλές φορές έχουμε δει βίντεο στα οποία κλέβουν πράγματα από ανθρώπους, αλλά αυτή είναι μια άλλη ιστορία.

 

 

Βέβαια, υπάρχουν και χειρότερα. Τι να πουν και τα καημένα τα γαϊδούρια;

 

 

www.vice.com

Διαβάστε Επίσης

Ασφυξία

Οι μαζικές συγκεντρώσεις της περασμένης Κυριακής σε όλη τη χώρα αλλά και στο νομό μας για τα Τέμπη έδειξαν

πατήστε & διαβάστε το 23ο τεύχος
πατήστε στην εικόνα & διαβάστε...
Δείτε το κανάλι μας...