Μισέλ Αμπού – Χάντμπα: Η Ηλεία αξίζει καλύτερη μοίρα

Χρειάστηκε να φτάσουμε στον τέταρτο χρόνο διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, για να πειστεί και ο πλέον καλόπιστος πολίτης της Ηλείας ότι η κυβέρνηση επέλεξε συνειδητά να απαξιώσει τον νομό και να του επιφυλάξει άνιση και άδικη μεταχείριση. Μέσα σε τριάμισι χρόνια, η Ηλεία έχασε κεκτημένα δεκαετιών, τα οποία είχαν κερδηθεί με δυναμικούς αγώνες του ηλειακού λαού.

 

Κορυφαία στιγμή απαξίωσης ήταν φυσικά ο εξοβελισμός της Ηλείας από τον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας με την κατάργηση του τμήματος Μουσειολογίας Πύργου και τη μεταφορά της Γεωπονίας Αμαλιάδας στην Αιτωλοακαρνανίας. Είκοσι χρόνια τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ηλεία –με τα όποια προβλήματά τους- διαγράφηκαν μονοκοντυλιά χωρίς καμία ουσιαστική διαβούλευση. Το επιχείρημα περί αναγκαιότητας εξορθολογισμού της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης αποδείχθηκε φυσικά «κούφιο». Η περίφημη μεταρρύθμιση του υπουργείου Παιδείας ξεκίνησε και… ολοκληρώθηκε στην Ηλεία, αφού δεν έκλεισε κανένα άλλο τμήμα πανελλαδικά!

 

Ακολούθησε η απαξίωση της Δημόσιας Υγείας της Ηλείας, η οποία υλοποιήθηκε βαθμιαία και μεθοδικά. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας αλλά και μετά την άρση των μέτρων περιορισμού, δεν έγινε καμία ουσιαστική και αποτελεσματική προσπάθεια στελέχωσης των νοσηλευτικών μονάδων με γιατρούς, μέσω της χορήγησης πρόσθετων κινήτρων, παρά μόνο επισκέψεις «δημοσίων σχέσεων» και
προσχηματικές προκηρύξεις που όλοι γνώριζαν εκ των προτέρων ότι θα αποβούν «άγονες». Σαν να μην έφτανε αυτό, εισπράξαμε και περίσσευμα ειρωνείας από υπουργικά χείλη ότι ακμάζουμε και ότι δεν είμαστε Καστελόριζο!

 

Θα περίμενε κάποιος ότι σε έναν κατεξοχήν αγροτικό νομό η κυβέρνηση θα έδινε προτεραιότητα στη στήριξη των παραγωγών, ώστε να επέλθει ταχύτερα η οικονομική ανάπτυξη και να εξασφαλιστεί η διατροφική επάρκεια σε δύσκολες εποχές λόγω γεωπολιτικής αστάθειας. Φευ! Οι σταφιδοπαραγωγοί παραμυθιάστηκαν από τις περίφημες «συμφωνίες κυρίων» για την τιμή που υποτίθεται ότι πέτυχε ο τότε ΥΠΑΑΤ κ. Λιβανός και ακόμα και σήμερα παραμένουν αβοήθητοι. Φραουλοπαραγωγοί και ελαιοπαραγωγοί αγωνιούν για τη φετινή συγκομιδή, διότι η κυβέρνηση εθελοτυφλεί και νομοθετεί καθυστερημένα ημίμετρα για τη μετάκληση μεταναστών εργατών γης. Οι κτηνοτρόφοι πληρώνουν υπερδιπλάσιο κόστος για ζωοτροφές και λαμβάνουν ενισχύσεις «ψίχουλα».

 

Η υπογειοποίηση του αρδευτικού δικτύου, ένα έργο που θα έδινε τεράστια  αναπτυξιακή ώθηση στην Ηλεία, εξακολουθεί να παραμένει στα χαρτιά και δίχως προοπτική υλοποίησης, παρότι το ΠΑΣΟΚ έχει παραδώσει ώριμη μελέτη από το 2011.

 

 

Η μετά κόπων και βασάνων επανέναρξη της κατασκευής της Πατρών-Πύργου, με τρία χρόνια καθυστέρηση, και οι εξαγγελίες για κανονικοποίηση της μετρικής σιδηροδρομικής γραμμής, τη στιγμή που για την Πάτρα δρομολογούν σύγχρονο και υπογειοποιημένο τρένο, είναι επιχειρήματα ψήφου μόνο για όσους βάζουν χαμηλά τον πήχυ για την Ηλεία, διότι μόνο έτσι μπορούν να τον περάσουν.

 

Η Ηλεία έχει δικαίωμα να φιλοξενεί πανεπιστημιακά τμήματα σε μόνιμη βάση, όπως όλοι οι άλλοι νομοί της χώρας.
Οι πολίτες της Ηλείας έχουν συνταγματικό δικαίωμα να απολαμβάνουν τις ίδιες υπηρεσίες υγείας με όλους τους άλλους συμπολίτες τους πανελλαδικά.

 

Οι αγρότες της Ηλείας έχουν κάθε δικαίωμα να ποτίζουν, να καλλιεργούν και να διαθέτουν τα προϊόντά τους με όρους ανταγωνιστικούς κι όχι εξευτελιστικούς. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας συμπεριφέρθηκε απαξιωτικά στην Ηλεία και αυτό δεν αλλάζει, όσες επισκέψεις κι αν κάνουν οι υπουργοί της.

 

 

Μισέλ Αμπού – Χάντμπα Δικηγόρος/Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ήλιδας/ Στέλεχος ΠΑΣΟΚ Ηλείας

Διαβάστε Επίσης

πατήστε & διαβάστε το 8ο τεύχος
Διαβάστε δωρεάν τα πρώτα κεφάλαια...
Δείτε το κανάλι μας...