Η νίκη της Τζόρτζια Μελόνι στις εκλογές της Ιταλίας επισφραγίστηκε το βράδυ της Κυριακής, όταν λίγο μετά τα μεσάνυχτα (σ.σ. ώρα Ελλάδας), έκλεισαν οι κάλπες και τα exit poll επιβεβαίωσαν ότι η ακροδεξιά κατέχει την εξουσία στην επόμενη μέρα
Αυτό που όλοι γνώριζαν ως ισχυρή πιθανότητα, πλέον είναι γεγονός! Η νίκη της Τζόρτζια Μελόνι στις εκλογές της Ιταλίας επισφραγίστηκε το βράδυ της Κυριακής, όταν λίγο μετά τα μεσάνυχτα (σ.σ. ώρα Ελλάδας), έκλεισαν οι κάλπες και τα exit poll επιβεβαίωσαν ότι η ακροδεξιά μέσω της συμμαχίας «Λέγκα», «Φόρτσα Ιτάλια» και «Αδελφοί της Ιταλίας» θα κατέχουν την εξουσία στην επόμενη μέρα της χώρας.
Μία επόμενη μέρα που σηματοδοτεί απότομη αλλαγή κατεύθυνσης, εγείροντας ανησυχίες στις Βρυξέλλες και στις πρωτεύουσες της ΕΕ, καθώς η Ένωση είναι αντιμέτωπη με τον αυξανόμενο πληθωρισμό, τον πόλεμο στην Ουκρανία και την απειλή διακοπής ρεύματος, καθώς η ενέργεια εξαντλείται αυτό το χειμώνα.
Στη δημοσιότητα δόθηκαν τα πρώτα exit polls αφότου έκλεισαν οι κάλπες των εκλογών στην Ιταλία. Όπως αναμενόταν, ο Δεξιός συνασπισμός υπό το κόμμα της Τζόρτζια Μελόνι, φαίνεται να κατακτά άνετη πλειοψηφία.
Τα αποτελέσματα ανά κόμμα σύμφωνα με το exit poll της La Repubblica
Αδερφοί της Ιταλίας 22-26%
Δημοκρατικό Κόμμα 17-21%
Κίνημα 5 Αστέρων 13,5-17,5%
Λέγκα του Βορρά 8,5-12,5%
Φόρτσα Ιτάλια 6-8%
Πράσινοι – Αριστερά 3-5%
Τα αποτελέσματα από το exit poll της Rai είναι:
Κεντροδεξιά 41-45%
Κεντροαριστερά 22-25%
Ετσι βγήκε η Μελόνι
Η αλλαγή του εκλογικού νόμου το 2020 και ο συνδυασμός απλής αναλογικής και πλειοψηφικής απονομής εδρών έχει προκαλέσει μεγάλες ανακατατάξεις και οδήγησε σε συμμαχίες. Εκ των πραγμάτων, το εκλογικό σύστημα της Ιταλίας οδήγησε τα μεγάλα κόμματα να συνάψουν συμμαχίες και έτσι στις σημερινές εκλογές, μπορεί οι πολίτες να ψήφισαν κόμμα προτίμησης, όμως τελικά ψήφισαν: Κεντροδεξιά ή Κεντροαριστερή συμμαχία. Ετσι, το ακροδεξιό κόμμα «Fratelli d’Italia» της Τζόρτζια Μελόνι, που ισχυρίζεται ότι δεν είναι φασιστικό αλλά πατριωτικό, πέτυχε τον στόχο του, αφού συγκέντρωσε το μεγαλύτερο ποσοστό (σ.σ. και ας είχε μόλις 4% στις εκλογές του 2018) της ακροδεξιάς 23,5%, με δεύτερο το Δημοκρατικό Κόμμα του Ενρίκο Λέτα με 20,3%.
Meloni – finally – has voted! https://t.co/mLJhibXMmD
— Adam Parsons (@adamparsons) September 25, 2022
Και αν το 25% ακούγεται λίγο, τότε έρχονται και τα ποσοστά των «Λέγκα» του Ματέο Σαλβίνι (16,4%) και «Φόρτσα Ιτάλια» του Σίλβιο Μπερλουσκόνι (9,6%) να… βάλουν το χεράκι τους και να εκτοξεύσουν το ποσοστό της Κεντροδεξιάς κοντά στο 45-50%, κατά πολύ περισσότερο από τον αντίπαλο συνασπισμό της Κεντροαριστεράς. Σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο με τον οποίο διεξήχθησαν οι εκλογές, το «μαγικό» ποσοστό για πλήρη έλεγχο του κοινοβουλίου ήταν το 44% καθώς εξασφαλίζει το 80% των εδρών σε Βουλή και Γερουσία δίνοντας μια συμπαγή πλειοψηφία.
Επίσημα αποτελέσματα αναμένονται αύριο Δευτέρα, τότε η προσοχή θα στραφεί στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, ο οποίος, με βάση το αποψινό αποτέλεσμα των εκλογών και τη σύνθεση του νέου κοινοβουλίου, θα πρέπει να διορίσει νέο πρωθυπουργό. Ο Ματαρέλα θα επιλέξει ως πρωθυπουργό τον ηγέτη που έχει τις περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει την υποστήριξη του κοινοβουλίου σε ψήφο εμπιστοσύνης. Η διαδικασία μπορεί να είναι χρονοβόρα. Μπορεί να χρειαστούν αρκετές εβδομάδες μέχρι να διευθετηθεί το τελικό σχήμα του συνασπισμού και το πρόγραμμά του για την κυβέρνηση. Οι νέοι βουλευτές εκλέγονται για να παραμείνουν στη θέση τους για πέντε χρόνια, ωστόσο οι πρόωρες εκλογές δεν ήταν ποτέ σπάνιες στην Ιταλία.
🇮🇹 Elecciones en Italia: la ultraderecha se encamina hacia un triunfo histórico
👉🏻 La ultraderechista Giorgia Meloni se podría convertir en la primera mujer en llegar al poder en Italia.
🗳️ Hasta el momento votó el 51% del padrón, un 8% menos que en los comicios de 2018. pic.twitter.com/2Zo6IDrKqI
— C5N (@C5N) September 25, 2022
Μια διχασμένη Ιταλία
Πολιτικοί αναλυτές στην Ιταλία, αναφέρουν ότι οδεύουμε σε μια διχασμένη Ιταλία, κομμένη στα δύο, με Βορρά και Νότο να μη… μιλούν πια την ίδια γλώσσα. Η πορεία της χώρας και το ποιες μεταρρυθμίσεις θα προωθηθούν αλλά και, σε αυτή τη συγκυρία, ποια θα είναι η θέση της Ιταλίας στη διεθνή πολιτική σκηνή και ειδικότερα εντός ΕΕ, είναι οι κύριοι άξονες που γεννούν προβληματισμό. Μια σύγκρουση που αναμένεται να ξεσπάσει με ένταση θα αφορά το μέλλον του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ιταλίας καθώς υπάρχουν εκ διαμέτρου αντίθετες «αναγνώσεις» για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί το μεταναστευτικό ή το ζήτημα του περιβάλλοντος και των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της ενέργειας.
Ένα άλλο αγκάθι είναι η στάση που θα επιδείξει η κυβέρνηση δεξιάς – ακροδεξιάς απέναντι στη Ρωσία και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Στη συμμαχία των τριών έχει καταγραφεί μια διαφωνία: Η Μελόνι έχει πάρει ξεκάθαρη θέση κατά του Πούτιν και υπέρ της υποστήριξης με στρατιωτικά μέσα της Ουκρανίας, ενώ οι Σαλβίνι και Μπερλουσκόνι έχουν πιο διφορούμενη στάση.