Πανηλειακή συγκέντρωση για την υγεία στην Ηλεία

Κοινή σύσκεψη των συλλόγων εργαζομένων Ν.Μ. Πύργου –Αμαλιάδας με την ΠΟΕΔΗΝ και εκπρόσωπο της ΑΔΕΔΥ

 

 

Τα νοσοκομεία Αμαλιάδας και Πύργου επισκέφτηκε χθες το πρωί ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος, συνοδευόμενος από τον Γενικό Σύμβουλο Χρήστο Σουγλέρη και τον γενικό σύμβουλο της ΑΔΕΔΥ Κώστα Πετρόπουλο. Όπως επισημάνθηκε το μείζον ζήτημα των νοσοκομείων της Ηλείας έχει να κάνει με την έλλειψη ιατρικού και λοιπού προσωπικού και θα πρέπει από πλευράς της Κυβέρνησης να δοθούν ουσιαστικά κίνητρα προκειμένου οι νοσηλευτικές μονάδες της Ηλείας να προσελκύσουν γιατρούς.

 

Οι κκ. Γιαννάκος, Σουγλέρης και Πετρόπουλος, συμμετείχαν και στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου Πύργου όπου συζήτησαν με τους εργαζομένους τα προβλήματα που υπάρχουν. Για πρώτη φορά στο ίδιο τραπέζι κάθισαν και ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Πύργου Γιάννης Γεωργίου και ο γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων Αμαλιάδας Βασίλης Μιχαλόπουλος, οι οποίοι προανήγγειλαν Πανηλειακή συγκέντρωση σε συνεργασία και με τους φορείς των δήμων Πύργου και Αμαλιάδας για τα θέματα της Δημόσια υγείας.

 

 

Αναφερόμενος στη χθεσινή συνάντηση- σύσκεψη ο Γ. Γεωργίου, τόνισε μεταξύ άλλων: «Η συγκέντρωση αυτή έρχεται σε συνέχεια της προσπάθειας μας για να επικοινωνήσουμε όσο μπορούμε καλύτερα την υποστελέχωση του νοσοκομείου μας και τα προβλήματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή. Το νοσοκομείο Πύργου βρίσκεται σε μία ιδιαίτερα δύσκολη καμπή ειδικά όσον αφορά την παθολογική κλινική. Κάθε μήνας που περνάει τα πράγματα γίνονται και χειρότερα.

 

Δίνεται αγώνας για το πώς θα βγουν οι εφημερίες καλώντας γιατρούς από όμορους νομούς καθώς κάνεις γιατρός δεν υπάρχει εδώ με οργανική θέση παρά μόνο ένας μετακινούμενος από την Αμαλιάδα ο κος. Αλεξόπουλος. Λειτουργούμε μία παθολογική και μία covid κλινική χωρίς παθολόγους και χωρίς έναν πνευμονολόγο. Οι διαγωνισμοί βγαίνουν διαρκώς άγονοι, οι θέσεις μένουν κενές.

 

Είχαμε τονίσει και στην κυρία Γκάγκά ότι για να καρποφορήσουν αυτοί οι διαγωνισμοί θα πρέπει να δοθούν επιπλέον κίνητρα, είτε αυτό λέγεται άγονο, είτε όποια άλλα μπορούν να θεσπίσουν κυρίως οικονομικά. Ο χαρακτηρισμός ως «άγονη» δεν έγινε. Δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε και συνεχίζουμε σε μία αδιέξοδη κατάσταση.

 

Συνεχίζουμε τις επαφές μας, με όλους τους φορείς της Ηλείας και προσανατολιζόμαστε το επόμενο διάστημα για ένα Πανηλειακό συλλαλητήριο μήπως αφυπνίσουμε ακόμα περισσότερους. Διεκδικούμε καλύτερες υπηρεσίες υγείας για όλο το νομό και σε αυτό θέλουμε τη συστράτευση όλων. Κανένας δεν περισσεύει από τον αγώνα αυτό. Θέλουμε ένα νοσοκομείο που να καλύπτει τις περισσότερες ανάγκες και δύο νοσοκομεία δορυφόρους που θα βοηθάνε».

 

 

Από την πλευρά του ο Β. Μιχαλόπουλος σημείωσε: «Δυστυχώς η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο για τις δομές στο νομό Ηλείας. Πρώτα από όλα στο μεγάλο νοσοκομείο του νομού μας, στο νοσοκομείο του Πύργου και βέβαια και στα υπόλοιπα δύο νοσοκομεία σε Αμαλιάδα και Κρέστενα. Αυτό το φαινόμενο που συναντάμε εδώ δεν έχει προηγούμενο. Σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν προβλήματα και έλλειψης, αλλά αυτό που γίνεται στην Ηλεία είναι ανεπανάληπτο και οφείλουμε να το αναδείξουμε. Κάποιοι ίσως είτε θέλοντας να καλύψουν είτε την ανεπάρκειά τους είτε την οποιαδήποτε άλλη σκοπιμότητα τους μεταθέτουν τη ρίζα του προβλήματος αλλού.

 

Τι έχει ανάγκη το νοσοκομείο του Πύργου το νοσοκομείο της Αμαλιάδας το νοσοκομείο της Κρέστενας; Γιατρούς θέλουμε. Είναι πρωτόγνωρο ένας ολόκληρος νόμος να καλύπτεται από έναν παθολόγο ιατρό. Αυτά δεν γίνονται ούτε στη Ζιμπάμπουε. Εμείς οι εργαζόμενοι δεν έχουμε να χωρίσουμε απολύτως τίποτα. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι…όλοι φοβούνται την ενότητα των εργαζομένων. Για εμάς υπάρχει ένας δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε. Αυτό που είπε ο Γ. Γεωργιου για ένα Πανηλειακό συλλαλητήριο το έχουμε συζητήσει αρκετές φορές.

 

Έχω προτείνει να συνεδριάζουμε ανά διαστήματα τα δύο διοικητικά συμβούλια μαζί για να έχουμε άποψη και κοινές προτάσεις και η κοινωνία να εμπιστευτεί ξανά τον εργαζόμενο. Να γίνει ένα Πανηλειακό συλλαλητήριο σε συνεννόηση με τα δύο σωματεία και τους φορείς των δύο πόλεων να κάνουμε μία δυναμική κινητοποίηση -διαμαρτυρία να καταλάβουν επιτέλους ότι ο νομός Ηλείας δεν μπορεί να ακολουθήσει αυτό το ρυθμό».

 

 

Οι θέσεις ΠΟΕΔΗΝ και ΑΔΕΔΥ

 

 

Από την πλευρά του ο Μ. Γιαννάκος σημείωσε ότι η πανδημία ανέδειξε τον ανεκτίμητο ρόλο της δημόσιας υγείας καθώς ο ιδιωτικός τομέας έμεινε «θεατής» και είδε την πανδημία ως ευκαιρία αύξησης των κερδών του «Παρά τις ελλείψεις που υπήρχαν σε προσωπικό ο δημόσιος τομέας υγείας έδωσε μάχες και έσωσε πραγματικά πολλούς ανθρώπους όχι μόνο από κορωνοϊο αλλά και από άλλες παθήσεις σε αντίξοες συνθήκες ως εκ τούτου λοιπόν είναι μονόδρομος για την κυβέρνηση να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας με στελέχωση αλλά και χρηματοδότηση καθότι η ακρίβεια τσακίζει και τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων.

 

Εμείς δουλεύουμε με 10.000 άτομα λιγότερο προσωπικό σε σχέση με πέρσι καθώς δεν είναι μόνο οι αναστολές είναι και οι συνταξιοδοτήσεις και οι αποχωρήσεις οι οποίες δεν έχουν καλυφθεί. Στην προκήρυξη που τρέχει τώρα γίνονται οι αιτήσεις και στην καλύτερη των περιπτώσεων με τις χρονοβόρες διαδικασίες του ΑΣΕΠ θα είναι στα νοσοκομεία μετά από ένα χρόνο και μάλιστα με ανακύκλωση του ήδη υπηρετούντος προσωπικού, καθώς πολλοί συμβασιούχοι συνάδελφοι κάνουν αίτηση για να προσληφθούν ως μόνιμοι, άρα οι θέσεις τους ως επικουρικό προσωπικό θα χαθούν.

 

Πρέπει λοιπόν να προσληφθεί προσωπικό, να αρθούν οι αναστολές και ταυτόχρονα θα πρέπει η πολιτεία όχι μόνο να κάνει προκηρύξεις και να βγαίνουν αγώνες (που είναι σαφές πια ότι θα βγουν αγώνες) θα πρέπει να βελτιώσει και τα κίνητρα στους επαγγελματίες υγείας. Εμείς οι υγειονομικοί σε πολλές περιπτώσεις λαμβάνουμε μισθό κάτω από τον κατώτατο μισθό του ανειδίκευτου εργάτη… Δεν πρέπει μόνο να βελτιωθούν τα κινητά μέσω του χαρακτηρισμού ως αγώνες περιοχές καθώς έχουμε κι άλλα μέρη της χώρας που έχουν χαρακτηριστεί άγονα αλλά και πάλι τα κίνητρα αυτά δεν φτάνουν.

 

Είναι απαράδεκτο σε ένα νόμο με 300.000 κατοίκους εν μέσω κορωνοϊού να μην έχουμε παθολογική κάλυψη -ένας παθολόγος ίσον κανένας. Θα πρέπει να λειτουργεί παθολογική κλινική, πνευμονολογική κλινική, χωρίς κανέναν πνευμονολόγο. Όλα αυτά πραγματικά δεν μπορούν να στέκουν σε μία σύγχρονη κοινωνία που λέει ότι έχει κοινωνικό κράτος» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννάκος τονίζοντας παράλληλα ότι «Δεν επιτρέπεται νοσοκομεία να λειτουργούν ανταγωνιστικά στον ίδιο νομό αλλά οφείλουν να λειτουργούν συμπληρωματικά. Εδώ και πολλά χρόνια έχει ξεκινήσει μία διαδικασία συγχωνεύσεων- καταργήσεων υγειονομικών μονάδων που βρίσκονται κοντά σε άλλα νοσοκομεία και μάλιστα πολλά έχουν απολέσει και τη νομική τους υπόσταση».

«Θεωρώ ότι η σημερινή κίνηση είναι μία αρχή για κάποιες κινητοποιήσεις, σε συνεργασία και με τους φορείς» τόνισε ο Χρ. Σουγλέρης επισημαίνοντας παράλληλα: «Δεν λογίζεται δύο νοσοκομεία να μην προσφέρουν υπηρεσίες που πρέπει να προσφέρει ένα νοσοκομείο δημόσιο. Έχει καταντήσει το νοσοκομείο Αμαλιάδας να μην είναι καν κέντρο υγείας καθώς δεν μπορείς να έχεις έναν γενικό ιατρό σε ένα νοσοκομείο και δίπλα στο κέντρο υγείας να υπάρχουν επτά γενικοί ιατροί. Οφείλει η πολιτεία να πάρει αποφάσεις. Στον Πύργο δεν νοείται να υπάρχει μόνο ένας παθολόγος για 70- 80 ασθενείς. Πρέπει να βρεθεί λύση…».

 

 

Από τη πλευρά του ο Κ. Πετρόπουλος σημείωσε ότι πολλές φορές η ΑΔΕΔΥ έχει αναδείξει τα προβλήματα στο δημόσιο σύστημα υγείας και στηρίζει τις κινητοποιήσεις της ΠΟΕΔΗΝ.

 

 

www.protinews.com.gr

Διαβάστε Επίσης

Ο Παιδικός Σταθμός του Δήμου Ζαχάρως, σε συνεργασία με την Διαιτολόγο-Διατροφολόγο κα Βασιλική Παπαχριστοπούλου, διοργανώνει εκδήλωση με θέμα: «Ταξιδεύουμε…υγιεινά».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024 και ώρα 6.00 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ζαχάρως,

πατήστε & διαβάστε το 19ο τεύχος
Δείτε το κανάλι μας...