Μερίδες
Πάνω απο 8
Κρεατόπιτα, η συνταγή της γιαγιάς μας! Η συνταγή για μια παραδοσιακή και τραγανή κρεατόπιτα, φτιαγμένη με τον τρόπο της γιαγιάς για να μας ξυπνήσει παλιές αναμνήσεις και να φτιάξει τη μέρα μας.
Υλικά Συνταγής
1 κιλό κιμά
1 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 ματσάκι μαϊντανό
2 κουταλιές πελτέ
1 ξύλο κανέλλα
2 φλιτζάνια κεφαλοτύρι τριμμένο
3 αυγά
1 φλιτζάνι βούτυρο
αλάτι και πιπέρι
1/2 κιλό φύλλο
Εκτέλεση συνταγής
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο να ζεσταθεί.
Ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και τα τσιγαρίζουμε.
Προσθέτουμε τον κιμά και με ένα πιρούνι τον πιέζουμε και ανακατεύουμε καλά για να μην μείνουν μεγάλα κομμάτια.
Στη συνέχεια, αφήνουμε το μείγμα να βράσει μέχρι να απορροφηθεί τελείως το νερό.
Προσθέτουμε τη φρυγανιά, τον μαϊντανό, τον πελτέ και την κανέλλα και αλατοπιπερώνουμε.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και σε ένα πιατάκι χτυπάμε τα αυγά.
Προσθέτουμε το τυρί και τα αυγά στην κατσαρόλα.
Ζεσταίνουμε το βούτυρο για να λιώσει.
Βουτυρώνουμε το ταψί μας και απλώνουμε τα μισά φύλλα. Ανάμεσα σε κάθε φύλλο, απλώνουμε το μισό βούτυρο με ένα πινέλο.
Προσοχή: Φροντίζουμε να καλύψουμε όλη την επιφάνεια του ταψιού με φύλλα.
Ρίχνουμε τη γέμιση της κρεατόπιτας πάνω στα φύλλα και την απλώνουμε προσεχτικά ώστε να πάει παντού χωρίς να σχιστεί το φύλλο από κάτω.
Απλώνουμε τα υπόλοιπα φύλλα από πάνω, αλείφοντας και πάλι το καθένα με το υπόλοιπο βούτυρο.
«Γυρίζουμε» τα φύλλα που περισσεύουν έξω από το ταψί προς τα μέσα και κόβουμε πολύ προσεχτικά την πίτα σε κομμάτια και ραντίζουμε με νερό.
Ψήνουμε την κρεατόπιτα σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο για μισή ώρα με τρία τέταρτα.
Και αυτό ήταν, η κρεατόπιτά μας είναι έτοιμη.
Περιμένουμε λίγο να κρυώσει, τη σερβίρουμε και απολαμβάνουμε τη κρεατόπιτα όπως την έκανε η γιαγιά!