Τo διαχρονικό αίτημα για υδροδότησης της Δυτικής Αχαΐας από το Φράγμα Πηνειού που αποτελεί εδώ και χρόνια διεκδίκηση του γειτονικού νομού αλλά και πολλές φορές αιτία προστριβών και διαφωνίας ανάμεσα σε Ηλεία και Αχαΐα, ήρθε και πάλι χθες στην επιφάνεια, δια στόματος του Υφυπουργού Εξωτερικών και βουλευτή Αχαΐας, Ανδρέα Κατσανιώτη.
Ο κ. Κατσανιώτης, μιλώντας ως κεντρικός ομιλητής αλλά και ως εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού χθες στην εκδήλωση του Δήμου Δυτικής Αχαΐας, «Δύμαια ‘22» ανέφερε ότι έθεσε υπόψιν του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Καραγιάννη το ζήτημα της επέκτασης του φράγματος, αφήνοντας παράλληλα αιχμές, πως εδώ και 50 χρόνια δεν έχει γίνει καμία συντήρησή του ενώ πρόσθεσε ότι «ο κάμπος Δυτικής Αχαΐας αφυδατώνεται και το νερό χύνεται στη θάλασσα».
Έξι μήνες μετά την α’ φάση της μελέτης μπορεί να γίνει η επέκταση
Ο υφυπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε ακόμα στην υπογραφή υδρογεωλογικής μελέτης κόστους 8,5 εκατ. ευρώ που θα καταγράψει επιστημονικά τις διαθέσιμες ποσότητες νερών από τον Πηνειό που μπορούν να αρδεύσουν τη Δυτική Αχαΐα, υποστηρίζοντας ότι έτσι θα τελειώσει η διαμάχη για το νερό μεταξύ Αχαΐας και Ηλείας, εξέλιξη για την οποία πάντως η εφ. «Πατρίς» σας είχε ήδη ενημερώσει από τον περασμένο Μάρτιο.
Παράλληλα, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κ. Κατσανιώτης, μετά από έξι μήνες που θα τελειώσει η πρώτη φάση της μελέτης θα μπορέσει να γίνει η επέκτασή της για να συμπεριλάβει τη δημιουργία υπογειοποιημένου δικτύου άρδευσης στην Δυτική Αχαΐα.
«Σας το λέω σαν ειδικός, είναι ο μόνος τρόπος!»
Στον χαιρετισμό που απηύθυνε στην ημερίδα ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης τόνισε συγκεκριμένα: «Ως Υφυπουργός έχω τη δυνατότητα στενής συνεργασίας με τον συνάδελφο Υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Καραγιάννη. Του έθεσα το ζήτημα της επέκτασης της διώρυγας του Πηνειού για την άρδευση του κάμπου της Δυτικής Αχαΐας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κατσανιώτης για να συνεχίσει: «Εδώ και 50 χρόνια δεν έχει γίνει κανένα έργο συντήρησης στο Φράγμα Πηνειού. Η μείωση των δυνατοτήτων του, οι απώλειες νερού του φράγματος στα δίκτυα διανομής είναι τεράστια.
Ο κάμπος Δυτικής Αχαΐας αφυδατώνεται και το νερό χύνεται στη θάλασσα. Η δημόσια συζήτηση για την άρδευση του κάμπου, δυστυχώς, για πολλά χρόνια ήταν σε τέτοιου τύπου βάση. Και η Κυβέρνηση σήμερα, ξεκινά μία από τις μεγαλύτερες μελέτες ύψους 8,5 εκατομμυρίων που αφορά το φράγμα του Πηνειού. Στόχος είναι η ριζική του ανακαίνιση και η μελέτη της υδρογεωλογικής του δυνατότητας. Με απλά λόγια πόσα στρέμματα με υπογειοποιημένο δίκτυο μπορεί να αρδεύσει το φράγμα. Έτσι, θα τελειώσει με επιστημονική σφραγίδα η ανούσια διαμάχη για το νερό μεταξύ Αχαΐας και Ηλείας.
Μετά από έξι μήνες που θα τελειώσει η πρώτη φάση της μελέτης θα μπορέσει να γίνει η επέκτασή της για να συμπεριλάβει τη δημιουργία υπογειοποιημένου δικτύου άρδευσης στην Δυτική Αχαΐα. Σας το λέω σαν ειδικός! Είναι ο μόνος τρόπος!»
Το αντικείμενο της μελέτης
Υπενθυμίζεται ότι, για το μεγάλο αυτό έργο στο Φράγμα Πηνειού αντικείμενο της μελέτης είναι μεταξύ άλλων:
Η υδρολογική διερεύνηση των δυνατοτήτων του Ταμιευτήρα και η διαχείριση του νερού, τα απαραίτητα έργα ενίσχυσης επίσης στον Ταμιευτήρα, από γειτονικές υδρολογικές λεκάνες, η εγκατάσταση συστήματος ασφάλειας ελέγχου και παρακολούθησης του Φράγματος, κλπ.
Επίσης, η μελέτη θα εξετάσει την περιβαλλοντική αναβάθμιση των παραλίμνιων περιοχών, όπως και την ανάδειξή τους, την αξιοποίηση της αλιείας του ταμιευτήρα με κατάλληλα αλιεύματα.
Ακόμη, την κατασκευή νέων αρδευτικών δικτύων στην περιοχή Μανωλάδας, την βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας συντήρησης με τα νέα δεδομένα, τον έλεγχο επάρκειας των έργων προσαγωγής στις αρδευόμενες περιοχές (διώρυγες), καθώς και την κατασκευή νέων έργων άρδευσης του τ. Δήμου Ωλένης με εργασίες για λιμνοδεξαμενή και φράγματος «Βλαχαίικου».
www.patrisnews.com