Κώστας Τζαβάρας στην «ΠΡΩΤΗ» για την συμμετοχή του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για τις υποκλοπές
«Το μεγαλύτερο ατόπημα είναι πως ένας δημοσιογράφος που έψαχνε να βρει την αλήθεια για την διαφθορά στον τραπεζικό χώρο παρακολουθείτο για λόγους εθνικής ασφάλειας», τονίζει ο βουλευτής Ηλείας
«Η κυβέρνηση δεν μπορεί να αλλάξει τα μέλη στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, αυτό είναι δουλειά της Βουλής. Εγώ είμαι μόνιμο μέλος. Εάν με αλλάξει θα πρόκειται για πραξικόπημα»
Του Μιχάλη Δημητρόπουλου
[email protected]
Αίσθηση προκάλεσε προχθές το μήνυμα της Όλγας Κεφαλογιάννη πως δεν θα δεχθεί αντικατάσταση της από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, η οποία αναμένεται να καλέσει τη διοίκηση της ΕΥΠ για τις υποκλοπές μετά την προ ημερησίας στη Βουλή. Η φημολογία περί αντικατάστασης της κας Κεφαλογιάννη, όπως και του βουλευτή Ηλείας, Κώστα Τζαβάρα, αλλά και του βουλευτή Βοιωτίας Ανδρέα Κουτσούμπα, είχε ξεκινήσει εδώ και ημέρες, αν και το Μέγαρο Μαξίμου δεν επιβεβαίωνε ότι υπήρχε τέτοια πρόθεση.
Ωστόσο, μετά από κάποια δημοσιεύματα σε «τρίτης κατηγορίας» ιστοσελίδες, η εφημερίδα «Καθημερινή» με σχόλιό της έκανε λόγο για «ανυπόστατες» και «λάθος φήμες» σε ότι αφορά το ενδεχόμενο αντικατάστασης τριών μελών της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, αλλά πέταξε «μπηχτή» για τον Κώστα Τζαβάρα και την Όλγα Κεφαλογιάννη πως «σχεδόν πάντα απουσίαζαν και έπαιρναν τις θέσεις τους οι αναπληρωματικοί».
Εξ ου και η βουλευτής Α’ Αθήνας της ΝΔ Όλγα Κεφαλογιάννη θεώρησε ότι τα δημοσιεύματα αποτέλεσαν προσπάθεια απαξίωσής της και απάντησε καταλλήλως πως «θα συνεχίσει να συμμετέχει στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας αυτή την κρίσιμη περίοδο».
Ο βουλευτής Ηλείας της ΝΔ και μόνιμο μέλος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής Κώστας Τζαβάρας, από την περασμένη εβδομάδα είχε δηλώσει πως το ζήτημα των υποκλοπών αποτελεί «ισχυρό πλήγμα για τη λειτουργία του πολιτεύματος», καλώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, ενώ είχε χαρακτηρίσει την παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη ως ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα για την κυβέρνηση.
«Τα πάντα για να αποκαλυφθεί η αλήθεια, σύμφωνα με τις οδηγίες του πρωθυπουργού»
Σήμερα, μιλώντας αποκλειστικά στην «ΠΡΩΤΗ» ξεκαθαρίζει πως θα είναι παρών στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και πως θα κάνει τα πάντα για να αποκαλυφθεί η αλήθεια, ενώ παράλληλα, αναφέρεται και στο θέμα της παρακολούθησης του κινητού του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη χαρακτηρίζοντάς το ως «το μεγαλύτερο ατόπημα από όλη αυτή την ιστορία».
«Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας είναι η πιο σοβαρή Επιτροπή της Βουλής. Κάνει ακροάσεις , συζητήσεις σε εκθέσεις, κτλ. Είμαι μέλος και παρότι, πράγματι έχω απουσιάσει ορισμένες φορές -και όχι μόνο εγώ αλλά και άλλοι συνάδελφοι- οι όποιες απουσίες μου δεν ήταν αυθαίρετες, αλλά έγιναν μετά από συνεννόηση με τον Γ.Γ. της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, που όριζε έναν αναπληρωτή και προφανώς πήγαινε ο αναπληρωτής στην θέση μου.
Το “δεν πηγαίνω” σημαίνει πως είναι κενή η θέση μου, και δεν υπήρχε τέτοια περίπτωση. Δεν είχε δημιουργηθεί όμως μέχρι στιγμής τέτοιας σοβαρότητας θέμα όπως οι υποκλοπές, οπότε δεν τίθεται κανένα ζήτημα για το εάν θα πάω ή όχι. Θα είμαι εκεί παρών και θα κάνω τα πάντα για να αποκαλυφθεί η αλήθεια, σύμφωνα με τις οδηγίες του
πρωθυπουργού και προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη. Θα ακολουθήσω τις οδηγίες του και θα συμβάλλω με όλες τις δυνάμεις, την πείρα και την γνώση που έχω, για να αποκαλυφθεί η αλήθεια. Όπως ακριβώς το έχει πει ο πρωθυπουργός», τόνισε στην «ΠΡΩΤΗ» ο βουλευτής Ηλείας.
«Δεν μπορεί να με αλλάξει»
Σε ερώτησή μας για το εάν έχει την δυνατότητα η κυβέρνηση να προχωρήσει σε αλλαγή μελών, ο Κώστας Τζαβάρας ήταν ξεκάθαρος: «Η κυβέρνηση δεν μπορεί να αλλάξει τα μέλη στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, αυτό είναι δουλειά της Βουλής. Εγώ είμαι μόνιμο
μέλος, δεν μπορεί να με αλλάξει. Εάν με αλλάξει θα πρόκειται για πραξικόπημα. Τα είπε πολύ σωστά χθες (σ.σ. προχθές) η κα Όλγα
Κεφαλογιάννη».
«Λόγοι εθνικής ασφάλειας επιβάλουν την έρευνα στον τραπεζικό χώρο»
Ακολούθως, ο Κώστας Τζαβάρας, αναφέρθηκε ειδικά στην υπόθεση παρακολούθησης του Θανάση Κουκάκη, καθώς και ο ίδιος ο βουλευτής Ηλείας έχει δείξει μεγάλη ευαισθησία στην έρευνα της διαφθοράς στον τραπεζικό χώρο.
«Το μεγαλύτερο ατόπημα από όλη αυτή την ιστορία είναι πως ένας δημοσιογράφος που έψαχνε να βρει την αλήθεια για την διαφθορά στον τραπεζικό χώρο παρακολουθείτο για λόγους εθνικής ασφάλειας. Ίσα-ίσα που λόγοι εθνικής ασφάλειας επιβάλουν την έρευνα της “βρωμιάς” που υπάρχει στον τραπεζικό χώρο, από όπου προέρχεται η καταπίεση σε εκατομμύρια έλληνες πολίτες που είναι δανειολήπτες και κάθε μέρα η αξιοπρέπεια τους καταρρακώνεται από τα αρπακτικά funds και τις εισπρακτικές εταιρίες.
Πέραν του ότι μεταβιβάζονται μαζικά περιουσιακά στοιχεία τραπεζών στο 3-5% της αξίας τους και καλείται ο δανειολήπτης να
πληρώσει το 100%. Εάν δεν είναι αυτό αισχροκέρδεια, να έχει δηλαδή κάποιος ποσοστό κέρδους 95% , τότε τι είναι; Και δεν μιλάει κανένας. Μόνο εγώ έχω καταθέσει επανειλημμένως ερωτήσεις στην Βουλή, οι οποίες δεν απαντώνται. Τις οποίες, για να μην παρεξηγηθώ, δεν τις κατέθεσα τώρα, αλλά τις έχω καταθέσει από την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που ξεκίνησε αυτή η πρακτική», δήλωσε στην «ΠΡΩΤΗ» ο Κώστας Τζαβάρας.
Γιατί έχει σημασία ποιοι μετέχουν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας
Γιατί όμως έχει σημασία ποιοι μετέχουν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, αφού τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τις παρακολουθήσεις από ΕΥΠ και για την υπόθεση Predator θα την αποφασίσει η Ολομέλεια της Βουλής; Θεωρητικά βέβαια θα μπορούσε η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας να μετατραπεί σε εξεταστική επιτροπή, αυτή η δυνατότητα όμως σπανίως εφαρμόζεται και είναι δεδομένο ότι τα κόμματα θα ορίσουν εκείνα τα πρόσωπα που θα συμμετέχουν σε μία νέα εξεταστική επιτροπή για τις υποκλοπές. Σε κάθε περίπτωση όμως η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας θα καλέσει κατόπιν αιτήματος της αντιπολίτευσης τη διοίκηση της ΕΥΠ.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, έχει μάλιστα ζητήσει να κληθεί και ο νυν, αλλά και ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβερνητική πλειοψηφία όμως θα επιχειρήσει να καλέσει μόνο τον πρέσβη Θεμιστοκλή Δεμίρη και όχι τον παραιτηθέντα, Παναγιώτη Κοντολέοντα. Για το λόγο αυτό, αλλά και γενικότερα για το χειρισμό μίας τόσο ευαίσθητης και δύσκολης υπόθεσης, η σύνθεση της επιτροπής έχει σημασία, καθώς μία ή δύο ψήφοι μπορεί να κάνουν τη διαφορά.
Σημειωτέον ότι η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής θα αποφασίσει τη Δευτέρα, 22 Αυγούστου, και για το πότε θα συνεδριάσει η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, πιθανότατα μετά την προ ημερησίας και την ψηφοφορία στην Ολομέλεια για τη σύσταση εξεταστικής, δηλαδή στα τέλη Αυγούστου.