Μας έχουν συνηθίσει στις εμετικές δηλώσεις οι Τούρκοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, όμως ο Χουλουσί Ακάρ ξεπέρασε κάθε προηγούμενο μιλώντας ευθέως για κατάληψη του Καστελόριζου, απειλώντας την εθνική κυριαρχία της χώρας μας.
Οπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Τουρκία Μανώλης Κωστίδης, ο Τούρκος ΥΠΕΘΑ αναφέρθηκε στο ακριτικό μας νησί από το βήμα του συνεδρίου των Τούρκων πρεσβευτών από το οποίο είχε εκτοξεύσει απειλές και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου το μεσημέρι της Δευτέρας (8/8).
Αρχικά σχολίασε με δηκτικό τρόπο την απόσταση των τουρκικών παραλίων από το Καστελόριζο για να προσθέσει ότι θα μπορούσαν να κολυμπήσουν μέχρι το ελληνικό νησί μαθητές των τουρκικών στρατιωτικών σχολών. Με αφορμή, μάλιστα, δηλώσεις Ελληνα υπουργού τον οποίο δεν κατονόμασε και ο οποίος φέρεται να είπε ότι «αν μπορούν ας έρθουν (σ.σ.: στο Καστελόριζο)», ο Χουλουσί Ακάρ είπε ότι «αν θέλει ο Θεός μπορεί να φτάσουν Τούρκοι στρατιωτικοί κολυμπώντας στο Καστελόριζο» ρίχνοντας λάδι στη φωτιά που σιγοβράζει εδώ και μήνες με την αναθεωρητική πολιτική που ακολουθεί σύσσωμη η κυβέρνηση του καθεστώτος Ερντογάν.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες ο Ακάρ αναφέρθηκε, όπως και ο Τσαβούσογλου, στα «αποστρατικοποιημένα» κατά την παράλογη ανάγνωση των Διεθνών Συνθηκών από την Τουρκία νησιά του ανατολικού Αιγαίου ενώ υποστήριξε ότι είναι η Ελλάδα που ασκεί «επεκτατική πολιτική».
Την ίδια στιγμή, ο ενορχηστρωτής του ανθελληνικού κρεσέντο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ετοιμάζεται για φιέστα στις 12:30 όταν κι αναμένεται να αποπλεύσει από την Μερσίνα το ερευνητικό Αμπντούλ Χαμίντ Χαν. «Η ανακάλυψη φυσικού αερίου που κάναμε στη Μαύρη Θάλασσα ήταν το πρώτο αποτέλεσμα των επίμονων προσπαθειών μας. Αύριο θα αποπλεύσει το 4ο γεωτρύπανό μας, το Abdülhamid Han, από το λιμάνι Taşucu της Μερσίνας» είπε αρχικά ο Τούρκος πρόεδρος, προσθέτοντας πως «μέχρι σήμερα, δεν έχουμε επιτρέψει να γίνουν συναλλαγές στους χώρους δικαιοδοσίας μας χωρίς τη συμμετοχή μας, και δεν θα το κάνουμε στο μέλλον».
Πού θα χαράξει ρότα
Το πλωτό γεωτρύπανο θα πλεύσει μαζί με τουλάχιστον δύο συνοδευτικά πλοία. Το ένα εξ αυτών, το ανεφοδιαστικό «Ilhan», έχει ήδη δέσει δίπλα του, ενώ το δεύτερο ξεκίνησε τη διαδρομή του από το Βόσπορο. Παράλληλα, το γεωτρύπανο θα συνοδεύεται από τουλάχιστον τρία πολεμικά πλοία, ένα υποβρύχιο, αλλά και με ένα Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος Μπαϊρακτάρ ΤΒ2, το οποίο θα επιτηρεί τον χώρο από αέρος.
Η Τουρκία έχει δηλώσει στον ΟΗΕ ως θαλάσσια περιοχή ευθύνης της, μεγάλη έκταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε αυτήν περιλαμβάνονται και περιοχές που φτάνουν μέχρι και στα 6 μίλια από Κρήτη, Ρόδο Κάρπαθο αλλά και μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ. Τα επικρατέστερα σενάρια για την πορεία του τουρκικού γεωτρύπανου είναι δύο: Το ένα αφορά σε έρευνες σε οικόπεδο βορείως των Κατεχομένων μεταξύ Κύπρου-Τουρκίας, για το οποίο έχει παρανόμως παραχωρηθεί άδεια για έρευνες και το δεύτερο να επιχειρήσεις εντός της υφαλοκρηπίδας της Κύπρου, κοντά σε κάποιο από τα οικόπεδα που έχουν δημοπρατηθεί από την κυπριακή δημοκρατία.
Πώς προετοιμάζεται το ΓΕΕΘΑ
Την ίδια ώρα, η ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας, σύμφωνα με πληροφορίες είναι σε υψηλό επίπεδο. Ιδιαίτερες εντολές έχουν δοθεί προς τα υποβρύχια και κυρίως στα σύγχρονα type-214 «Παπανικολής» τα οποία κινούνται με πλήρη φόρτο μάχης στις περιοχές της ελληνικής ΑΟΖ που πιθανολογείται, πως θα επέλεγε να κινηθεί το τουρκικό γεωτρύπανο.
Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας διαθέτει μέσω ισραηλινών και γαλλικών δορυφόρων, εικόνα και πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για το πλοίο. Παράλληλα, η Ελλάδα πραγματοποιεί συνεχείς κοινές ασκήσεις με τις δυνάμεις τις Αιγύπτου, των ΗΠΑ και της Γαλλίας που επιχειρούν στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου. Σε ισχύ παραμένει και η ΝΟΤΑΜ Α1781/22, με βάση την οποία οι ελληνικές αρμόδιες υπηρεσίες δέσμευσαν από τις 21 Ιουνίου μέχρι και τις 7 Σεπτεμβρίου πέντε περιοχές του Αιγαίου για ασκήσεις του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας.