Όταν πρωτοαντικρίζεις στην Ζάκυνθο αυτό το συναπάντημα του μεγαλείου της φύσης από τη μια και της ανθρώπινης δραστηριότητας από την άλλη, νομίζεις πως πρόκειται για κάποιο έργο τέχνης. Κάποιο εμπνευσμένο χέρι πήρε το ναυάγιο αυτό και το ακούμπησε προσεκτικά στα βότσαλα της ακτής, δημιουργώντας ίσως την πιο πολυφωτογραφημένη και ατμοσφαιρική παραλία της Ελλάδας.
Η όμορφη παραλία
Το διάσημο σε όλο τον κόσμο Ναυάγιο, στη Ζάκυνθο, είναι δημιούργημα μιας… ατυχούς συγκυρίας, από την άποψη πως πρόκειται πράγματι για ένα αληθινό ναυάγιο, του 1982. Λέγεται πως οι ντόπιοι ακόμα θυμούνται το φορτίο του- λαθραία τσιγάρα- να γεμίζει τη θάλασσα της περιοχής, και το πλήρωμα να κολυμπά για να ξεφύγει από τις αρχές.
Εσύ πάντως, δεν θα θελήσεις να ξεφύγεις από αυτό το εκθαμβωτικό σκηνικό.
Προσεγγίζοντας την παραλία από τη θάλασσα- από όπου είναι και η μοναδική πρόσβαση – θα αφεθείς να σε συνεπάρει η απόκοσμη τελειότητά της, ο σπάνιος καμβάς της, βαμμένος στα χρώματα του πελάγους, με το πλοίο σαν ζωγραφισμένο στο χέρι.
Τα βράχια υψώνονται επιβλητικά σαν να προστατεύουν την ξεχωριστή εικόνα, και αντικατοπτρίζονται αγέρωχα στα καταγάλανα νερά. Αν πετύχεις τη θάλασσα να μοιάζει κι αυτή ζωγραφισμένη στο χέρι, είναι από τις θειούχες πηγές μέσα στις σπηλιές της παραλίας.
Γιατί να πας: Το ερώτημα εδώ είναι γιατί να μην πας σε αυτή την μαγευτική παραλία. Μην το ψάχνεις, δεν υπάρχει κανένας λόγος να χάσεις αυτή την εικόνα, αυτό το σκηνικό, αυτή την εμπειρία, όταν βρεθείς στο νησί. Και μιας και θα πας, κάνε και μια στάση στο ακρωτήρι πάνω από το Ναυάγιο, για να κατηφορίσεις στο σαν κρεμασμένο στο κενό μπαλκονάκι και να απολαύσεις τη μαγευτική θέα.
Η ιστορία
Το 1982 λοιπόν, στις 30 Σεπτεμβρίου, το πλοίο «Παναγιώτης» , το οποίο ανήκε σε έναν Κεφαλλονίτη ,μετέφερε παράνομα τσιγάρα από την Τουρκία στα διεθνή ύδατα με σκοπό να τα πουλήσει σε προσυμφωνημένο σημείο.
Το πλοίο, ωστόσο, λόγω εξαιρετικά δυσμενών καιρικών συνθηκών και χαλασμένης μηχανής, βρέθηκε εκτός πορείας και σύντομα έπεσε στα βράχια της βορειοδυτικής πλευράς της Ζακύνθου. Μέχρι τότε, η ακτή ονομαζόταν Άγιος Γεώργιος.
Ο καπετάνιος Χαράλαμπος Κομποθέκρας – Κοτσορός και το πλήρωμα ήταν επίσης από την Κεφαλονιά, ενώ το παράνομο φορτίο συνόδευαν κάθε φορά και δύο Ιταλοί λαθρέμποροι, οι οποίοι και επέβλεπαν την παράδοση.
Στην αρχή οι κάτοικοι είχαν θορυβηθεί εξαιτίας της περιβαντολλογικής καταστροφής που πίστευαν πως θα δημιουργούσε το συγκεκριμενο καράβι με το φορτίο του, και κατ’ επέκταση και στον τουρισμό του νησιού. Όμως λίγο καιρό μετά αποτέλεσε πόλο έλξης για εκατομμύρια τουρίστες εγχώριους και μη.
Δεν είναι τυχαίο πως διεθνείς εφημερίδες την συγκαταλέγουν μέσα στις 23 ομορφότερες παραλίες του κόσμου.
Σήμερα, το ναυάγιο στην Ζάκυνθο βρίσκεται στο κέντρο μιας απρόσιτης παραλίας, με λευκό αμμοχάλικο, την οποία μπορεί να επισκεφθεί κανείς μόνο δια θαλάσσης και ελικοπτέρου. Χάρις στο δύσβατο της περιοχής, τα νερά της παραμένουν κρυστάλλινα και διάφανα μέχρι και σήμερα.